Жителите на Пет могили с нов клуб

Публикувано на 19.03.2013 Вестник "Земя"

Жителите на Пет могили с нов клуб

В далечната 1921 г. на 20 декември 33 души от с. Беш тепе, днес село Пет могили учредяват кредитна земеделска кооперация „Надежда", която първоначално се занимава с влогонабиране и кредитиране, а впоследствие развива и търговска дейност. След 1944 г. се открива кооперативна мандра, а през 1947 г. дърводелски цех. От юни 1952 г. се преименува в Селска потребителна кооперация с 2 магазина, сладкарница и фурна. На 3 март 1982 г. кооперацията се влива в РПК „23 септември" с. Никола Козлево, а от 1985 година отново е самостоятелна, обслужвайки четири села - Пет могили, където е и нейното седалище, Векилски, Каравелово и Красен дол с общо над 1800 жители.

Днес, основно кооперацията осъществява

търговска дейност.

През 2009 г. ПК „Зора" с помощта на фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС реконструира и модернизира магазина в с. Пет могили, който още с откриването същата година включва в голямото семейство магазини от националната верига КООП.

В резултат на сключени договори за доставка на стоки от единния кооперативен пазар магазинът се снабдява от Окръжен кооперативен съюз Шумен и местни дистрибутори. С помощта на информационната система е въведена програма за лоялни клиенти с над 100 броя раздадени клиентски карти. Член-кооператорите ползват отстъпка от 5%, а останалите клиенти - 2%. С всеки изминал ден доверието към кооперацията расте, защото местните жители осъзнават и оценяват ролята й.

По повод на 2012 - Международната година на кооперациите Управителният съвет взе решение да модернизира със свои средства сладкарницата в с. Пет могили, собственост на кооперацията. На 30 ноември 2012 г. новата

кооперативна

кафе-сладкарница -

клуб на член-кооператора

беше тържествено открита в присъствието на множество член-кооператори, Светла Анастасова, председател на ОКС Шумен, председатели на кооперации в състава на ОКС Шумен, общински съветници от община Никола Козлево и жители от населени места в региона. Богата фолклорна програма изнесе танцовата група към Основно училище „Св. Климент Охридски" с. Пет могили с ръководител Димитър Василев, която създаде много настроение и превърна събитието в празник. Новата придобивка се превърна в любимо място за срещи на различни поколения и средище за социални контакти на жителите на селото.

Кооперацията е неизменна част от живота на населението в района, стои близко до хората, проучва техните потребности и се старае да им предлага стоки, характерни за региона, богат асортимент с добро качество на достъпни цени. Доброто обслужване в кооперативните обекти привлича все повече клиенти и засилва доверието в кооперацията. „Признателен съм, че с всеки изминал ден жителите посещаващи нашите магазини, стават все повече и се превръщат в едно голямо кооперативно семейство", споделя Халил Али, председател на кооперацията.

Бъдещите

планове

Като първи приоритет пред ПК „Зора" стои откриването на магазин за хранителни стоки в с. Красен дол, където кооперацията е собственик на сграда, а до момента в селото няма нито един търговски обект. Жителите на това село са над 130 жители, които задължава Управителния съвет да откликне на техните потребности в осигуряването на удобно място за пазаруване. Съвместно с община Никола Козлево това е и възможност за разкриване на нови работни места. Не можем да не подчертаем, че кооперацията разчита на сътрудничеството и подкрепата на ОКС Шумен.

Възстановяване услугата ракиеизваряване на територията на с. Пет могили и откриването на магазин за строителни материали е вторият приоритет на Управителния съвет ПК „Зора".

Увеличаване броя на член-кооператорите е от значение за по-нататъшното развитие на кооперацията. Ето защо тя полага максимални усилия за запознаване на местното население с принципите и ценностите на кооперативната идея, условията на членство и тенденциите за развитие на кооперативния бизнес.

Халил Руфат Али, председател на кооперацията

От 1997 г. съм член на ПК „Зора", а от 2006 г. член на Управителния съвет на кооперацията. От март 2012 г. ми бе гласувано доверие и поех остатъка на мандата до 2014 г. В момента съм най-младият председател на кооперация от членуващите в ОКС Шумен, което ме амбицира да поема по-нататъшното й управление и развитие на кооперативния бизнес в поверения ми регион. През тези десет месеца като председател успях да покрия голяма част от задълженията на кооперацията и понастоящем тя няма задължения към нито една институция. С подкрепата на Управителния съвет, ОКС Шумен и фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС открихме магазина от веригата КООП. Кооперацията откри кафе-сладкарницата - клуб на член-кооператора и продължаваме уверено напред. Гордея се с тези нови моменти, с които възвърнахме доверието на хората към кооперативната идея и подадените множество молби за членство ме амбицират и вдъхновяват, че пътят, по който сме поели, е правилен.

Бих искал да отправя своето послание към вестник „Земя" да продължава в същия дух да популяризира постигнатото от кооперациите, защото това е реалността на живота ни, на живота на обикновения човек. Благодарение на него получавам богата информация за развитието на кооперациите, за постигнатите успехи и съществуващите проблеми, както на национално, а също така и на богатия опит на кооперативното движение на европейско ниво.         

 

Кооперацията в резюме

  •      Потребителна кооперация „Зора" село Пет могили е учредена през 1921 г.
  •      Кооперацията членува в Областен кооперативен съюз Шумен, който е член на Централния кооперативен съюз.
  •      Кооперацията обслужва над 1800 души.
  •      Основна дейност на кооперацията е търговия на дребно.

 

  •      52 член-кооператори
  •        6 души са заети в дейността
  •        1 търговски обект, включен в националната търговска верига КООП
  •        1 кафе-сладкарница

 Отворете в pdf - тук