• Начало /
  • Новини /
  • ПК „Спестовност” с. Габровница работи за подобряване на резултатите от дейността

ПК „Спестовност” с. Габровница работи за подобряване на резултатите от дейността

Публикувано на 18.01.2017

ПК „Спестовност” с. Габровница работи  за подобряване на резултатите от дейността

Данни за ПК “Спестовност” с. Габровница 

  • ПК “Спестовност” членува в КС Монтана
  • Броят на заети в кооперацията е 20 души
  • Член-кооператорите са 115 души, от които 3 са до 35-годишна възраст
  • Основните стопански дейности са селско стопанство търговия на дребно
  • Кооперацията стопанисва пряко един търговски обект
  • ПК “Спестовност” обслужва едно населено място

Ванюш Йосифов, председател на кооперацията 

 „Изминалата стопанска година ще запомним като поредната трудна година за дейността на кооперацията. Непрекъснатото нарастване на разходите за производство покачват и себестойността на произвежданата продукция. Успоредно с това, поради ембаргото с Русия и други фактори в международен план като политически и икономически интереси на някои по-големи страни, се отразяват негативно на пазара на селскостопанската продукция , а от там и на цените. В общи линии през последните години ножицата себестойнст-реализация на продукцията все повече се отваря. Производителят на селскостопанската продукция по никакъв начин не е защитен, особено българският. Субсидиите за подпомагане от Европейския съюз, вместо да се увеличават и да ни доближават до останалите страни-членки, както е предвидено при влизането ни в съюза, се случва точно обратното. Те не достигат дори да заплатиме рентата на собствениците на земя. Надяваме се 2017-та година да бъде по-благоприятна и да имаме повече възможности за реализация.“

Динамика и проблеми в растениевъдството

Растениевъдството е сред основните дейности на кооперацията и тя крепи нейната икономика. Именно заради това тук са насочени повечето ресурси - икономически, технически и човешки.                    

Постоянният стремеж на ръководството на кооперацията е да се изучават и прилагат съвременните технологии в производството на зърно, което е характерно за северозападния регион. Както е известно, почвените условия са доста тежки и не винаги е възможно да бъдат спазени технологични срокове, което съответно рефлектира в крайните резултати.

През месец септември миналата година например на няколко пъти е имало обилни валежи от дъжд, като средно месечните валежи са стигнали 120-130 л. на кв.м. От една страна това е много добре след продължителното засушаване, но от друга страна пречи на навременното провеждане на есенната кампания. „…Трябваше да засеем 4 050 декара есенници, като започнахме подготовка на площите и предсеитбено торене в началото на месец октомври. Внесохме по 28 кг. „Диамониев фосфат“, а на пети октомври засяхме с пшеница 237 декара на „Китката”. На шести отново започна да вали. Отвори се възможност на 16 октомври и до 23 октомври успяхме да засеем 3 562 дка пшеница в т.ч. 270 дка семенен участък и 313 декара ечемик. Наложи се да намалим декарите поради изискването на Европейския съюз за 5% зелени площи от общите декари. Първоначалното поникване и развитие на есенните култури беше добро, но в последствие прекомерните валежи влошиха условията. Нивите се наводниха, което нямаше как да не се отрази по-късно на добива.“, споделя председателят господин Йосифов.

През тази година на заседание на управителния съвет предстои да се обсъди и приеме оперативен план за провеждане на кампаниите. За успешното изпълнение на плана, огромна роля имат заетите комбайнери, превозвачи, отговорниците по разпределянето и съхранението на зърното, механизаторите  и ръководителите в лицето на господин Петър Александров.

„Екипът на кооперацията работи съвестно и отговорно и резултатите се очаква да са добри. С общи усилия и с чувството на висока отговорност, се надяваме кампаниите да приключат успешно.“, допълва председателят на кооперацията.

Малко популярната дейност – животновъдство

ПК “Спестовност” е една от малкото кооперации, които се занимават с млечно животновъдство. „Наистина вярвахме през всичките тези години на демокрация, че при почти изцяло ликвидиране на сектора ще дойдат и по- добри времена . За жалост, това не се случи и едва ли в обозримо бъдеще ще се случи. Действията, които са предприети за намаляване броя на персонала и животните, както и за осигуряване на по-добри грижи, не са дали очаквания резултат. В момента в кооперативната ферма работят трима човека в т.ч. ветеринарният фелдшер, който е и ръководител на фермата. Общият брой на животните към момента е 65. Обективните причини за трудностите в този сектор са известни на всички, които са пряко ангажирани, като обидно ниските изкупни цени на стоки от животински произход, символичните подпомагания и малките субсидии на това производство.“, споделя председателят на кооперацията.

Добрата и модерна техника е от съществено значение за обработваемата земя и за улесняване процеса на работа. В зависимост от възможностите, с които разполага кооперацията, ежегодно се заделят средства за инвестиции и закупуване на техника.

Организационната  дейност

На проведените управителни съвети на кооперацията през наскоро приключилата 2016-та година са разглеждани въпроси, свързани с по-успешната работа през 2017-та година, като: засилване на производствената и търговска дейност, инвестиции в нова техника и закупуването на земя, извършване на строително-ремонтни работи по поддръжка на недвижимата собственост на кооперацията, организационни и други въпроси.

Разбира се, за да е успешна една дейност трябва да са ангажирани подходящите хора. Ръководството на кооперация „Спестовност”, село Габровница винаги е вярвало в тази максима. Ръководството залага на квалифицирани и отговорни кадри, които да вършат своите задължения съвестно и в полза на кооперацията.