• Начало /
  • Новини /
  • Ученици от ПГИ „Тодор Г. Влайков“ гр. Клисура проведоха производствена практика в ЦКС и обекти на „КООП Маркет“ ЕООД

Ученици от ПГИ „Тодор Г. Влайков“ гр. Клисура проведоха производствена практика в ЦКС и обекти на „КООП Маркет“ ЕООД

{posted_on} Jul 25, 2022 Новини

Ученици от ПГИ „Тодор Г. Влайков“ гр. Клисура проведоха производствена практика в ЦКС и обекти на „КООП Маркет“ ЕООД

„От мен помнете – всяко нещо завършва с успех, ако има добра организация и огромно желание“. С тези думи д-р Цветанка Манолова, кардиолог и специалист вътрешни болести, приключва обиколката си по СБР „Здраве“ гр. Банкя с четирима ученици от Професионалната гимназия по икономика „Тодор Г. Влайков“ гр. Клисура. От 11 до 15 юли Шебнем Тюркмен и Фанка Чакърова от 11-ти клас със специалност „Бизнес администрация“ и Нургюл Чалъм и Дуйгу Бобева от 10-и клас със специалност „Оперативно счетоводство“ проведоха производствена практика в Централния кооперативен съюз, кооперативните търговски дружества и търговски обекти на „КООП Маркет“ ЕООД. Момичетата разгледаха с интерес рехабилитационното здравно заведение в Банкя и споделиха, че с удоволствие биха работили в него или потърсили професионално развитие в друга кооперативна организация.

В техните желания няма нищо случайно – гимназията във възрожденското градче е създадена през 1985 г. като техникум към ЦКС за подготовка на средни икономически кадри за нуждите на кооперативната система. Миналата година, навръх 1 ноември - Деня на народните будители, отношенията между Съюза и учебното заведение бяха възобновени с Рамков договор за сътрудничество, част от проекта за „Популяризиране на кооперативния модел сред младите хора“. Една от дейностите по договора е производствената практика на ученици в реалната работна среда на кооперативните организации.

„По време на учебната практика учениците имат възможност да приложат наученото в часовете по теория. Чувстват се мотивирани да продължат образованието си в направлението, в което се обучават. Ученето чрез правене и дейности, пряко ангажиращи младежите, създава трайни знания и формира умения, които ще им бъдат полезни в живота“, споделя преподавателят по учебна практика Михрибан Азизова.

Неслучайно сред четиримата избрани за практиката е Фанка Чакърова. През февруари тя стана победител във викторината на кооперативна тематика, проведена от ПГИ „Тодор Влайков“. Състезанието бе по случай 157-годишнината от рождението на Влайков –  патрон на училището и съиницатор за създаването на първата кооперация у нас – “Мирковско взаимодавно спестовно земеделческо дружество “Орало”. През отминалата учебна година Фанка и връстничката ѝ Шебнем изучаваха „Управление на кооперациите“ в 11-ти клас.

Във викторината второто място зае Дуйгу Бобева. Тя и съученичката ѝ Нургюл се обучаваха в 10-и клас по теоретичния предмет „Теория и история на кооперациите“.

„Успоредно с тази група, други наши ученици от специалност „Горско стопанство и дърводобив“ се обучават в Горовладелска производителна кооперация „Сакарка“ с. Лесичово, община Смолян. Провеждаме практически занятия и в кооперация „Теодоси Марков“ в село Розино, община Карлово, откъдето са родом доста от учениците на гимназията“, допълни Азизова.

Тя придружи четирите момичета във всичките им дейности, започнали с посещение на Националния кооперативен музей. Последва беседа със заместник-председателя на ЦКС Ваня Боюклиева за същността на кооперативния бизнес модел. Момичетата имаха за задача да опишат каква кооперация биха създали. Решиха, че предметът на дейност ще бъде изработката и продажба на сувенири и разбраха колко много имат да научат още за управлението и дейността на кооперациите.

„Ще се снимаме ли? Искаме да си направим снимки навсякъде, защото поддържаме актуална информация на сайта на училището, страницата му във фейсбук, а дейността ни е подробно отразявана от местните медии“, обясниха момичетата.

С Мария Здравкова от „Анализи и ревизии в търговската дейност“ те посетиха „Био магазин КООП“, „ШОКО КООП“ и магазина в сградата на ЦКС. В работилницата за шоколадови изделия се включиха в изработката на различни видове шоколади под ръководството на майстор-сладкаря Силвия Бошева. В магазина се упражниха в работа на каса, от беседата научиха подробности за кооперативната търговия и стоките с марка КООП.

Зам.-управителят на Супермаркет КООП Радослав Петрунов пък ги разведе из магазина, намиращ се в столичния квартал „Красна поляна“, като отдели специално внимание на Пекарна КООП. Девойките проследиха целия процес на производство на хляба, разгледаха „ледената“ Пързалка КООП и мобилния магазин КООП. Радо Петрунов ги запозна с подготовката на предстоящата рекламна брошура и как се използват електронните етикети.

Видимо развълнувани от срещата с учениците бяха Валерия Величкова, ръководител отдел „Статистика, анализи и прогнози“ и Иво Велев, финансов директор на ЦКС. И за двамата ролята на презентатори пред ученическа аудитория бе нещо нетипично, но спечелиха с лекота симпатиите на девойките.

В първото занятие им бе показана Статистическата информационна система на ЦКС и работата с база данни. Във втората тема бяха включени счетоводните отчети – как да ги разчитаме и какви са различията в счетоводните модели.

Освен СБР „Здраве“, в последния ден от практиката учениците посетиха и „Булминвекс-ГБ“ кв. „Горна баня“. Кооперативното предприятие е основано през 1958 г. и е първото в България за бутилиране на минерална вода. Управителят Силвия Дойчинова им показа технологията на производство и цеха за пакетиране на богатата гама чайове „Билкокооп“.

„Никога у вас не трябва да спира желанието за развитие. Не спирайте да се усъвършенствате, да търсите нови хоризонти, да учите езици, да преследвате целите си. Бъдете знаещи, можещи и независими“, мотивира момичетата Дойчинова.

Те благодариха и приключиха практиката с усмивки и очаквания за нови срещи. Обещаха, че ще направят презентация, с която да запознаят съучениците си с видяното и наученото.

Както домакините от ЦКС и кооперативните организации, така и участниците от ПГИ „Тодор Г. Влайков“ вярват, че тази седмица със споделени позитивни емоции ще бъде мост към повторното утвърждаване на гимназията като източник на кадри за кооперативната система и нови възможности за личностно и професионално израстване на младите хора, в които кооперациите и кооперативните съюзи виждат своето достойно бъдеще.

Главният експерт от отдел „Организационна дейност“ Нина Давидова развежда учениците от ПГИ „Тодор Г. Влайков“ гр. Клисура в Националния кооперативен музей

Пред барелефа на основоположниците на кооперативното движение у нас Тодор Йончев и Тодор Влайков – от ляво надясно Нургюл Чалъм, Михрибан Азизова (ръководител на групата), Шебнем Тюркмен, Дуйгу Бобева, Ваня Боюклиева (зам.-председател на ЦКС) и Фанка Чакърова

С Мария Здравкова и Надя Димитрова от дирекция „Анализи и ревизии в търговската дейност“

Запознаване с асортимента на „Био магазин КООП“ на ул. Искър“ №30 в столицата

Шоколадът е по-сладък, когато го направиш сам

Валерия Величкова, ръководител отдел „Статистика, анализи и прогнози“, показва на голям екран как се извличат данни от Статистическата информационна система на ЦКС

Финансовият директор на ЦКС Иво Велев с Михрибан Азизова, Нургюл, Дуйгу, Фанка и Шебнем

Разговор със Силвия Дойчинова, управител на „Булминвекс-ГБ“ ЕООД

С д-р Цветанка Манолова в закрития басейн на СБР „Здраве“ гр. Банкя

С Ели Алексиева, МОЛ на магазин КООП на ул. „Г. С. Раковски“ №99, ет. 2

Зам.-управителят на „КООП Маркет“ ЕООД Радослав Петрунов показва на учениците как функционира Мобилният магазин КООП

В Перкарна КООП