• Начало /
  • Новини /
  • Реален бизнес и дългосрочно партньорство между Централния кооперативен съюз и КООП Китай

Реален бизнес и дългосрочно партньорство между Централния кооперативен съюз и КООП Китай

{posted_on} Sep 18, 2018 Новини

Реален бизнес и дългосрочно партньорство между Централния кооперативен съюз и КООП Китай

Eдин от основните стратегически приоритети на Всекитайската федерация за снабдяване и маркетинг на кооперациите, с който тя се включва в инициативата „Един пояс, един път“, е разширяване на контактите на високо ниво с националните кооперативни организации от Европа с цел развитие на дългосрочно бизнес сътрудничество.

„България е една от първите страни, която признава Китайската Народна Република, за което китайският народ е много признателен. Затова днес сме тук - при нашите приятели и партньори от Централния кооперативен съюз, не само да споделим своя опит, но и да се учим от вас.“ Заяви Янг Руи, вицепрезидент на КООП Китай при пристигането си за петата по ред работна среща между Централния кооперативен съюз и Всекитайската федерация за снабдяване и маркетинг на кооперациите. Официалната среща се проведе от 18 до 20 септември 2018 г. в гр. София. При откриването й, председателят на ЦКС проф. Петър Стефанов благодари на китайските гости за високата оценка и за това, че са избрали Централния кооперативен съюз за свой партньор, за да установят реални бизнес отношения между двата региона Европа и Китай.

В продължение на заявената готовност за постигане на реални договорености, на работната среща бяха обсъдени конкретни възможности за партньорство между двете национални кооперативни организации в рамките на подписаното през 2007 г. Споразумение за сътрудничество. Акцент в договарянето бе включването на Централния кооперативен съюз в платформата за електронна търговия “E-commerce”, която Всекитайската федерация за снабдяване и маркетинг на кооперациите стартира през 2015 г. Търговският стокооборот на платформата само за миналата година е над 1.7 млрд щатски долара.

През месец октомври предстои официалният старт и на онлайн платформата „Международен кооперативен павилион за стоки с марката КООП“, която ще популяризира на китайския пазар стоки, произведени от кооперативни организации от целия свят. Централният кооперативен съюз предложи в платформата да бъдат включени минералната вода „Горна баня 1“, богат асортимент чай „Билкокооп“ и вино с марката КООП. Уточняват се условията за включване в платформата и на кооперативните хотелски комплекси „КООП - Вашето място за почивка“.

Обсъден бе вносът на „Мобилни магазини КООП“, чрез които ще бъде осигурено снабдяването с хранителни стоки от първа необходимост на най-малките и отдалечените населени места.

Интерес предизвика и идеята за популяризиране на китайската медицина и хилядолетния китайски опит в използването на билки и лечебни растения в кооперативния балнеокомплекс СБР „Здраве“ в гр. Банкя.

В хода на дискусиите бяха определени насоките за по-нататъшно партньорство между Всекитайската федерация за снабдяване и маркетинг на кооперациите и Централния кооперативен съюз и бяха сформирани три работни групи в областта на кооперативната търговия и туризъм, кооперативното законодателство, обучение на кооперативни лидери, обмяна на добри практики, опит и информация.

Бе обсъдено и посещение на българска делегация в Китай с цел разширяване на постигнатите договорености.

След официалните разговори, делегацията на КООП Китай посети кооперативните предприятия на ЦКС, за да се запознае на място с произвежданите продукти и предоставяните услуги с марката КООП, които ще присъстват на китайския пазар чрез електронната платформа. Гостите от Всекитайската федерация за снабдяване и маркетинг на кооперациите дадоха висока оценка на посетените от тях магазин „БИО КООП“, Специализираната болница за рехабилитация „Здраве“  гр. Банкя, кооперативното предприятие за бутилиране на минерална вода и цеха за производство на билков чай в „Булминвекс-ГБ“ Горна баня, Търговския логистичен център КООП и  Супермаркет КООП в столичния квартал кв. Красна поляна.

Визитна картичка на КООП Китай

КООП Китай обединява 32 регионални, 342 градски и 2 406 общински кооперативни федерации с 30 281 кооперации, 160 милиона член-кооператори и над 3.4 милиона заети. Към федерацията има създадени 8 научно-изследователски центъра и 14 специализирани търговски дружества за отглеждане на памук, чай, плодове, зеленчуци, пчелен мед, животни, а също така и за предоставяне на различни видове услуги за член-кооператорите и населението. 980 000 кооперативни магазина предлагат на своите членове необходимите средства и препарати за осъществяване на модерно земеделие, разнообразни потребителски стоки и социални услуги. За 2017 годишният стопански оборот на КООП Китай е в размер на 800 милиарда щатски долара.

Широко развитата национална мрежа за логистика осъществява
над 55% от доставката на произвежданите селскостопански продукти до кооперативните супермаркети, разположени както в селата и удобните места за пазаруване в кварталите, така и в големите търговски центрове.

В резултат на успешното търговско сътрудничество и обмяната на добри практики, КООП Китай има създадени над 200 търговски дружества и 1 400 съвместни предприятия с кооперативни и други икономически организации в повече от 30 страни в различни региони на света.

Това даде повод на председателя на ЦКС Петър Стефанов, който е и президент на Световната организация на потребителните кооперации, да отбележи при закриването на работната среща, че „взаимоотношенията между България и Китай са един от добрите примери за успешно сътрудничество в рамките на Международния кооперативен алианс, който трябва да бъде развиван и разширяван.“