• Начало /
  • Новини /
  • КООП: Обединени усилия в помощ на пострадалите от наводненията в община Карлово

КООП: Обединени усилия в помощ на пострадалите от наводненията в община Карлово

{posted_on} Sep 14, 2022

КООП: Обединени усилия в помощ на пострадалите от наводненията в община Карлово

В началото на септември населени места в района на Карлово бяха засегнати от порои, довели до тежки наводнения, включително разрушения. Според експерти възстановяването ще отнеме поне година. Потопът нанесе сериозни щети на домове, обществени сгради, училища, търговски и др. обекти, селскостопански площи и реколта. Пороите засегнаха съществено и местната кооперация ПК „Теодоси Марков“ с. Розино.

Чрез своите 9 търговски обекта от веригата „КООП – Вашето място за пазар“, кооперацията обслужва пет населени места – селата Розино, Слатина, Столетово, Христо Даново и Кърнаре, всички до едно в различна степен пострадали от пороя.

Най-съществени са щетите в с. Слатина, където единият от кооперативните магазини е напълно разрушен от стихиите. Търговският обект КООП бе предпочитано място за пазаруване от жителите и гостите на селото, в което живеят над 800 души. Освен че предлагаше богат асортимент от стоки с марка КООП на справедливи цени и с добро качество, магазинът служеше и за социализация на местните, които обичаха да прекарват свободното си време в сладка раздумка след пазара. Чрез този търговски обект кооперацията реализираше и редица социални инициативи, като последната от тях бе по случай тазгодишния Ден на детето, когато зарадва най-малките си посетители.

Въпреки трудностите и претърпените загуби, работещите в ПК „Теодоси Марков“ бяха сред първите, подпомогнали засегнатите жители в селото, като доставиха до домовете на най-нуждаещите се основни хранителни продукти. Подкрепени бяха много възрастни и самотни хора, и член-кооператори.

В първите дни от бедствието, Централният кооперативен съюз достави безвъзмездно минерална вода „Горна Баня 1“, която кооперацията предоставя на жителите на с. Слатина, останали без питейна вода.

Помощта на кооперативните организации продължава и със стартирането на дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на загубите на кооперацията от наводнението. Чрез предоставената от ПК „Теодоси Марков“ банкова сметка, кооперацията се обръща към всички кооперативни организации, член-кооператори и граждани за подкрепа при възстановяване на търговската дейност в с. Слатина.

Кооперацията е на 2-ро място по брой член-кооператори в системата на ЦКС – 2360 към 31 август 2022 г. и на 5-о място в комплексното класиране на членуващите в ЦКС кооперации за 2021 г.

ЦКС призовава кооперативните организации и всички граждани да се включат според възможностите си в събирането на средства за възстановяване на търговската дейност в с. Слатина. Отворената сметка за дарения е:

Централна кооперативна банка АД – Клон „Карлово“

Гр. Карлово, ул. „Генерал Карцов“, №57

IBAN: BG CECB 9790 1007 9164 00

Титуляр: ПК „Теодоси Марков“ с. Розино

Нека верни на кооперативния девиз „Всички заедно можем повече“ отново докажем, че доброто съществува.

 

Търговският обект КООП в с. Слатина преди стихията

Картината след бедствието