• Начало /
  • Новини /
  • Трима представители на ЦКС избрани в ръководните органи на международни кооперативни организации

Трима представители на ЦКС избрани в ръководните органи на международни кооперативни организации

{posted_on} Jun 22, 2022 Новини

Трима представители на ЦКС избрани в ръководните органи на международни кооперативни организации

На провеждащата се в Севиля, Испания, Генерална асамблея на Световната организация на потребителните кооперации (Consumer Co-operatives Worldwide – CCW) председателят на ЦКС проф. д.ик.н. Петър Стефанов бе преизбран за президент на Организацията.

Мандатът на новото ръководство, начело с проф. Стефанов, е до ноември 2025 г.

В посланието си към членовете преди изборите проф. Стефанов изрази своята увереност, че с общи усилия и ангажираност CCW може да се превърне в много по-активна организация и модел за подражание на други международни организации.

Проф. Стефанов предложи CCW да се съсредоточи върху улесняване на по-тясното сътрудничество между членовете в две взаимосвързани области: бизнес отношения Coop2Coop, особено чрез платформа за електронна търговия и кооперативно обучение чрез създаване на Co-op Academy – интерактивна и динамична мрежа от Кооперативни академични институции с програми и курсове за кооперативно образование и обучение. Това ще позволи на кооперативния бизнес и кооперативната академия да се допълват взаимно и да се превърнат в основен инструмент за привличането на младите хора в кооперативните организации.

Световната организация на потребителните кооперации обединява, представлява и защитава интересите на 26 национални организации на потребителни кооперации по целия свят, които представляват 75 млн индивидуални членове, регистриращи общ годишен оборот от над 500 млрд евро.

Проф. Петър Стефанов е председател на ЦКС – България, вицепрезидент на Кооперативна Европа - европейски регион на Международния кооперативен алианс и вицепрезидент на Европейската асоциация на потребителните кооперации ЕВРО КООП.

По повод юбилея от създаването на Европейската асоциация на потребителните кооперации (ЕВРО КООП), през 2007 г. проф. Петър Стефанов бе награден с паметен медал за активното му участие в развитието на европейското сътрудничество, посредством участие в органите на управление на ЕВРО КООП.

На 22 октомври 2010 г. Президентът на Република България връчи на проф. Стефанов орден "За гражданска заслуга" Първа степен.

---

На Генералната асамблея на Международния кооперативен алианс (International Cooperative Alliance - ICA) в Севиля, Испания, Красимир Игнатов бе избран за член на новия Борд на директорите. В Борда влизат 15 представители на кооперативни организации от всички региони на Алианса. 

Красимир Игнатов е главен директор на ГД "Международна дейност" в ЦКС - България и един от най-младите членове на ръководен орган на международна кооперативна организация. 

---

На Генералната асамблея на Европейската асоциация на потребителните кооперации - ЕВРО КООП (European Community of Consumer Co-operatives - Euro Coop), провеждаща се също в Севиля, Испания, доц. д-р Бисер Петков бе избран за член на Борда на директорите на Асоциацията.

Доц. Бисер Петков е консултант на ЦКС, университетски преподавател в УНСС и министър на труда и социалната политика (май 2017 - ноември 2019).