• Начало /
  • Новини /
  • Виното – любимата напитка се консумира целогодишно

Виното – любимата напитка се консумира целогодишно

Публикувано на 01.08.2012 Технология

Виното – любимата напитка се консумира целогодишно

Щом чуем думата вино в ума ни веднага изниква известната латинска поговорка на Плиний Стари "In vino veritas." или „Истината е във виното".

Във виното не е само истината, както гласят горните редове. Доказано е, че напитката оказва благоприятно влияние върху организма ни при консумацията на разумно количество, разбира се.

От древността до днес виното присъства и е неразделна част от човешката цивилизация. Гроздовият еликсир е оставил следи навсякъде - по скалните пещери в древногръцката митология, на него са посветени хиляди стихове и песни, много мислители и велики умове са оставили след себе си афоризми за божествената напитка.

Цяло изкуство е производството му, съхранението, начинът на сервиране, комбинирането му с различни храни. Тук ще се спрем на някои основни изисквания при сервиране, комбинация с различни храни и ще споделим някои идеи, които ни дадоха продавач-консултантите от Търговски център „Сицилия".

Коe е основното изискване при сервирането на виното? Естествено, това е температурата. За да могат да се подчертаят ароматните и вкусовите характеристики на напитката, температурата на сервиране трябва да бъде адекватна на всеки тип вино. Забелязали сте, че често на етикета на бутилката производителите отбелязват препоръчителна температура на сервиране. Не подминавайте с лека ръка този съвет, когато консумирате вино вкъщи.

Най-общо, идеалната температура за белите вина е по-ниска от тази за червените, за да се подчертаят очакваните от тези вина характеристики на свежест. Консумират се охладени (4-6 градуса) и 8-10 градуса С за различните вина. Чашите за бяло вино трябва да са с форма на лале - по-тясното гърло задържа, пренася и усилва ароматите. Чудесно се съчетават с ордьоври, закуски, сирена, риба, морски деликатеси пиле, паста, месни салати, зеленчукови супи, десерти. Познати сортове са шардоне, димят, мускат, мискет, ризлинг, совиньон блан, вионие, пино блан, пино гри и др. - някои от тях са особено популярни в последните години.

За червените вина, особено за отлежалите, температурата е значително по-висока, за да се смекчи стягащият ефект, който се дължи на танините и да се освободи напълно техният букет от аромати. Когато решите да отворите бутилка червено вино, направете го един час преди консумация. Така виното ще „поеме въздух" и ще покаже по-ясно най-доброто от характеристиките си. Особено подходящи са за месни салати, по-светли и тъмни меса, силни сирена, шоколадови десерти. Мерло, каберне совиньон, гъмза, пино ноар, малбек, каберне фран, сира, са сред най-разпространените сортове. През последните години особено популярни станаха купажните вина.

Да не забравяме розето, което стана предпочитано за консумация през топлите сезони и шумящите вина, подходящи за консумация с десерти.

Една от водещите страни производители на вино в света е Италия.

Търговски център „Сицилия"

ви предлага

неповторими вкусове от

слънчева Италия

В края на 2010 година в сградата на Централния кооперативен съюз, намираща се на „Г.С. Раковски" 99 в София отвори врати специализиран магазин за продажба на вина, произведени от кооперативното дружество „Кантине Трапанези Риюните /CTR/" Сицилия. Благоприятният средиземноморски климат, модерната техника и технология във винопроизводството, са предпоставките за създаването на великолепните със своите вкусови качества сицилиански вина.

         Вината са уникални със своите вкусове и ароматни характеристики и съчетават в себе си модерните технологии и най-добрите традиции на винопроизводството, предавани от поколение на поколение.

         В Търговски център „Сицилия" ще намерите богато разнообразие на сицилианско вино за вашата трапеза. Опитните продавач-консултанти в центъра ще бъдат вашите пътеводители при избора ви на вино. Решили сте да поканите гости и да ги изненадате - тогава може да им предложите коктейл „Белини". Оригиналната рецепта за него включва звънтящо-пенливата италианска напитка просеко. Коктейлът съдържа просеко, пасирани бели кайсии и няколко капки малинов или черешов сок за придаване на розов отблясък.

                Кой е казал, че червеното вино се консумира само през зимата? Освежаваща идея за горещините е в домашни условия да си приготвите любимата напитка на испанци и португалци - сангрия. Съществуват много рецепти за това разхлаждащо, свежо и вкусно питие. Основните съставки са червено вино (може да сложите всякакъв тип - сухо, полусухо, полусладко, сладко), парченца плодове като портокал, лимон, ябълка, праскова, ананас, подсладител, алкохол (бренди, ликьор) и газирана вода. Важно е да всички продукти, които ще използвате да бъдат добре охладени. Хубаво е да се консумира до два часа след приготвяне, защото виното започва да се окислява и свежестта и приятния аромат на напитката се губят. Питието се поднася с много лед. Вариацията с бяло вино е известна като бяла сангрия. С разхлаждаща и освежаваща сангрия в ръка лесно ще забравите за летните жеги.

         За повече идеи и точен избор на вино за трапезата ви, посетете Търговски център „Сицилия", намиращ се на ул. „Г.С. Раковски" 99  в София.

Отворете в pdf - тук