2019: Акценти от кооперативни събития в България

{posted_on} Jan 28, 2020

2019: Акценти от кооперативни събития в България

Кооперативните организации приеха Стратегия 2030

Основни акценти в работата на Управителния съвет на ЦКС през 2019 г. бяха приемът и утвърждаването на Стратегически пътни карти 2030 в областта на финансовата стабилност и стопанските дейности, които определиха приоритетите на кооперативните организации в дългосрочен план. Бе приет и пакет от мерки за финансова подкрепа на кооперативния бизнес.

Стратегиите и пътните карти бяха приети на 38-то Редовно Общо събрание на ЦКС, което се проведе на 30 май 2019 г. За първи път в събрание на българските кооперации присъстваше Президент на Международния кооперативен Aлианс. Посещението на д-р Ариел Гуарко бе изключително признание за българското кооперативно движение и за управлението на Съюза. Делегатите на събранието се обединиха около мнението, че на прага на 130-та годишнина от създаване на кооперативното движение в България и въпреки трудната икономическа и обществено-политическа среда кооперативните организации са надградили постигнатото през годините, станали са по-устойчиви, по-конкурентни и продължават да присъстват активно във всички региони на страната.

Пълномощниците избраха нов Управителен и Контролен съвет с мандат 2019-2023 г., а за Председател на ЦКС бе преизбран проф. Петър Стефанов. 

Продължи модернизацията на кооперативните производства

В началото на 2019 отвори врати ШОКО КООП - най-новият магазин от търговска верига КООП, в който се предлага богат асортимент от ръчно изработени шоколадови изделия по собствена рецепта.

Продължи обновлението на кооперативните производства на „Булминвекс-ГБ‘ ЕООД и „Билкокооп“ ЕООД, както и развитието и модернизацията на кооперативните стопански дейности в страната.

През месец юни бе даден старт на междукооперативното предприятие „КООП Флорал“ ООД (съдружници ПК „Теодоси Марков“ с. Розино, РКС Пловдив и ЦКС) за производство на етерични масла чрез дестилация от лечебни билки и етерично-маслени култури.

В резултат на инвестиционната политика на ЦКС от края на 2019 г. СБР „Здраве“ гр. Банкя разполага с последно поколение ултразвукова апаратура за диагностика на голям брой заболявания без рентгеново облъчване.

За четвърта поредна година благотворителнаta кампания „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“ подпомогна деца и възрастни хора в затруднено положение

В кампанията се включиха 93 кооперативни организации от цялата страна и с тяхна помощ бяха закупени и предадени хранителни продукти с марката КООП на SOS детски селища България, фондация „Конкордия България“, комплекс за социални услуги в с. Зелениково, домашни социални патронажи в гр. Брезово, гр. Угърчин, общински дневен център за пълнолетни лица с увреждания гр. Кубрат, дом за стари хора в с. Тертер и три кооперации в затруднено положение.

Кооперативна ангажираност и видимост

С отговорност към социалната си мисия и през 2019 г ЦКС продължи да подпомага българската наука, култура, изкуство и спорт. През октомври в Карлови вари на световното първенство по Шотокан карате с подкрепата на Съюза спортистката Атина Трендафилова извоюва вицешампионска титла, бронзов медал в нова дисциплина и бронзово отличие с отбора на девойките.

ЦКС подкрепи и два конкурса за детска рисунка: 27 годишен световен конкурс в Япония и Конкурсът за детска рисунка на Българска стопанска камара на тема „Искам да бъда…“, в който ЦКС изпрати над 200 творби получени от кооперативните организации в страната. На трето място бе класиран Едиз Османов, III клас, СОУ „Христо Ботев“ гр. Кубрат, който мечтае да стане космонавт, а поощрителни награди получиха Рая Недевска и Йоанна Мишева от гр. Севлиево.

Дирекция „КООП медии и реклама“