• Начало /
  • Новини /
  • КС Варна отчита още една успешна година и продължава да развива социалната си дейност

КС Варна отчита още една успешна година и продължава да развива социалната си дейност

{posted_on} Mar 20, 2015 Новини

КС Варна отчита още една успешна година и продължава да развива социалната си дейност

Кооперативен съюз Варна обединява 38 кооперативни организации от района. В тях членуват 2 450 член-кооператори и работят повече от 270 души. Варненските кооперации обслужват 70 населени места и стопанисват 52 търговски обекта, от които 29 са включени в търговска верига КООП. Също така стопанисват и 4 районни центрове по хлебопроизводство. Варненският кооперативен съюз подпомага инвестиционната политика на кооперациите насочена към реконструкцията, модернизирането на обектите, изграждането на информационни системи и включването им в Единната търговска информационна система. Това е едно от основните направления и приоритет в работата на съюза, както през миналите години, така и през настоящата година.

Друг приоритет в работата на КС Варна е подготовката и обучението на кооперативните кадри. През месец май в хотелски комплекс „Странджа” е проведен курс с лектор от фирма „РеЕкзе” предназначен за главните счетоводители и председатели на кооперативни организации. През месец юни е проведено обучение на търговски работници с практически занятия в супермаркет номер „5“ в квартал Владиславово, който се стопанисва от ПК „Напредък” Варна.

Търговската дейност е основна стопанска дейност за варненските кооперации

Кооперативната търговия на дребно формира 63% от приходите от стопанска дейност. Стремежът на ръководствата на кооперациите и на съюза е дейността да е в услуга на член-кооператорите и населението, което обслужват. Съюзът съвместно с „Кооптърговия” Варна АД организира Великденска и Коледна промоция на стоки, като в каталозите основно място намират стоките с марка КООП, произвежданите за тези празници великденски козунаци, коледни баници, баклави и торти производство на „Хлебна промишленост“ гр. Провадия. Освен това кооперациите и самостоятелно осъществяват целогодишни промоции. Най-чести и мащабни са те в обектите на ПК „Успех-20” гр. Аксаково, ПК „Напредък” гр. Варна и ПК „Наркооп” гр. Провадия. Това, което трябва да се отбележи е, че на територията на супермаркет номер „5” на ПК „Напредък” Варна промоциите са ежедневни и ежеседмични. Освен включването им в регионалната коледна промоция те направиха изключителен жест към своите редовни клиенти за празниците, като раздадоха награди с различни хранителни продукти. Подаръци бяха предвидени, както за клиентите с най-голям обем покупки през годината, така и на лотариен принцип. Подаръците бяха съвместно подготвени от магазина с любезното съдействие на доставчици и производители.

В част от търговските обекти на КС Варна и кооперациите е въведена търговска информационна система като по този начин клиентите им ползват потребителски карти, с които получават отстъпка при всяка покупка. Така те печелят бонуси, а кооперативната търговия - доверие и повече клиенти. Целта на ръководните органи на кооперациите и на съюза е кооперативните магазини да се утвърдят, като „удобния магазин за пазаруване”

Търговията на едро се осъществява предимно от акционерно дружество „Кооптърговия” Варна. Една от основните му задачи е намиране пътя за съвместна работа с всички кооперации и увеличение на реализираните от тях стокообороти по линия на Единния кооперативен пазар и на стоките с марка КООП. По преценка на ръководствата на кооперациите и Управителният съвет на съюза за справяне с последиците от продължаващата криза е нает рекламен агент, който посещава различните райони и събира заявки на място в обектите, а след това се извършва доставката им. Това се прави с цел защита на интересите на кооперациите, но най-вече на член-кооператорите и клиентите на магазините.

Въпреки голямата конкуренция Кооперативен съюз Варна успява да запази

една от традиционните си дейности – хлебопроизводството.

То се извършва от „Хлебна промишленост“ гр. Провадия и кооперациите ПК „Брестак” с. Брестак, ПК „Балкан” с. Цонево и ПК „Единство” гр. Вълчи дол. В хлебозавода в град Провадия производството е специализирано в две основни направления: производство на хляб и тестени изделия и сладкарски продукти. Всички центрове работят по традиционни български рецепти, без консерванти и са с гарантирани здравословни качества. Работещите в кооперативното производство са с отговорно отношение към потребителите и това им осигурява постоянно място на пазара.

Стопанската дейност на Кооперативен съюз Варна е изнесена на територията на гр. Провадия. Както вече стана ясно там се намира хлебозавода и два търговски обекта, които предлагат масови и промишлени стоки и основно продукцията произвеждана от завода.

Изкупуването и реализацията на диворастящи билки

е друга основна стопанска дейност на Кооперативен съюз Варна с дълбоки традиции. За осъществяването на този процес се използва основно билкобазата в гр. Провадия , като има още 7 регистрирани изкупвателни пункта в различни села от областа. В нея се извършва окончателната заготовка и балиране на готовата продукция. Асортимента от билки, които се изкупуват от съюза е голям, благодарение на трайните връзки установени с няколко фирми износители. През 2014 г. в гр. Провадия беше закупена и монтирана сушилня, с което се повишава качеството на продукцията и се удължава сезона и ритмичността на изкупуване и преработката на билки.

 

Популяризиране на кооперативната идея

 

Вдъхновени от награждаването на Централния кооперативен съюз с приза „Пазител на традициите” през миналата година Кооперативен съюз Варна и членуващите в него кооперации, предприеха инициатива за участие в различни обществени мероприятия с цел популяризиране на кооперативната идея - история, настояще, бъдеще. Образователно-благотворителни мероприятия се проведоха на 1 ноември - Ден на народните будители, където съвместно с ръководствата на ПК „Лонгоз” с. Гроздьово и ПК „Единство” гр. Вълчи дол бяха посетени училищата в с. Червенци и с. Гроздьово. В дните преди Коледните и Новогодишни празници председателят на ПК „Извор” с. Кичево организира среща с децата от училището в селото във връзка с наближаването на един от най-големите християнски празници Рождество Христово. Съюзът получи специална покана от училище „Антон Страшимиров” гр. Варна за участие в тържеството под наслов „При баба и дядо”. На всички тържества представителите на кооперативните организации запознаваха гостите с дейноста си. Малките участници получаваха рекламни подаръци и лакомства, производство на съюза. Тези събития преминаваха във весела и приятна атмосфера с много песни и усмивки.

 

отвори в pdf.pdf