• Начало /
  • Новини /
  • Жителите на град Върбица с нов магазин от веригата КООП

Жителите на град Върбица с нов магазин от веригата КООП

Публикувано на 09.10.2012 Новини

Жителите на град Върбица с нов магазин от веригата КООП

За двата месеца, през които работи търговският обект включен в националната верига отбелязва двукратен ръст на стокооборота

От миналата 2011 г. РПК „Ново време" гр. Върбица има нови ръководни и контролни органи. Младият и амбициозен председател Пламен Петров предлага на Управителния съвет да реконструират и модернизират магазина на кооперацията в гр. Върбица. Той се намира в центъра на града, на площада, където се събират и минават всички жители. И така УС решава със собствени средства и със средства от фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС гр. София да променят облика на съществуващия магазин. Доставят ново оборудване и компютърна система го привеждат към всички изисквания за включването му във веригата КООП. Сега работното време на магазина е от 6.30 ч. до 21.30 ч. Обслужва се от 3 продавач-консултанти, едната от които е досегашен служител от стария магазин. Областен кооперативен съюз гр. Шумен оказва в максимална степен помощ при зареждането на стоките от собствения си склад на едро и в обучението на продавач-консултантите. Новият магазин е отворен за клиенти от 20.07.2012 г. За изминалите два месеца дневният оборот е увеличен със 100 % в сравнение с оборота преди реконструкцията.

На 2 август беше официалното откриване на новия обект. На тържеството бяха поканени всички член-кооператори, председатели на кооперации, членуващи в ОКС Шумен, ръководството на ОКС, кметът на града Мердин Байрям. А музиката, която огласи района покани и случайни минувачи в тържественото събитие и ги подкани да влязат в магазина. Председателят на ОКС Шумен г-жа Светла Анастасова връчи сертификат № 793 за включване на магазина в голямото КООП семейство. Пожела им все по-високи обороти, а символичният подарък часовник да отмерва на всяка минута в денонощието по един клиент. Кооперацията беше поздравена и от кмета на града. След официалната част всички гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол в магазина, след което се включиха в организираната почерпка и във веселата част - хванаха се на кръшно българско хоро, показвайки благодарността си, че кооперацията им дава освен работа, стоки, услуги, но и добро настроение. Така откриването на поредния магазин от търговската верига КООП стана повод за веселие на жителите на града и кооперацията напомни за себе си.

За кооперацията накратко

РПК „Ново време" гр. Върбица е основана през 1926 г. като популярна банка, а през 1948 се преименува във всестранна кооперация. И както навсякъде в страната населението в обслужваните 8 села плюс Върбица е намаляло драстично -  от близо 15 хиляди през 1982 г. до 8 хиляди през 2012 г. Днес, средният брой жители в съставните села е 596 души. Член-кооператорите са 72 броя, 11 от тях са до 35 години. Средната дялова вноска е 301 лв.

Освен традиционната за всички кооперации търговия на дребно, кооперацията развива промишлена дейност /произвежда хляб и хлебни изделия - за шестмесечието отчита 45 т произведен хляб и 2 т закуски/ и селско стопанство /обработва земя, от които добива жито за собственото си производство/.


 

РПК „Ново време" гр. Върбица членува в Окръжен кооперативен съюз Шумен, който е член на ЦКС.

Кооперацията обединява и защитава интересите на 72 член-кооператора.

Районната потребителна кооперация обслужва 9 населени места.


Отворете в pdf - тук