• Начало /
  • Новини /
  • Петър Стефанов е преизбран за член на Борда на Международния кооперативен алианс

Петър Стефанов е преизбран за член на Борда на Международния кооперативен алианс

Публикувано на 01.12.2013 Новини

Петър Стефанов е преизбран за член на Борда на Международния кооперативен алианс

За втори път след 2009 година председателят на Централния кооперативен съюз д.ик.н. Петър Стефанов бе преизбран за член на Борда на Международния кооперативен алианс.

В своята 118-годишна история Международният кооперативен алианс /МКА/ за първи път проведе Генерална асамблея в регион Африка.

Над 2000 делегати от 80 страни от света, включително и делегацията на Централния кооперативен съюз, в състав от 43 членове на Управителния и Контролния съвет взеха активно участие в това значимо събитие.

Делегатите приеха отчетния доклад на Борда на Международния кооперативен алианс за мандат 2009-2013 годинa и проведоха избори с тайно гласуване за следващия мандат 2014-2018 година.

За президент на Международният кооперативен алианс единодушно бе преизбрана Дама Полин Грийн. За членове на Борда бяха номинирани 31 кандидати от различни региони на света. Всеки от тях представи своята платформа за бъдещото развитие на световното кооперативно движение, спазвайки строгия регламент утвърден от Генералната асамблея.

Избраните за 15 места в Борда на Международния кооперативен алианс са:

  • д-р Ариел Гуарко, Аржентина - Национална кооперативна конфедерация
  • Грегъри Уол, Австралия - Национално кооперативно дружество „Каприкорн"
  •  д.м.н Еудс де Фрейтас Акино, Бразилия - Национална кооперативна организация
  • д.ик.н Петър Стефанов, България - Централен кооперативен съюз
  • Лен Уордъл, Великобритания - Кооперативна група
  • Карло Скарцанела, Италия - Национален кооперативен алианс
  • г-жа Моник Льору, Канада - Национален съвет на кооперациите и взаимоспомагателните дружества
  • д-р Уон-Бюнг Чой, Корея - Национална федерация на земеделските кооперации
  • Евгений Кузнецов, Русия - Централен съюз на потребителните кооперации
  • Мартин Лаури, САЩ - Национална кооперативна бизнес асоциация
  • Сеа Киан Пенг, Сингапур - Национална кооперативна федерация
  • г-жа Ане Сантамаки, Финландия - Национален съюз на потребителните кооперации
  • Жан-Луи Бансел, Франция - номиниран от КООП Франция
  • Ян Андерш Лаго, Швеция - Национален съюз на жилищните кооперации и Национален кооперативен съюз
  • Акира Банзай, Япония - Централен съюз на земеделските кооперации

Новоизбраният Борд проведе делови срещи с министъра на търговията на Република Южна Африка, а също така и срещи с министрите на търговията и земеделието на Габон, Замбия, Зимбабве, Ботсвана и други от региона.

На делегатите бе представен проектът за марката КООП, и бе отбелязано, че в своето слово пред Генералната Асамблея в Женева-2009 година Петър Стефанов е изразил позиция за търсене възможности марката КООП да се изписва по един и същи начин в целия свят, а днес тази идея след четири години вече е реалност.

В рамките на Кооперативната седмица от 1 до 5 ноември 2013 година в Конгресния център в Кейп Таун бе проведена и Генерална асамблея на Световната организация на потребителните кооперации, на която делегатите приеха отчет за дейността в периода 2011-2013, приеха план за работа и бюджет за следващия период 2014-2016. Единодушно за президент на Световната организация на потребителните кооперации бе избрана г-жа Робин Шрадер от САЩ, а за членове на Изпълнителния комитет:

  • Петър Стефанов, Централен кооперативен съюз-България
  • Дънкан Боудлер, Кооперативна група-Великобритания
  • Енрико Милиавака, Национална асоциация на потребителните кооперации-Италия
  • Катсуми Асада, Централен съюз на потребителните кооперации-Япония

Във Форума на младите кооператори под мотото „Младежта в действие" взеха участие представители от всички региони на Международния кооперативен алианс, в това число Полина Шишкова и Катя Николова от Централния кооперативен съюз. Участниците споделиха своя опит в привличането и активизиране участието на младите хора в управлението на кооперативните организации. Делегатите на Централния кооперативен съюз информираха участниците за проведените Европейски младежки форуми в България по повод 2012 Международна година на кооперациите и отправиха покана Централният кооперативен съюз да бъде домакин на Световен младежки семинар.

Форумът на младите кооператори прие резолюция за създаване на младежка мрежа на глобално ниво, чрез която младите да се информират за новости, обменят опит и добри практики в развитието на глобалното кооперативно движение.

Огромен интерес предизвикаха проведените конференции по актуални теми залегнали в Стратегията за развитие на кооперациите „БЛУПРИНТ" през Кооперативната Декада:

- „Сигурност на храните и устойчиви вериги за доставка";

- „Достъп до обществени услуги";

- „Силата на комуникацията";

- „Финансите пред нов икономически период";

- „Изграждане на познания".

Създалата се творческа атмосфера позволи на участниците да проведат оживени дискусии, изразят позиции и становища.

Освен деловата работа делегатите на Генералната асамблея имаха възможността да се запознаят с дейността и постигнатите успехи на кооперациите в отглеждането на лозови масиви и производството на висококачествени вина, сирена и подправки - известни в целия свят, а също така и със забележителностите в региона от Кейп Таун до най- югозападната точка на Африканския континент Нос „Добра Надежда".

Делегатите от целия свят изразиха своята сърдечна благодарност към домакините - кооперативните организации и Министерство на търговията на Република Южна Африка за перфектната организация и топлото гостоприемство.