• Начало /
  • Новини /
  • РКС „Подем” и кооперациите в севлиевския район в Международната година на кооперациите

РКС „Подем” и кооперациите в севлиевския район в Международната година на кооперациите

Публикувано на 10.10.2012 Вестник "Земя"

РКС „Подем” и кооперациите в севлиевския район в Международната година на кооперациите

2012 бе обявена от Организацията на обединените нации за  Международна година на кооперациите. И съвсем нормално е кооперативните организации да се запитат докъде са стигнали в своето развитие и каква е ролята им в живота на хората от региона, в който осъществяват дейност.

Така и Районен кооперативен съюз „Подем" Севлиево прави равносметка за извършеното до момента и си отговаря на въпросите: с какво кооперативните организации, членуващи в съюза, са допринесли за по-доброто обслужване на член-кооператорите и клиентите в търговските обекти; какво са направили, за да привлекат нови членове и какви инициативи и мерки са предприети за да се привлече вниманието на младите хора към кооперациите в региона. Ръководните органи на кооперативните организации подробно анализират организационното си състояние, работят по актуализирането на членския състав и приема на член-кооператори. И разбира се, с радост се включват в инициативите на Централния кооперативен съюз: Проект за активизиране приема на член-кооператори „Заедно можем повече" и национален конкурс „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти".

         Кооперативният бизнес в региона     

Сериозен поглед Съюзът обръща към изпълнението на бизнес програмата от предходната година. А заложените цифри в документа показват, че стопанската дейност на кооперациите е запазила обемите си от предходната година, пазарното място и авторитет също.

  Това се дължи най-вече на изпълнение на решенията приети на годишните общи събрания на кооперативните организации и решенията взети на общите събрания на РКС и ЦКС за стабилност в търговската дейност, преструктуриране на търговската мрежа и създаването на по-добър уют за клиентите в търговските обекти.

За запазване на финансовите резултати конкретните изпълнени мерки са намаляване на административните разходи и разходите за доставка на стоки. Добра практика, която РКС "Подем" въвежда от началото на тази година е цялостно счетоводно обслужване на някои потребителни кооперации, членове на Съюза. „Целта ни не е само икономии на разходи, а внедряването на електронната обработка на информацията и недопускане на пропуски от некомпетентни грешки в счетоводното и административно обслужване.", споделят от Съюза.

 В търговския процес голяма част от доставките на стоки се извършват по линия на единния кооперативен пазар чрез национални и регионални доставчици, а целта на ръководството на Съюза е този дял постоянно да се увеличава.

 Традиционното за кооперациите в региона изкупуване е възстановено до известна степен - тази година са изкупени количества липов цвят.

Съюзът и кооперациите

Една от водещите кооперации в района е ПК „Солидарност - 1918". Тя непрекъснато обновява търговската мрежа, като няма обект, който да не е реконструиран и модернизиран. Кооперацията търси възможности за закупуване на нови обекти в селата за изграждане на нови магазини.

Потребителна кооперация „Пчела"  с. П.Славейков също е една от добре работещите кооперации в региона. За 2012 г. стокооборотът й бележи ръст от 40 %. Сега се проучват възможностите за модернизацията и включването на обект в търговската верига КООП.

След взетите съвместни конкретни мерки от управителните съвети на РКС „Подем" и ПК „Надежда" с.Гъбене търговията в кооперацията също бележи ръст от 14 % спрямо предходната година, а ПК „Видима" с.Душево има ръст от 20 %. Сериозни резултати има и ЗК „Трапезица" с.Градище.

„Взаимоотношенията между РКС „Подем" и кооперациите са изключително позитивни и нямаме никакви противоречия като съвместно реализираме търговския процес чрез търговската база в РКС.", отбелязват от Съюза.

Организационно състояние

на кооперациите от съюза

„Работещият модул „Кооперативни организации" в статистическата информационна система на ЦКС безспорно ни помогна за организационното управление на кооперациите. Всичко става по електронен път и системата предоставя големи възможности за анализирането на организационното  състояние.

Сериозен принос за приключилия на 100% процес по регистрация на членовете кооператори в кооперациите имат специалистите на РКС и отговорното участие на председателите на кооперативните организации.", споделят от Съюза.

„Проектът за активизиране приема на приема на член-кооператори „Заедно можем повече" се прие изключително позитивно от ръководствата на кооперациите и неслучайно има сериозен прием на нови член-кооператори, в т.ч. и млади хора до 35 години.

 Съвместните заседания на управителните съвети на РКС с тези на кооперациите оказват положително влияние. Взетите решения се финализират успешно със съответен икономически ефект - съкръщаване на ненужния персонал, коригиране на работното време на търговските работници, превозване на стоки по заявки и други.", заключват от РКС „Подем".

Изпълнението на социалната програма

и включване в инициативите на ЦКС

по повод Международната година на кооперациите

Кооперативните организации от Съюза активно работят по въпросите за материалното и морално стимулиране на член-кооператорите и намирането на нови форми на привличане клиенти в търговските им обекти. Дивидентната политика и осигуряването на социални придобивки за член-кооператорите са в основата на по-позитивното отношение към кооперациите.

Съвсем отговорно ръководствата на кооперациите и Съюза на 12.01.2012 г. се включиха в официалния старт по откриването на Международната година на кооперациите като пуснаха хиляди балони пред кооперативните магазини. В Севлиево тържествено честване бе отбелязано с откриването на нов кооперативен магазин.

Изключително радушно се прие и конкурсът за детска рисунка: „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти", както от кооперациите, така и от децата и техните родители в региона. „Изключително благодарни сме на ЦКС за тази инициатива и това е може би е пътят за популяризиране на кооперативната идея сред младите хора.", споделят от Съюза. През месец септември РКС „Подем" подари на всички участници в конкурса едно незабравимо и забавно тържество, на което им връчи грамотите на ЦКС. Решено бе рисунките да красят кооперативните магазини.

В програмата на Съюза е включен и пътуващ семинар с ръководствата на кооперациите и обмяна на опит с други кооперативни организации от КС Кърджали и КС Бургас.

Естествено, това не е всичко, което кооперативните организации от севлиевския регион правят за хората. Те са оптимисти за настоящата година и вярват, че те не само ще запазят своето място в обществото, но и ще бъдат фактор за развитието му в бъдеще.

Отворете в pdf - тук