Земеделска кооперация „Телюин”

{posted_on} Aug 1, 2012 Международни новини

Земеделска кооперация „Телюин”

Име на кооперацията:

Земеделската кооперация „Телюин", Мароко

Основна дейност:

Земеделие

Брои на членовете:

11 производители на шафран

Платото Соуктана в Мароко е засадено с полета шафранов минзухар, цвете от семейство Перуникови, от което, след изсушаването на трите близалца на цвета и част от стъблото се добива шафран, една от най-скъпата подправки в света.

150 000 цветчета са необходими за производството на 1 килограм шафран, чиято крайна цена на дребно в Европа достига до 9000 €. До скоро местните производители продаваха своята продукция чрез посредници при ниски и неизгодни цени. Ето защо през 2004 г. се създаде земеделска кооперация „Телюин", която обединява 11 производители на шафран и директно я предлага на пазара. Кооперацията разполага с модерно оборудване за пресоване и бутилиране на шафраново масло.

Мханд Нид Талеб - председател на кооперацията споделя: „Кооперацията поставя потребностите на човека над финансовия резултат, подобрявайки благосъстоянието на своите членове. Това създава възможности, член кооператорите постоянно да повишават своите умения и познания, да обменят опит и добри практики, да създават кооперативна мрежа за производство и търговия с шафран на национално и международно ниво".

През 1989 се създава Международната организация „Слоу фууд", в която членуват 150 страни от света. Целта е да се определят кои продукти в света са застрашени от изчезване, да се разработят проекти в тяхна защита и да се насърчи производството им. Ето защо през 2007 година производството на шафран става част от Международното движение „Слоу фууд", което насърчава отглеждането на традиционните местни сортове семена, земеделските култури. С цел да се популяризира идеята на движението, а именно, противопоставяне на индустрията за бързо хранене и връщането към традиционни храни, редовно се организират международни изложения, панаири за „слоу фууд", в които земеделската кооперация Телюин участва със своята продукция.