Кооперативният модел дава надежда за бъдещето

{posted_on} Mar 8, 2023

Кооперативният модел дава надежда за бъдещето

Президентът Румен Радев откри заседанието на Борда на Международния кооперативен алианс в София

Президентът на Република България Румен Радев откри встъпителното заседание на Борда на Международния кооперативен алианс (МКА), което е част от поредицата стратегически заседания, които се провеждат в София от 7 до 9 март. Домакин е Централният кооперативен съюз, който приема за втори път в София лидерите на световното кооперативно движение след 2017 г.

При откриването на заседанието присъства и Министърът на земеделието Явор Гечев.

„За мен е истинска привилегия да присъствам на заседанието на Вашия борд, на едно от най-прогресивните и социални движения в света. Световното кооперативно движение не само устоя на бурните глобализационни процеси в икономиката. Нещо повече – то доказа, че може да бъде наистина устойчиво, че може да бъде един наистина социален модел. И Международният кооперативен алианс е добър пример за това“, подчерта президентът Румен Радев в приветствието си към членовете на Борда при откриване на заседанието.

„Радвам се, че сте избрали да проведете заседанието на Вашия борд в България – страна, която може да се похвали със значителни успехи, с богата история и традиции в кооперативното движение. И искам да поздравя председателя на ЦКС проф. Петър Стефанов за това, че именно във времена като днешното, когато всички заедно се сблъскваме с предизвикателствата от здравната, военната, енергийната, икономическата, социалната и продоволствената криза, Централният кооперативен съюз остана модел, насочен изцяло към хората. Защото в тези трудни времена, когато не само бизнесът, но и държавата се отдръпна от малките и отдалечени населени места, именно кооперациите и ЦКС продължиха да се намират сред хората - най-уязвимите, най-слабите, най-трудноподвижните. Затова искам да благодаря на Централния кооперативен съюз, че те не абдикираха от тази чисто хуманна функция и дават нещо много повече от базово продоволствие за отдалечените  и труднодостъпни региони. Те дават надежда за бъдещето.“

Председателят на ЦКС проф. Петър Стефанов благодари на президента Радев и министър Гечев за засвидетелстваното уважение към кооперативното движение в България, Европа и света и дълбокото познаване на кооперативния бизнес модел, който си поставя задачата да изгради един по-добър свят. Той подчерта и основните приоритети, които стоят пред Централния кооперативен съюз, сред които е надграждане и реинвестиране на всичко постигнато до момента. „Голяма част от нашият успех се дължи на това, че времето не успя да ни раздели. Но няма как да продължим напред ако не обърнем внимание на младите хора и не ги включим по-активно в управлението на кооперативните организации“ подчерта проф. Стефанов.

Преди заседанието президентът и министърът на земеделието Явор Гечев проведоха работна среща с председателя на ЦКС проф. Петър Стефанов и президента на МКА д-р Ариел Гуарко.

Държавният глава разгледа един от Мобилните магазини КООП, осъществяващи дейност във високопланински и труднодостъпни населени места и Здравния автомобил КООП Грижа, предлагащ мобилни здравни услуги и профилактика във всички региони на страната.

Гостите посетиха и Пилотния магазин КООП, намиращ се в сградата на ЦКС на столичната ул. „Г. С. Раковски“ № 99, който използва изцяло електронни етикети от ново поколение и модерни търговски информационни системи.

Стратегическите заседания в София дават възможност на участниците активно да дискутират важните за обществото въпроси, да обменят опит и обсъдят по-нататъшното обединяване на усилията си, за да предложат един по-динамичен, по-справедлив и балансиран модел за справяне с последиците от световната криза и адекватно развитие на кооперативните организации в условията на силно променената обществена и икономическа среда.

Като бизнес, основан на етика, ценности и принципи, притежаван, управляван и обслужващ членовете си, кооперациите са 10-та по големина икономика, която дава възможност на хората колективно да защитават своите интереси и да реализират своите цели като поддържат устойчив растеж, развиват социалната и солидарна икономика, укрепват местните общности.