Петър Стефанов, председател на ЦКС:

{posted_on} Jul 2, 2012 Новини

Петър Стефанов, председател на ЦКС:

Международно признание за Централния кооперативен съюз в Годината на кооперациите

На 21 юни 2012 в Осло, Норвегия Генералната асамблея на Европейската асоциация на потребителните кооперации (ЕВРО КООП) избра нов Президент и нов Борд. Председателят на Централния кооперативен съюз Петър Стефанов бе избран единодушно за вицепрезидент на асоциацията, което се случва за първи път в българската кооперативна история.

 

Г-н Стефанов, досега бяхте член на Борда на ЕВРО КООП. Генералната асамблея в Осло Ви избра единодушно за вицепрезидент на Асоциацията. Това е второ много сериозно признание за Вас самия след избирането Ви през 2010 г. за член на Борда на световната кооперативна организация. Как го приемате?

-  Преди всичко като признание за това, което Централният кооперативен съюз постигна през последните няколко години и разбира се, като израз на доверие към мен самия. За първи път България има вицепрезидент в тази авторитетна европейска организация. Нейни членове са 18 национални организации на потребителните кооперации в Европа. Асоциацията обединява и представлява 30 милиона член-кооператори и 450 хиляди заети. Годишно те реализират 74 млрд. евро оборот в 36 000 търговски обекта. Сами можете да си дадете сметка какъв е делът на нашите 800 кооперации и 150 000 член-кооператори в тази внушителна икономика. Това, с което определено заслужихме доверието, е последователната ни политика и стратегията за развитие, която изпълняваме още от 2008 г. Тя не само ни осигури устойчивост по време на кризата, но и балансира нашите ресурси в дългосрочен аспект. И тъй като за всеки етап от стратегическия период имаме формулирани конкретни показатели, с които измерваме своя напредък, с удовлетворение мога да спомена, че някои от тях бяха достигнати предсрочно.

А кой е новият президент на ЕВРО КООП?

-  Новият президент на Асоциацията е Дънкан Боудлър. И това не е никак случайно. Кооперативна група Великобритания е водеща кооперативна организация не само в Европа, но и в света. Англия е мястото, където се е зародило кооперативното движение като световен обществен и икономически феномен. Затова ми се струва, че изборът му за президент на ЕВРО КООП в Международната година на кооперациите е съвсем логична и закономерна.

Ще споделите ли кои от стратегическите цели на ЦКС са постигнати предсрочно?

-  Такива са например, приоритетите и дейностите ни по отношение  на международното сътрудничество. В тази област стратегическата ни задача е Централният кооперативен съюз да се утвърди като стабилен и равноправен партньор на международните кооперативни организации и да прилага успешните кооперативни практики за развитие на кооперативния бизнес. Струва ми се, че признанието което получихме в Осло, потвърждава успешното реализиране на тази цел.

- И все пак, как го постигнахте?

- Със запазване на позициите, които вече имаме в органите за управление на всички международни кооперативни организации.

На второ място, с активно партньорство в редица европейски и международни проекти. Централният кооперативен съюз е равноправен акционер в две европейски дружества - „Кооперативен дом - Европа" и „КООП ЕВРО". Учредители сме заедно с Легакооп Италия на първото регистрирано в България Европейско кооперативно дружество „БС - КООП ТРЕЙД", което има за предмет на дейност внос на вино и зехтин от кооперативни производители в Сицилия.

На трето място - чрез прилагане на иновациите в кооперативния бизнес. И на четвърто, но не на последно място, чрез използване потенциала на Международната година на кооперациите за засилване на нашата видимост и популяризиране на нашата роля в икономическия и социален живот на страната.

- Преди време споделихте на страниците на нашия вестник, че имате разработен конкретен план за отбелязване на Международната година на кооперациите, който включва мероприятия на национално и международно ниво. Как върви неговата реализация?

- Като по план. Това, разбира се, е в кръга на шегата. Ако трябва да отговоря сериозно - годината е изключително наситена със събития и позитивна енергия както в международен, така и в национален аспект.

По инициатива на Международния кооперативен алианс на 12.01.2012 г. кооперациите от цял свят обединиха своя глас и дадоха официален старт на Международната година на кооперациите. Централният кооперативен съюз - България също се включи в тази глобална инициатива. Точно в 12.00 часа на 12.01.2012 г. нашите кооперативни организации в цялата страна пуснаха в небето 100 000 балона със знака на международната година и логото КООП. С тях отправихме призив към нашите съмишленици и симпатизанти да насърчават развитието на кооперативния бизнес модел и да допринесат за неговото популяризиране сред обществото. В столицата честването се проведе пред Търговски и логистичен център КООП в кв. Красна поляна.

След този успешен старт Централният кооперативен съюз предприе и редица други инициативи.

Разкажете ни за тях.

- Разширихме и модернизирахме Националния кооперативен музей. Актуализираме интернет страницата си и ежеседмичната рубрика с информация за събития от цял свят, посветени Международната година на кооперациите. Приключваме подготовката за издаване на четвърти том на „История на кооперативното движение в България" и първи том на „Енциклопедия на кооперативното движение в България".

Участвахме в Европейската кооперативна седмица, която се проведе от 23 до 27 април в Брюксел, Белгия. Подготвяме се за участие в кулминацията на събитията по повод Международната година на кооперациите, каквито са Световният кооперативен форум и третото издание на Световното кооперативно изложение (ICA EXPO COOP), които ще се проведат в края на месец октомври в Манчестър, Великобритания.

В началото на месеца приключи обявеният от нас национален конкурс за детска рисунка „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти". Целта му бе да популяризира дейността на кооперациите и да направи съпричастни към кооперативната идея живеещите в обслужваните от нас населени места. Резултатите от него надминаха очакванията ни. Получихме общо 711 детски рисунки от 114 населени места от цялата страна. Победители са девет деца на възраст от 7 до 15 години. Използвам възможността да благодаря на всички участници и да им пожелая здраве, нови творчески успехи, да не спират да се усмихват и да сбъдват мечтите си при нас в кооперациите.

Само преди дни завърши международен младежки форум, на който бяхте домакин. Той в рамките на инициативата за отбелязване на международната година ли е?

-  Разбира се. Ние се гордеем много с това домакинство, защото форумът е включен в официалния световен календар за 2012 г. Той се проведе с партньорство на Кооперативна Европа и ЕВРО КООП на 14 и 15 юни в нашия хотелски комплекс „КООП - Китен" в гр. Китен.

Основният акцент в дискусията на присъстващите представители на 12 национални кооперативни организации бе, че младите хора имат своя потенциал, но за да го реализират трябва да бъдат мотивирани. А най-добрият стимул в това отношение е създаването на подходяща среда, в която свободно да изразяват своето мнение и да поемат отговорност при управлението на кооперативните организации.

Как Международната година на кооперациите ще помогне за това?

-  Кооперациите са не само обществен и икономически феномен. Те са религия, философия, а младите са податливи на подобен тип въздействия. Кооперативният бизнес модел е толкова успешен, защото се основава на ценности и морал. Принципи като демокрация, солидарност, взаимопомощ и социална отговорност продължават близо два века да обединяват хората и да им помагат сами да решават своите проблеми. Те не са само красиви думи. Те са модел на поведение. Популяризирайки марката КООП (COOP), Международната година на кооперациите ще остави траен отпечатък върху всички сектори на икономиката и ще проправи път за устойчиво развитие на бъдещите поколения член-кооператори, а те ще ни помогнат заедно да изградим един по-добър свят.