• Начало /
  • Новини /
  • ПК „Спестовност” с. Габровница работи за подобряване на резултатите от дейността

ПК „Спестовност” с. Габровница работи за подобряване на резултатите от дейността

{posted_on} Jan 18, 2017

ПК „Спестовност” с. Габровница работи  за подобряване на резултатите от дейността

Данни за ПК “Спестовност” с. Габровница 

  • ПК “Спестовност” членува в КС Монтана
  • Броят на заети в кооперацията е 20 души
  • Член-кооператорите са 115 души, от които 3 са до 35-годишна възраст
  • Основните стопански дейности са селско стопанство търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва пряко един търговски обект
  • ПК “Спестовност” обслужва едно населено място

Ванюш Йосифов, председател на кооперацията 

 „Изминалата стопанска година ще запомним като поредната трудна година за дейността на кооперацията. Непрекъснатото нарастване на разходите за производство покачват и себестойността на произвежданата продукция. Успоредно с това, поради ембаргото с Русия и други фактори в международен план като политически и икономически интереси на някои по-големи страни, се отразяват негативно на пазара на селскостопанската продукция , а от там и на цените. В общи линии през последните години ножицата себестойнст-реализация на продукцията все повече се отваря. Производителят на селскостопанската продукция по никакъв начин не е защитен, особено българският. Субсидиите за подпомагане от Европейския съюз, вместо да се увеличават и да ни доближават до останалите страни-членки, както е предвидено при влизането ни в съюза, се случва точно обратното. Те не достигат дори да заплатиме рентата на собствениците на земя. Надяваме се 2017-та година да бъде по-благоприятна и да имаме повече възможности за реализация.“

Динамика и проблеми в растениевъдството

Растениевъдството е сред основните дейности на кооперацията и тя крепи нейната икономика. Именно заради това тук са насочени повечето ресурси - икономически, технически и човешки.                    

Постоянният стремеж на ръководството на кооперацията е да се изучават и прилагат съвременните технологии в производството на зърно, което е характерно за северозападния регион. Както е известно, почвените условия са доста тежки и не винаги е възможно да бъдат спазени технологични срокове, което съответно рефлектира в крайните резултати.

През месец септември миналата година например на няколко пъти е имало обилни валежи от дъжд, като средно месечните валежи са стигнали 120-130 л. на кв.м. От една страна това е много добре след продължителното засушаване, но от друга страна пречи на навременното провеждане на есенната кампания. „…Трябваше да засеем 4 050 декара есенници, като започнахме подготовка на площите и предсеитбено торене в началото на месец октомври. Внесохме по 28 кг. „Диамониев фосфат“, а на пети октомври засяхме с пшеница 237 декара на „Китката”. На шести отново започна да вали. Отвори се възможност на 16 октомври и до 23 октомври успяхме да засеем 3 562 дка пшеница в т.ч. 270 дка семенен участък и 313 декара ечемик. Наложи се да намалим декарите поради изискването на Европейския съюз за 5% зелени площи от общите декари. Първоначалното поникване и развитие на есенните култури беше добро, но в последствие прекомерните валежи влошиха условията. Нивите се наводниха, което нямаше как да не се отрази по-късно на добива.“, споделя председателят господин Йосифов.

През тази година на заседание на управителния съвет предстои да се обсъди и приеме оперативен план за провеждане на кампаниите. За успешното изпълнение на плана, огромна роля имат заетите комбайнери, превозвачи, отговорниците по разпределянето и съхранението на зърното, механизаторите  и ръководителите в лицето на господин Петър Александров.

„Екипът на кооперацията работи съвестно и отговорно и резултатите се очаква да са добри. С общи усилия и с чувството на висока отговорност, се надяваме кампаниите да приключат успешно.“, допълва председателят на кооперацията.

Малко популярната дейност – животновъдство

ПК “Спестовност” е една от малкото кооперации, които се занимават с млечно животновъдство. „Наистина вярвахме през всичките тези години на демокрация, че при почти изцяло ликвидиране на сектора ще дойдат и по- добри времена . За жалост, това не се случи и едва ли в обозримо бъдеще ще се случи. Действията, които са предприети за намаляване броя на персонала и животните, както и за осигуряване на по-добри грижи, не са дали очаквания резултат. В момента в кооперативната ферма работят трима човека в т.ч. ветеринарният фелдшер, който е и ръководител на фермата. Общият брой на животните към момента е 65. Обективните причини за трудностите в този сектор са известни на всички, които са пряко ангажирани, като обидно ниските изкупни цени на стоки от животински произход, символичните подпомагания и малките субсидии на това производство.“, споделя председателят на кооперацията.

Добрата и модерна техника е от съществено значение за обработваемата земя и за улесняване процеса на работа. В зависимост от възможностите, с които разполага кооперацията, ежегодно се заделят средства за инвестиции и закупуване на техника.

Организационната  дейност

На проведените управителни съвети на кооперацията през наскоро приключилата 2016-та година са разглеждани въпроси, свързани с по-успешната работа през 2017-та година, като: засилване на производствената и търговска дейност, инвестиции в нова техника и закупуването на земя, извършване на строително-ремонтни работи по поддръжка на недвижимата собственост на кооперацията, организационни и други въпроси.

Разбира се, за да е успешна една дейност трябва да са ангажирани подходящите хора. Ръководството на кооперация „Спестовност”, село Габровница винаги е вярвало в тази максима. Ръководството залага на квалифицирани и отговорни кадри, които да вършат своите задължения съвестно и в полза на кооперацията.