• Начало /
  • Новини /
  • Бъдещи предприемачи, хлебари и сладкари посетиха Националния кооперативен музей и кооперативни търговски обекти

Бъдещи предприемачи, хлебари и сладкари посетиха Националния кооперативен музей и кооперативни търговски обекти

Публикувано на 03.11.2022 Новини

Бъдещи предприемачи, хлебари и сладкари посетиха Националния кооперативен музей и кооперативни търговски обекти

От 17 до 21 октомври ученици от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии (СГХСТ) разгледаха Националния кооперативен музей и два търговски обекта на „КООП Маркет“ ЕООД. С посещението започнаха практическите дейности по партньорството между Централния кооперативен съюз и Гимназията, намираща се в квартал „Красна поляна“, в близост до Супермаркет КООП. На двете страни им предстои да подпишат Рамков договор за сътрудничество, с който СГХСТ ще стане петото учебно заведение, партньор по проекта за „Популяризиране на кооперативния модел“ сред младите хора.

Над 110 ученици от 8-и до 12-ти клас със специалности „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия с разширено изучаване на английски език“, „Декорация на сладкарски изделия с разширено изучаване на английски език“, „Производство на сладкарски изделия с разширено изучаване на английски език – дуална система на обучение“ и „Контрол на качеството – качество безопасност храни и напитки“ първо посетиха музея, разположен на 3-тия етаж в сградата на ЦКС, а след това разгледаха магазините ШОКО КООП и Био магазин КООП. Учениците изслушаха с интерес беседа за същността на кооперациите и дейностите на ЦКС и търговските дружества на Съюза. В работилниците за ръчно изработените шоколад и шоколадови изделия бяха запознати с технологията на производство от шоколатиера Силвия Бошева. В разговора с нея гимназистите демонстрираха добри теоретични познания, а някои от тях сами пожелаха да се включат в производствения процес и дори да проведат задължителния си учебен стаж в работилницата. Те опитаха произведения в нея шоколадов чипс, затвърдил се като един от най-търсените продукти от клиентите. Разходката завърши с опознаване асортимента на Био магазин КООП, като гимназистите задаваха своите въпроси относно същността на продуктите и сами подчертаха ползите от здравословното хранене.

По време на стажа учениците бяха придружавани от своите преподаватели Марио Маринов, Катрин Христова, Николай Стайков, Росица Рачева, Мария Налбантова, Станка Захариева и Боян Николов.

Вярваме, че с помощта на кооперативния бизнес модел, в чийто център винаги стоят потребностите на човека, ще помогнем за личностното и професионално израстване на младите хора – бъдещето на кооперативната система и надежда за едно по-справедливо и солидарно общество утре.

Дирекция „Кооперативна политика“