2022: Годината на КООП

{posted_on} Jan 3, 2023 Новини

2022: Годината на КООП

Отбелязахме ЗАЕДНО за 100-тен път Международния кооперативен ден

На 2 юли – традиционно в първата събота на месеца, Централният кооперативен съюз, член-кооператори и приятели на кооперативната идея отбелязахме ЗАЕДНО пред Супермаркет КООП 100-тния Международен кооперативен ден, МКА.

По случай празника на 1 юли, петък, в Националния кооперативен музей се състоя кооперативна викторина между ученици от ПГСС „Н. Пушкаров“ гр. Попово и НСУ „София“.

Кръглата годишнина бе чествана и от кооперативните организации в страната.

Детски усмивки отново озариха празниците пред Супермаркет КООП

След пандемията COVID-19 ЦКС и Супермаркет КООП подновиха традацията да организират тържества в Супермаркета по случай Великден, Международния ден на детето, Първия учебен ден, Хелоуин и Коледа. 

Хотел „Странджа“ домакин на Общото събрание на ЦКС

На 2 юни хотел „Странджа“ к.к. „Златни пясъци“, бе домакин на 41-вото Извънредно Общо събрание на ЦКС. Акцентът бе обсъждане на мерки, с които да се повиши устойчивостта на кооперативния бизнес.

Мобилният магазин КООП предизвика интерес на „КООП Феста“ в Банкя

Мобил­ният магазин КООП прeдиз­вика сериозен интерес сред посетителите на „КООП Фест Банкя 2022“, който се проведе от 1 до 4 сеп­тем­ври в парк „Ротонда“ на курортния град. Освен да пазаруват, гостите се спираха и задаваха множес­тво въп­роси относно дей­ността му, кооператив­ните организации и ЦКС

Трима представители на ЦКС в ръководните органи на международни кооперативни организации

Три международни кооперативни организации проведоха през юни своите Генерални асамблеи в Севиля, Испания. Световната организация на потребителните кооперации (Consumer Co-operatives Worldwide – CCW) преизбра председателя на ЦКС проф. д.ик.н. Петър Стефанов за президент на Организацията. Красимир Игнатов, главен директор на ГД „Международна дейност“, бе избран за член на Борда на директорите на Международния кооперативен алианс (International Cooperative Alliance - ICA). Доц. д-р Бисер Петков стана член на Борда на директорите на Европейската асоциация на потребителните кооперации - ЕВРО КООП (European Community of Consumer Co-operatives - Euro Coop).

За 15-ти път Инициативата „КООП – Заедно на пазар“

От 1 декември 2021 г. до 30 ноември 2022 г. се проведе 15-тата Инициатива „КООП – Заедно но пазар“. Томболата, която се провежда на декемврийския управителен съвет ан ЦКС, традиционно раздава лек автомобил и още редица награди на член-кооператорите, които в рамките на календарна година реализират покупки в обектите на ТВ КООП на обща стойност поне 1200 лв. Тази година автомобил „Шкода Скала“ спечели Бялка Касабова, председател на РКС Стара Загора, член-кооператор в РПК гр. Чирпан.

„Популяризиране на кооперативния модел сред младите хора“

С цел по-активно включване на младите хора в управлението на кооперативните организации, ЦКС постави началото на сътрудничество с още две училища по проекта за „Популяризиране на кооперативния модел сред младите хора“. Партньори на Съюза вече са Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ гр. Попово и Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии (СГХСТ). Ученици от Попово и Професионалната гимназия по икономика „Тодор Г. Влайков“ гр. Клисура проведоха производствената си практика в ЦКС, обекти на „КООП Маркет“ ЕООД и на базата на ГПК „Сакарка“ с. Левочево, а всички класове от СГХСТ посетиха Националния кооперативен музей.

Обучението на собствени кадри – интестиция в бъдещето

На 17 февруари 2022 г. УС на ЦКС прие План и календар за обучение на кадри от кооперативната система в две направления – актуализация и разширяване на притежаваната квалификация, включително подготовка за ръководни кадри; професионална квалификация за придобиване и актуализиране на уменията  в областта на тъгровията, хлебопроизводството, туризма и др.

През ноември се дипломираха част от 15-те студенти от кооперативни организации, обучаващи се с финансовата подкрепа на ЦКС в магистърската програма „Управление на търговски вериги“, водена от катедра „Икономика на търговията“, УНСС.

Отново „КООП=COOP: Да направим по-добър свят сега“

ЦКС и Сдружението с нестопанска цел „Всички заедно можем повече“ дадоха ход на 7-мата благотворителна кампания „КООП=COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА“. С приходите от кампанията отново отново бяха закупупени основни хранителни продукти с марката КООП, които бяха предоставени на деца и майки – бежанци от Украйна, приютени в „SOS Детски център“ в с. Дрен, Пернишко и Къащата за настаняване в гр. Трявна.

В помощ на пострадалите от наводненията в Карловско

Природните стихии в началото на септември засегнаха съществено ПК „Теодоси Марков“ с. Розино, като сринаха до основи търговски обект на кооперацията в с. Слатина. Магазинът бе предпочитано място за пазаруване и прекарване на свободното време от 800-те жители и гости на селото. Кооперативните организации от цялата страна се обединиха със стартирането на дарителска кампания ца набирането на средства, с които обектът да се възстанови. В първите дни след природното бедствие ЦКС достави бъзвезмездно минерална вода „Горна баня 1“ на жителите на селото, останали без питейна вода.

Мобилно приложение КООП

В края на 2022-ра година старитра Мобилно приложение КООП, верен помощник за по-удобно и лесно пазаруване в обектите от Търговска верига КООП. Приложението показва най-близкия КООП магазин, работно време на обектите, позволява регистрация в Програмата за лоялни клиенти, сливане на физическа карта с виртуалната и подаване на молба за член-кооператор. То пази и история на покупките, чрез която потребителят може по-лесно да управлява своя бюджет.

ЦКС с поредно отличие от МТСП

Централният кооперативен съюз за поредна година бе отличен от Министерството на труда и социалната политика на Годишните национални награди за социални иновации. Награждаването се състоя на 22 декември, четвъртък, а ЦКС заслужи I място в категорията „Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги“ за проекта „Популяризиране на кооперативния модел сред младите хора“.

ШОКО КООП в „Сердика Център“

На 29 октомври кооперативната работилница за ръчно изработени шоколад и шоколадови изделия ШОКО КООП откри своя щанд в "Сердика Център", на столичния бул. „Ситняково“ №48.

На етаж -1 в мола може да откриете ръчно изработени шоколади, бонбони, шоколадов чипс, шоколадови визитки и близалки, френски макарони и още видове сладки изделия за всеки повод и вкус. Щанд ШОКО КООП предлага също така и богата селекция от вина с марката COOP, като работи всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.

Протегната ръка към спорта

За поредна година ЦКС подкрепи националната състезателка по шотокан карате-до Атина Трендафилова, която оправда категорично гласуваното доверие и спечели всичките възможни златни медали на републиканското първенство. Състезателката на Клуба по източни бойни изкуства „Спартак“ (Сандански) триумфира в дисциплините „Шобу Ипон Кумите“ – жени, под 21 г., + 58 кг, „Шобу Санбон Кумите“ – жени над 21 г., +58 кг и „Шобу Ипон Оупън“.

През тази пролет бе създаден Колоездачен клуб КООП. Начело с Емил Стойнев и Александър Алексиев – първите българи,  участвали на световно първенство по планинско колоездене в олимпийската дисциплина XCO, екипът записа редица победи и челни класирания през сезона. На 8-9 октомври клубът организира „Крос Кънтри COOP Вонеща вода 2022“, като старт-финалът бе пред кооперативния хотелски комплекс „Релакс КООП“.