• Начало /
  • Новини /
  • „Подкрепа“ с. Мадара постига положителни резултати благодарение на доброто управление на кооперацията

„Подкрепа“ с. Мадара постига положителни резултати благодарение на доброто управление на кооперацията

{posted_on} Jul 10, 2018

 „Подкрепа“ с. Мадара постига положителни резултати благодарение на доброто управление на кооперацията

Данни за ПК „Подкрепа“ с. Мадара

  • ПК „Подкрепа“, Мадара членува в ОКС Шумен
  • Член-кооператорите са 85 души, от които 8 са до 35 годишна възраст
  • Основна стопанска дейност е търговия на дребно
  • Броят на заетите в кооперацията са 9 души
  • Кооперацията стопанисва 2 търговски обекта, които са част от веригата КООП
  • Oбслужва 2 населени места

Грета Павлова, председател на ПК „Подкрепа“ с. Мадара:

„За четвърта година съм председател на ПК „Подкрепа“ и продължавам да работя с голямо желание. Така работят и всички мои колеги. Запазването на кооперацията като водеща организация в региона, увеличаването на член-кооператорите и привличането на повече млади, образовани и професионално обучени кадри са част от задачите, с които продължаваме да се справяме ежедневно. ПК „Подкрепа“ се стреми да задоволява потребностите на живущите в региона. При лошите зимни условия бяхме готови и посрещнахме предизвикателството спокойно, защото магазините ни бяха заредени със стоки от първа необходимост и населението не изпита никакво затруднение със закупването на хранителни продукти. В условията на пазарна конкурентна среда запазваме позициите си и успяваме да се развиваме. Това доказва, че мястото ни в 50-те топ кооперации от комплексното класиране на ЦКС е напълно заслужено. Продължавам да вярвам, че приятелската атмосфера и сплотения колектив помагат на добрата работа и положителните резултати, които постигаме. Благодаря и на ОКС Шумен и ЦКС за подкрепата, която ни оказват винаги когато имаме нужда.“

Резултати и стопански дейности

В условия на сериозна конкуренция кооперацията продължава да развива успешно търговската си дейност и да отчита положителни резултати. Броят на конкурентните търговски обекти нараства, населението в селото намалява и стремежа за привличане на клиентите е засилен. В търговските обекти на кооперацията често се организират актуални сезонни промоции. От ПК „Напредък“ целогодишно се стараят хлябът с марката КООП да е на социално поносима и конкурентна цена. Отделя се и специално внимание на стоките с марката КООП, които се налагат много добре на пазара. Клиентите знаят, че кооперативните стоки са на добро качество със справедливи цени. Хората са доволни, следят промоциите и се възползват от тях, а с това се увеличават клиентите в търговските обекти. С отварянето на новата част на магазина преди четири години се разшири асортимента на предлаганите стоки, като вече се предлагат и строителни материали, сортови семена, торове и препарати. От ПК „Подкрепа“ постоянно търсят мнението на клиентите, като се съобразяват с техните желания и препоръки. Предимно снабдяването със стоки става чрез складове на ОКС Шумен, където стоките се доставят по линията на Единния кооперативен пазар (ЕКП) но от кооперацията използват и регионални доставчици. От ПК „Подкрепа“ си партнират отлично с фирмата за строителни материали, която по предварителна заявка зарежда двата магазина с по-тежките и обемисти строителни материали като цимент, тръби, пясък и други.

За запазване на постигнатите успехи в двата търговски обекта, обаче трябва да се инвестират средства за оборудване като хладилници, фризери и климатици от енергоспестяващ клас. Също така за смяна е и лекотоварния микробус, с който се зареждат магазините. В търговските обекти се пазарува с потребителски карти с отстъпка от 2%. Все повече клиенти се възползват от предоставените картите. Магазините от веригата КООП са предпочитани и заради доброто обслужване и любезното отношение на продавач-консултантите. Приоритет при назначаването на кадри са младите, високообразовани и професионално добре подготвени хора. Редовно служителите се изпращат на курсове или обучения, които се провеждат от съюза, за да могат да подобряват знанията и уменията си. От кооперацията полагат много усилия за доброто оборудване на двата магазина. Бяха закупени нови кошници с модерна визия, по-добре изглеждат и витрините с новите миещи етикети това веднага направи впечатление на клиентите. В експлоатация се въведе хладилна камера в магазина в с. Мадара и така през летния сезон млечните и малотрайни продукти ще се съхраняват правилно. През тази година предстои да се закупи и нова хладилна витрина за магазина в с. Кюлевча.

Социална дейност

ОТ ПК „Подкрепа“ с. Мадара да участват активно в културния живот на селото. Заедно с кметството и читалището бяха раздадени подаръци на Коледното тържество, мартенички за баба Марта, отпразнувани бяха Йорданов ден, бабин ден и се взе участие в турнира Трифон Зарезан. Комуникацията със Земеделската кооперация и кметствата в двете села е отлична и се дължи на подкрепата на местната власт.

„Не трябва да спираме да се развиваме, във тази връзка ще помислим за ремонтирането на сградата, която наричаме старата аптека в къща за гости или в център за възрастни хора и ще кандидатстваме по европейски програми за енергийна ефективност.“, споделя председателката на кооперацията г-жа Грета Петрова.

Приоритетни задачи:

  • Предоговаряне на условията за доставката на стоките.
  • Увеличаване обема на търговията със стоки на дребно
  • Инвестиции за модернизиране на материалната база
  • Прием на член-кооператори като приоритет ще продължат да бъдат младите хора до 35 години.

Дирекция „КООП медии и реклама“ по материали на ПК“ Подкрепа“, с. Мадара