• Начало /
  • Новини /
  • ВК “Наркооп” – Велико Търново е сред десетте топ кооперации от системата на ЦКС

ВК “Наркооп” – Велико Търново е сред десетте топ кооперации от системата на ЦКС

Публикувано на 18.03.2013 Вестник "Земя"

ВК “Наркооп” – Велико Търново е сред десетте топ кооперации от системата на ЦКС

Накратко за историята

Преди повече от сто и седем години в селата Русаля и Беляковец са създадени първите кооперативни сдружения в района.

През годините почти във всички села се създават кооперации. Селищата са големи, кооперациите работят сравнително успешно.

През 1974 година се осъществява окрупняване и се създава районна потребителна кооперация - Велико Търново. Като съставни в нея се включват Арбанаси, Балван, Буковец, Беляковец, Леденик, Ново село, Ветренци, Емен, Момин сбор, Пушево, Присово, Пчелище, Шемшево, Церова кория, Къпиново, Миндя, Шереметя, Малък чифлик, Самоводене, Хотница и Русаля.

През 1993 г. кооперацията се пререгистрира с наименованието Всестранна кооперация.

Динамика на развитие

Проследявайки постигнатите резултати от стопанската и организационната дейност на кооперацията през последните пет-шест години, ще видим бързия темп на нейното развитие.

От тридесет и шесто място преди четири години кооперацията през 2011 г. се придвижи на седемнадесето място, а през 2012 - Международната година на кооперациите, достойно се нарежда в челната десетка в комплексното класиране на петдесетте най-добри кооперации в страната.

Цифрите красноречиво говорят, че положените усилия не са били напразни:

  • с 4 пъти са се увеличили приходите и стокооборота;
  • ускорена е обръщаемостта на стоките от 42 на 20 дни;
  • от 613 броят на член-кооператорите е нараснал на 1045 души;
  • 1/5 от член-кооператорите са млади хора на възраст до 35 години.

Този успех на кооперацията засили нейния авторитет сред населението и по-голяма част от него все повече проявява интерес към ценностите и принципите на кооперативната идея.

Щрихи от днешния ден

Кооперацията обслужва 18 населените места с 19  магазина, като шест от тях са включени в търговската верига КООП. Още десет магазина покриват  критериите за участие в националната търговска верига, като предстои въвеждане на търговска информационна система в тях. Не можем да не подчертаем факта, че местното население предпочита кооперативните магазини, защото те отговарят на всички изисквания на съвременната търговия. „На селищните събрания в селата Балван и Ново село член-кооператорите заявиха, че и сега магазините са хубави, с приветлив вид, с голямо разнообразие от качествени стоки, но искат и те да бъдат включени във веригата, защото са убедени, че ще станат още по-атрактивно и предпочитано място за пазаруване от местното население.", споделя Марин Маринов, председател на ВК „Наркооп" Велико Търново.

Добрият пример как един кооперативен магазин може да бъде модернизиран и още с откриването да бъде включен във веригата е магазинът в село Леденик, който е нейният пилотен проект в региона.

„До включването се смяташе, че обектът прави прилични стокобороти, но когато заработи с нови кадри и в нов вид, изведнъж се видя, че оборотите могат да нараснат в пъти.", подчертава председателят.

В редица селища единствено ВК "Наркооп" - Велико Търново е загрижена за нормалния живот на хората. С това тя доказва, че е социално ангажирана и изпълнява своята мисия да бъде полза на хората и да се грижи за тях. Село Буковец например има около тридесет жители, което не пречи кооперацията да бъде добър стопанин на магазин в населеното място. Подобно е положението и в селата Пушево и Ветренци, където жителите са по около седемдесет души. Навсякъде кооперацията има магазини, които се зареждат редовно, предлагайки всичко необходимо за всекидневието на местното население.

Предстоящи стъпки

Едно от големите съставни села, което се обслужва от кооперацията, е Самоводене. Това селище има многобройно население и животът там е изключително динамичен. Кооперацията разполага със свой магазин, включен във веригата КООП, който предлага голямо разнообразие от стоки с добро качество и достъпни цени.

Но в момента усилията на кооперацията са съсредоточени върху нов обект. В съседния квартал на селото кооперацията е собственик на голяма сграда и с решение на Управителния съвет е предприела модернизацията и откриването на нов търговски обект.

Друг инвестиционен проект е модернизирането на магазина в село Пушево.

Тук местното население скоро ще бъде зарадвано с откриването на този магазин, който ще им предостави необходимите им стоки за ежедневието и

по-благоприятни условия за пазаруване. В момента усилията са насочени за подготовката на магазина и включването му в националната верига КООП.

Но не само търговията е приоритет за кооперацията. На дневен ред е намирането на най-подходящото решение за обработването на сто и петдесетте декара собствена земя. В следващия програмен период 2014-2020 г. кооперацията възнамерява да обърне сериозно внимание за търсене на възможности за финансиране по европейски програми в областта на развитието на селското стопанство, а именно екологично производство, производство на култивирани билки и други подобни дейности.

Грижата за хората

е приоритет за кооперацията, защото времето, в които живеем е тежко, както за бизнеса, така и за отделния човек.

Впечатляващ е факта, че през 2012 г. в кооперацията са приети нови 237 член-кооператори.

Във ВК „Наркооп" работят 66 души, като през последните години тяхното месечно трудово възнаграждение почти се е удвоило в резултат на добрите икономически резултати.

А към местното население грижата се изразява в предоставянето на потребителски карти, като понастоящем притежателите им са 600 души, които са не само членове, но и потребители в кооперативните магазини. Но за член-кооператорите отстъпката е по-висока с 1% при редовно пазаруване в кооперативните магазини.

Въпреки сложната икономическа обстановка в страната през последните години дяловият капитал се е увеличил повече от четири пъти, а дивидента се е увеличил близо пет пъти.

 

Марин МАРИНОВ, председател на кооперацията

 

С постоянство можем да преодолеем

трудностите в полза на хората

Преди няколко години за нас вестник „Земя" писа, че търговската мрежа на кооперацията е само на една крачка от включването й във веригата КООП. Ние направихме тази крачка. Шест са вече магазините ни в националната верига. Можем да кажем, че още десетина магазина също са готови да бъдат включени във веригата, като в тях предстои да бъде въведена търговска информационна система.

В по-големите населени места кооперативните магазини са изправени пред голяма конкуренция. Например в близост до магазина ни в Самоводене има множество конкурентни обекти като въпреки това той работи добре. Винаги мотивирам продавач-консултантите, като казвам, че трябва да постигат още по-добри резултати. Казвам го и на всички от многобройния ни екип, защото съм убеден, че с инициативност, труд и постоянство можем да компенсираме трудностите, пред които днешната икономическа криза ни изправя.

Кооперативните ветерани споделят:

Людмил ПРОШКОВ:

Кооперацията успя да обнови магазините си навреме

Аз бях първият председател, когато беше създадена Районната потребителна кооперация. Отдавна съм пенсионер, но и сега живея с проблемите и успехите на кооперацията. Днешните времена са много трудни и за да успее една кооперация устойчиво да се развива са необходими професионализъм, старание и усилия! А нашата кооперация успява. Тя обнови магазините си навреме и сега предоставя на хората разнообразие от качествени стоки на достъпни цени и обслужване на съвременно ниво. Този навременен ход гарантира бъдеще пред кооперацията.

Понякога в Управителния съвет спорим дали си струва да се инвестира в малките населени места. Председателят на кооперацията винаги е за такива инвестиции. Аз също съм убеден, че трябва да продължаваме да модернизираме магазините си.

И смятам, че няма нищо по-добро за хората от кооперациите.

Проф. Стефан ПЕТРОВ:

Мога да си обясня как кооперацията

се нарежда сред най-добрите

Преди много години бях председател на кооперативния съюз във Велико Търново. Оттогава познавам в детайли живота на кооперацията, помагам с каквото мога и отбелязвам как видимо тя се развива.

Занимавам се с преподавателска дейност и Марин Маринов, председателят на кооперацията, беше мой студент по Стопанско управление. И за да съм точен ще кажа, че беше най-добрият ми студент. Професионалният и житейският му опит го изградиха като успешен ръководител на кооперацията. Във ВК "Наркооп" е създадена добра работна атмосфера и се дава поле за изява на младите хора. През последните години кооперацията изгради добри кадри. Цялостната атмосфера предразполага и нас, пенсионерите, да помагаме с каквото можем.

Радвам се, че моят възпитаник Марин проявява такова умение да работи с хората и винаги намира подход за диалог с институциите - а това е за доброто на кооперацията.

Кооперацията в резюме

Всестранна кооперация «Наркооп» град Велико Търново е учредена през 1974 година.

Кооперацията членува в Кооперативен съюз «Солидарност 1915» Велико Търново, който е член на Централния кооперативен съюз.

Основна дейност на кооперацията е търговията на дребно.

1045 член-кооператори, в т.ч.:

180 член-кооператори на възраст до 35 години

66 души са заети в дейността

18 населени места се обслужват от кооперацията

19 търговски обекта, 6 от тях включени в национална търговска верига КООП