Кооперацията в Търговище върви уверено напред

Публикувано на 21.03.2013 Вестник "Земя"

Кооперацията в Търговище върви уверено напред

РПК „Напред" Търговище е основана на 11.12.1918 г. под наименованието Работническа кооперация „Напред". Преминавайки в годините през различни сливания и обединения тя многократно променя наименованието си. През 1989 г. е преименувана на Районна потребителна кооперация „Напред" град Търговище и продължава да функционира под същото име и до днес.

         Основната дейност на кооперацията е търговия на дребно, осъществявайки я чрез 20 магазина - четири от които в Търговище, чрез които обслужва населението на града и 15 села от региона. Три от градските магазини и един в с. Певец са включени в националната търговска верига КООП.

През последните години кооперацията

устойчиво се развива,

което се дължи на инвестиционната политика на Управителния съвет за модернизирането и обновяването на магазините и превръщането им в удобно и приятно място за пазаруване. Благодарение на добрите резултати, собствени средства и получените финансови средства от фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС, за периода 2004-2012 година кооперацията е инвестирала значителни средства в основната си дейност.

„Тук е мястото да подчертая, че не малък дял на успехите се дължат на професионализма, ангажираността и учтивостта на обслужващия персонал. Определено считаме, че през 2012 г. - Международната година на кооперациите, въпреки трудностите постигнахме добри резултати, което ни изпълва с увереност за успешното развитие на кооперацията.", споделя инж. Емил Попов, председател на РПК „Напред" гр. Търговище.

Всички кооперативни магазини предлагат богат асортимент стоки, което ги прави предпочитани и често посещавани от местното население. Това е доказателство, че кооперацията работи в полза на хората, тъй като обслужва населени места с малък брой жители, предимно пенсионери. Магазините й в тези селища са добре заредени с качествени хранителни стоки на достъпни цени. Едновременно с това, като услуга, която кооперацията предлага, е доставката на строителни и промишлени материали, въглища и дърва до самите домове на клиентите. От тази услуга се възползват предимно възрастни хора. Така те отново намират в кооперацията сигурна опора, като осъзнават нейната роля и значение в живота им.

В един от магазините от веригата КООП в Търговище е въведена търговска информационна система и член-кооператорите пазаруват с 2% отстъпка. В резултат на предоставяната отстъпка само за няколко месеца след въвеждането й кооперацията приема 81 нови член-кооператори.

РПК „Напред" се старае всяка година да подпомага член-кооператорите като разпределя дивидент, а през 2010-2011 допълнително предоставя олио и захар на всички член-кооператори. Тази стъпка засилва интереса на местното население към дейността на кооперацията в резултат на което се увеличава приема на нови член-кооператори.

Понастоящем в кооперацията членуват 579 кооператори. Постоянно заетите в кооперацията са 50 души и всеки новоприет на работа веднага се приема за член-кооператор.

РПК „Напред" тясно си сътрудничи и поддържа добри отношения с кметствата по места, като съвместно с тях в три села кооперацията открива кафе-сладкарници и клуб на пенсионера. Предстои през 2013 г. съвместно с кметството в село Осен да се открият магазин и пенсионерски клуб в населеното място с едва 40 постоянни жители, които до момента нямат дори магазин.

Изкупуването на билки

е друга дейност, с която се занимава кооперацията, като през 2012 г. е изкупена и реализирана продукция със 100% увеличен обем спрямо 2011 г. Безспорно, дейността среща редица трудности, но тя има добри перспективи за развитие в бъдеще и осигуряване доходи на местното население.

Кооперацията стопанисва и 13 пункта за ракиеизваряване, които са лицензирани и функционират. Като предимство пред останалите клиенти, член-кооператорите получават отстъпки от цената на услугата.

Кооперацията осъществява и

ефективно земеделие, притежавайки 450 дка собствени земи, като 250 дка са отдадени под аренда, а останалите 200 дка се обработват, като 100 дка са засети с култивирана шипка, 50 дка с люцерна и 50 дка с пшеница. РПК „Напред" е регистрирана и като земеделски производител.

 

 

инж.Емил Попов,

председател на РПК „Напред" гр.Търговище

 

         В кооперативната система работя от 1976 година, а председател на РПК „Напред" Търговище съм от 2010 година. Мога да твърдя, че авторитетът на кооперацията е отличен. На селищните събрания отзивите за кооперативните магазини бяха много добри - хората са доволни от богатия асортимент качествени стоки на достъпни цени и високото ниво на обслужване.

Гордея се най-вече, че с подкрепата на Управителния съвет, Областния кооперативен съюз Търговище и фонда за взаимно подпомагане „Инвестиции" при ЦКС през периода 2007-2010 година успяхме да обновим и преустроим 10 търговски обекта, като построихме и един нов магазин в град Търговище.

         Единственото, което искам с цялото си сърце и душа, и за което съм работил през изминалите години, е да виждам кооперативната идея жива. Тази идея, която се е зародила преди над сто и двадесет години, която е доказала устойчивостта и мисията си в периоди на възход и падение, в добри и лоши времена, и която е създадена от хората и най-вече за хората.

Кооперацията в резюме

  •      Районна потребителна кооперация „Напред" Търговище е учредена през 1918 г.
  •      Кооперацията членува в Областен кооперативен съюз Търговище, който е член на Централния кооперативен съюз.
  •      Основни дейности на кооперацията са търговия на дребно, изкупуване, земеделие и ракиеизваряване.
  •      579 член-кооператори
  •        50 души са заети в дейността
  •        21 търговски обекта, 4 от тях включени в националната търговска     

       верига КООП

  •        18 населени места се обслужват от кооперацията
  •        13 пункта за ракиеизваряване

Отворете в pdf - тук