• Начало /
  • Новини /
  • Централният кооперативен съюз и Европейската асоциация на потребителните кооперации обсъждат в София кооперативната визия и мисия 2030

Централният кооперативен съюз и Европейската асоциация на потребителните кооперации обсъждат в София кооперативната визия и мисия 2030

{posted_on} Jul 11, 2018

Централният кооперативен съюз и Европейската асоциация на потребителните кооперации обсъждат в София кооперативната визия и мисия 2030

В рамките на българското председателство на Съвета на Европа Централният кооперативен съюз е домакин на Европейска конференция и Генерална асамблея на Европейската асоциация на потребителните кооперации (ЕВРО КООП). Представители на 19 национални организации на потребителните кооперации се събират  в София на 27 и 28 юни 2018 г., за да обсъдят визията, мисията и социално-икономическата роля на кооперациите за бъдещето на Европа.

Европейската конференция се председателства от проф. Петър Стефанов – президент на Световната организация на потребителните кооперации и председател на Централния кооперативен съюз, България.

Ключови докладчици ще представят приоритетите и иновативните практики за развитие до 2030 година. 

Споделяйки опита на българските си колеги, представителите на кооперативни организации от Европа ще дискутират своя стратегически план 2030, начините за преодоляване на бариерите в сферата на регулирането, законодателството и политиката, възможностите на новите информационни и комуникационни технологии за осъществяване на търговия по модела кооперация до кооперация (С2С).

Темата е важен акцент в работата на ЕВРО КООП по няколко причини.

Неоспорим факт е, че потребителните кооперации в България, Европа и света са ключов социално-икономически фактор и ще продължат и в бъдеще да осигуряват на обществото повече и по-добри работни места, етичен бизнес, стабилност и устойчиво развитие.

Създадената през 1957 г. Европейска Асоциация представлява и защитава интересите на 5 000 местни и регионални потребителни кооперации с над 32 милиона индивидуални членове, които осигуряват близо 500 000 работни места. Чрез своите 36 000 търговски обекти те реализират над 79 милиарда евро годишен стокооборот, предимно с хранителни продукти, като предлагат на своите членове и клиенти качествени продукти на справедливи цени.

Гостите на Централния кооперативен съюз са настанени в Хотел КООП и ще имат възможност в рамките на двата работни дни да посетят новооткрития магазин БИОКООП в центъра на град София, кооперативното предприятие „Булминвекс“ Горна баня, Търговски и логистичен център КООП и Специализираната болница на рехабилитация „Здраве“, Банкя.