• Начало /
  • Новини /
  • Модернизирането на кооперативната търговия е ключът на успеха за РПК - Чирпан

Модернизирането на кооперативната търговия е ключът на успеха за РПК - Чирпан

Публикувано на 04.03.2013 Вестник "Земя"

Модернизирането на кооперативната търговия е ключът на успеха за РПК - Чирпан

История

Кооперативното движение на територията на днешната РПК - Чирпан започва своето летоброене от 1904 година, когато жителите на село Зетьово основават взаимно-спомагателно дружество „Съгласие". Същата година се основава взаимноспомагателна каса в село Рупки. Такива дружества се изграждат в селата Средно Градище и Спасово. Това дава начало във всички селища на района да се създават кооперации, които бързо се развиват и изместват местните бакали и лихвари.

През 1920 година осемнадесет земеделски кооперации учредяват  Районна кооперативна банка. Почти 50 години по-късно, през 1971 година потребителните кооперации от селата Спасово, Зетьово, Гита, Винарово, Свобода и градската кооперация в Чирпан се обединяват и създават РПК "Наркооп" - Чирпан.

През всичките тези периоди на развитие кооперацията укрепва и животът й се характеризира с изграждането на знакова за града кооперативна собственост, които на практика създават модерния днешен облик на града. В най-впечатляващата сграда, емблематична за града, сега се намира управлението на кооперацията, а също така и модерния кооперативен магазин от веригата КООП.

В днешния живот на РПК - Чирпан

правят силно впечатление доста цифри. Двадесет и три години откакто Георги Теленчев е избран за председател, кооперацията устойчиво развива своята дейност. Няма година, която да прави изключение, в това число и през последните, много трудни години в условията на икономическа криза, в която кооперацията да не е отбелязала ръст спрямо предходната година.

В кооперативните магазини пазаруват над деветстотин редовни клиенти с потребителски карти. Всеки търговски обект е не само удобния за пазаруване магазин, но и приятно място за кратки срещи и разговор с приятели в обособените кътове, където клиентите биха могли да изпият по чаша кафе.

С изключителен усет

ръководството на кооперацията определя къде и как точно може най-пълно да задоволи потребностите на хората. Това се изразява в изграждането на търговски обекти на места, където анализът подсказва, че е потребен нов магазин и най-вече ще работи успешно. Това е идеята, която подтикна кооперацията да отвори магазин в съвсем нов жилищен блок, в който ще се населят млади семейства. Друг успешен пример е откриването на кооперативен магазин в близост до училище, като в последствие той се оказва един от най-добре работещите, а хората от района и преди всичко учениците са доволни.

Собственост на кооперацията са седемнадесет магазина, разположени в града и в дванадесетте съставни села. Десет от тях са включени в националната верига КООП и старанието е всеки новооткрит или реконструиран и обновен магазин да отговаря напълно на изискванията да бъде част от веригата, тъй като те формират близо осемдесет процента от общия стокооборот. Това несъмнено показва че пътят, по който кооперацията трябва да продължи, е да обновява своята магазинна мрежа.

РПК - Чирпан активно участва в доставката на стоки чрез Единния кооперативен пазар. Кооперацията има собствен транспорт, с който доставя определени стоки, но магазините се зареждат преди всичко директно от производители и доставчици.

В кооперативните магазини ежемесечно се провеждат промоции, а също така в тях клиентите могат да намерят необходимите стоки за домакинствата си сред петте хиляди артикула, които се предлагат. В услуга на жителите на обслужваните населени места РПК - Чирпан предлага и възможността за закупуването на строителни материали по поръчка.

В услуга на хората

Както вече споменах, най-големият магазин на кооперацията е разположен в самия център на града, дори може да се каже, че именно кооперативният магазин определя облика на градския център - поне така изглежда, след като потокът от хора към него не спира. Какво прави впечатление? На двеста тридесет и шест квадратни метра член-кооператорите и клиентите влезли веднъж в магазина могат не само да си напазаруват, но и да свършат много полезни дейности - тук на тяхно разположение са аптека, място за продажба на плодове и зеленчуци, часовникарско ателие, оптика, банкомати, детски кът и др.

Успехът на кооперацията се дължи на далновидността, професионалния опит и умелото управление на ръководството на кооперацията, а също така и на персонала, който с много амбиция, интуиция се старае за привличането на все повече клиенти в кооперативните магазини.

Като пример за това са управителят на магазина в центъра на Чирпан Елена Ангелова и операторът Иванка Гочева, както и управителят на магазина в село Спасово - Янка Георгиева.

Постигнатите добри резултати 

привличат нови членове

и много клиенти - за това красноречиво говори и броя на раздадените потребителски карти, а големият брой клиенти привлича силни производители и доставчици.

Всяка година се приемат минимум по двадесет нови член-кооператори. Тази година - също. По-голямата част от тях са млади хора.

Авторитетът на кооперацията насърчава и нови форми на обслужване - много фирми предоставят на своите служители ваучери, с които могат да пазаруват във всички кооперативни магазини.

Девет села, които кооперацията обслужва, имат под петстотин жители. Например в село Стоян Заимово има двадесет и осем жители, но кооперативният магазин работи. В село Спасово имаше един кооперативен магазин, но след като конкуренцията не можа да удържи - кооперацията направи и втори свой магазин!

 


Отзив

 

Ирина ПАНЕВА, кметски наместник в село Златна ливада

Хората от селото се гордеят с кооперативния магазин

Искам да изразя благодарността на хората от нашето село към ръководството на кооперацията, към господин Георги Теленчев. На наше разположение е чудесен магазин, красив, чист, приветлив, подреден и най-важното - много добре зареден със стоки.

А управителят на магазина Милена Златева със своята сърдечност и  очарователна усмивка винаги топло ни посреща. Неслучайно хората я наричат „нашата Миленка".

Трудолюбивите хора от селото ни заслужават такъв магазин. Отначало го възприемахме като лукс, но сега свикнахме с него, възприемаме го като необходимост. Той вече е част от нашето битие.

С този хубав магазин ние от Златна ливада се представяме и пред цяла България и пред гостите на селото, защото тук идват туристи на посещение на забележителния манастир "Свети Атанасий" - за него се пише, че е най-старият манастир у нас.

Благодаря на всички, от които зависи този магазин да съществува!

 


 

Да споделим с Вас!

Георги ТЕЛЕНЧЕВ, председател на РПК - Чирпан

Нека работим, а да не се оплакваме!

Моят житейски и професионален опит ми показват, че всеки, на своето работно място, ако желае би могъл да постигне три пъти повече. Нашите търговски обекти са доказателство за това. Като казвам да се работи три пъти повече, това не означава да се работи до изнемога. Това означава просто да се работи професионално, целеустремено и постоянно. Просто - да се работи с ентусиазъм!

Проследявайки резултатите извън кооперацията, постигнати в бизнеса си задавам въпроса къде и как мога да приложа добрите практики, за да може кооперацията да постигне още повече. С това и мотивирам хората от кооперацията да действаме.

И заредени с това, вярваме в по-доброто бъдеще и че можем да постигнем повече. А постигнатите резултати показват, че хората виждат и оценяват труда ни!

 

 

Кооперацията в резюме

 

Районна потребителна кооперация - град Чирпан е учредена през 1904 година.

Кооперацията членува в Районен кооперативен съюз Стара Загора, който е член на Централния кооперативен съюз.

Основна дейност на кооперацията е търговията на дребно.

320 член-кооператори, в т.ч.:

84 член-кооператори на възраст до 35 години

46 души са заети в дейността

13 населени места се обслужват от кооперацията

17 търговски обекта, 10 от тях включени в национална търговска верига КООП