• Начало /
  • Новини /
  • Честит 8 март – с признание към жените в кооперативните организации от Централния кооперативен съюз

Честит 8 март – с признание към жените в кооперативните организации от Централния кооперативен съюз

Публикувано на 08.03.2024 Новини

Честит 8 март – с признание към жените в кооперативните организации от Централния кооперативен съюз

Обявеният от Организацията на Обединените Нации 8 март - Международен ден  на жената се отбелязва ежегодно в целия свят от 1977 година. Този ден повишава видимостта за ролята на жените в икономическата, политическата и социална сфера, независимо от тяхната националност, религия, пол, възраст, етнически произход или политическа принадлежност. Темата на Деня за 2024 година, която бе определена от Генералната асамблея на ООН и подкрепена от Международния кооперативен алианс, обединяващ над 1 милиард членове, от които почти половината са жени, е „Повече възможности за жените към устойчив прогрес за всички“.

По повод Международния ден на жената, Комитетът за равенство на половете към Международния кооперативен алианс се обърна с апел към всички национални кооперативни организации за засилване участието на жените в управлението на кооперативните организации от всички региони на МКА.

 

„…Ние трябва да подкрепяме жените в целия свят и нашият основен приоритет е осигуряване на достойни работни места и възнаграждение, достъп до образование – ефективен начин за намаляване на бедността, и изграждане на жени - лидери в областта на бизнеса, политиката и социалния живот…“

Антонио Гутериш – Генерален секретар на ООН

 

В България жените в кооперативната система представляват:

  • над 50% от член-кооператорите;
  • над 45% от председателите на кооперативни съюзи и потребителни кооперации;
  • над 41% от членовете на управителните съвети;
  • над 60% от заетите.

 

Международният ден на жената е още една възможност отправим призив за ускорен икономически растеж на кооперативния бизнес, основан на кооперативните ценности и принципи със 180-годишна история в полза на член-кооператорите и обществото като цяло.