Кооперативна Европа с ново ръководство

Публикувано на 01.10.2013 Новини

Кооперативна Европа с ново ръководство

На  редовното заседание на Борда  Кооперативна Европа  - Европейски регион на МКА, което се проведе на 12 септември 2013 в Брюксел, по предложение на Президента Дирк Ленхоф единодушно бяха избрани за вицепрезиденти на асоциацията:

  • Сузане Уестхаузен - Кооператионен, Дания
  • Петър Стефанов - Централен кооперативен съюз, България
  • Ед Майо - Кооперациите, Великобритания
  • Джорджо Бертинели - Лега КООП, Италия

Членовете  на Борда отбелязаха,  че 2012  бе изключително важна година за кооперациите и бе постигната основната цел - Международната година на кооперациите  да повиши информираността на обществото за ролята на кооперативн бизнес модел в целия свят.

Широкото медийно отразяване повлия положително Европейските институции, националните правителства да признаят значимостта на кооперативния бизнес модел, проявил устойчивост, гъвкавост и успешно развиващ се по време на криза.

На заседанието бяха обсъдени важни въпроси, свързани с актуализирането на Плана за дейността и Бюджета до края на 2013 и разработването на Кооперативна пътна карта, изразяваща се в краткосрочна стратегия за развитие на  кооперативното движение в Европа за периода 2014-2015, неразделна част от дългосрочната Стратегия 2020. В тази насока Петър Стефанов наблегна на няколко основни моменти свързани с бъдещото развитие на кооперативното движение в Европа. Много важен акцент в цялостното му предложение бе да се активизира диалога с Европейската комисия за осигуряване на достъп до финансиране и подкрепа за кооперативния бизнес. Също така посочи необходимостта от:

  • увеличаване ползите за националните кооперативни организации и споделяне на добри практики;
  • хармонизиране на кооперативното законодателство;
  • създаване на единна информационна система;
  • насърчаване обучението на младите хора и привличането им в органите на управление на кооперациите;
  • създаване на единен кооперативен пазар в Европа.

Интересни дискусии и предложения предизвика дейността на Целевата група „КООП", създадена за постоянен диалог на Кооперативна Европа и нейните членове с Европейската комисия относно междусекторни въпроси свързани с кооперативното развитие в Европа.

Първата среща на високо ниво между членовете на Целевата група „КООП" с Комисар Антонио Таяни-Вицепрезидент на Европейската комисия се състоя през месец юли. Бяха разгледани три ключови въпроса, свързани с икономическото и социално развитие на кооперациите, а именно-насърчаване на кооперативното предприемачество и обучение, осигуряване на финансиране и подкрепа за кооперативния бизнес, въпроси, които са опорни точки в разработването на Кооперативната пътна карта.

Предстои втора среща на 11 октомври на Целевата група „КООП" с Комисар Антонио Таяни, на която ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване достъпът на кооперациите до финансиране по европейски проекти.

„...Мобилизацията на кооперативното движение в Европа ще продължи и в бъдеще,за да дадем успешен старт на Кооперативната Декада, да повярваме в своите възможности, да се подкрепяме и постигнем консенсус в реализирането на целите,залегнали в Стратегическия план за развитие на кооперациите 2020...", изрази пред Борда на Кооперативна Европа, Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз и вицепрезидент на Кооперативна Европа.

В делегацията взеха участие Георги Анастасов - председател на Кооперативен съюз Кюстендил, Иван Касабов - председател на ГПК „Наркооп" Бяла, Русе, Марин Маринов - председател на ВК „Наркооп" Велико Търново и Нанко Нанков - председател на РПК Харманли.


Кооперативна Европа

обединява, представлява и защитава интересите на:

  • 123 милиона индивидуални членове
  • 5,4 милиона зает персонал
  • 100 национални кооперативни организации от 37 страни в Европа
  • 160 000 кооперации, участващи в дейността на шест основни европейски секторни организации:

-    Европейска асоциация на потребителните кооперации

-   Европейска асоциация на земеделските кооперации

-    Европейска асоциация на производителните кооперации

-    Европейска асоциация на банкови и застрахователни кооперации

-    Европейска асоциация на жилищните кооперации

-    Европейска асоциация на здравните и фармацевтичните кооперации

Кооперациите са неразделна част от икономиката на Европа"    

                 Жозе Мануел Барозо- Президент на Европейската комисия