• Начало /
  • Новини /
  • Победители в конкурса „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти”

Победители в конкурса „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти”

Публикувано на 20.06.2012 Вестник "Земя"

Победители в конкурса „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти”

През февруари 2012 г. Управителният съвет на ЦКС прие регламент за провеждането на национален конкурс за детска рисунка на тема „Кооперацията създава усмивки и рисува мечти" по повод 2012 - Международна година на кооперациите, която бе обявена от Организацията на обединените нации (ООН) с Резолюция A/RES/64/136. С това решение светът за пореден път признава значението на кооперативното движение като успешен и устойчив бизнес модел, в центъра на който стои не капиталът, а човекът. Неслучайно логичното продължение на миналогодишната тема за младежта, намери място в организирания конкурс за детска рисунка. В децата е бъдещето на кооперативната система и за да успее да ги ангажира емоционално трябва да стане част от живота им. А какъв по-добър начин от това да се провокира тяхното творческо начало и да видят, че освен фирми в страната има и кооперации, които могат да бъдат тяхното бъдеще.

Целта на конкурса бе да провокира интереса на подрастващите и техните родители към кооперациите и кооперативната идея, да популяризира 2012 като Международна година на кооперациите и да насочи вниманието на обществото към кооперативните организации като значим фактор за икономическото и социално развитие на България, както и да стимулира развитието на детското творчество и въображение и да даде възможност за изява на творческата индивидуалност на децата.

Конкурсът се организира от Централния кооперативен съюз с активното съдействие на кооперативните организации от системата на ЦКС - кооперации, кооперативни съюзи и кооперативни търговски дружества, в периода 15 март - 1 юни 2012 г. и се проведе на територията на цялата страна.

В конкурса участие взеха 707 деца от различни краища на страната. Рисунките може да видите в галерията на интернет страницата на ЦКС - www.cks.bg. Интересът към конкурса бе голям - получихме рисунки от училища, социални домове, арт ателиета, търговски обекти от веригата КООП, администрации на кооперации и кооперативни съюзи, в които децата и техните родители са оставили рисунките.

Комисията бе изключително затруднена при определянето на победителите, защото всяка творба носи послание и в нея е вложено много желание, ентусиазъм и усърдие. Въпреки това членовете на Комисията се обединиха и определиха победителите в двете възрастови групи.

Наградите, определени от журито, са по 3 за всяка възрастова група:

  • I място - грамота и петдневна почивка за детето и неговото семейство в хотелски комплекс „КООП-Китен" гр. Китен. Наградата включва нощувка, закуска и вечеря за детето, неговите родители и неговите братя и сестри (до две деца);
  • II място - грамота и уикенд за цялото семейство в хотелски комплекс „Релакс Кооп" с. Вонеща вода. Наградата включва нощувка в апартамент, закуска и вечеря за детето, неговите родители и неговите братя и сестри (до две деца);
  • III място - Грамота и кошница със стоки с марката КООП на стойност 50 лв.

Победителите в конкурса са:

Първа възрастова група - от 7 до 11 години

I място - Добрин Димитров Добрев, 8 години от гр.София

/вестник -земя/1.jpg

 

 

 

 

II място - Симона Симеонова Велчева, 11 години от гр.Летница

/вестник -земя/2.JPG

 

 

 

 

 

 

III място - Виктория Красимирова Желева, 10 години от гр.Варна

/вестник -земя/3.JPG

Втора възрастова група - от 12 до 15 години

I място - Ралица Данчова Стоянова, 15 години от гр.Кюстендил

/вестник -земя/1.JPG

 

 

 

 

 

 

II място - Никол Николаева Джоргова, 12 години от гр.Кюстендил

/вестник -земя/2.JPG

 

 

 

 

III място - Деница Матеева Костадинова, 13 години от гр.Добрич

/вестник -земя/3.JPG

 

 

 

 

Комисията определи и две допълнителни награди:

Специална награда за рисунка с висока художествена стойност на:

Мадлен Христофорова Христофорова, 9 години от с.Полско Косово

/вестник -земя/1sp.JPG

 

 

 

 

Специална награда за оригиналност и усърдие:

Жанина Лазарова Лазарова, 11 години от гр.София

/вестник -земя/2sp.JPG

 

 

 

 

На 14.06.2012 г., участниците във Форума на младите кооперативни лидери, който се проведе в хотелски комплекс „КООП-Китен" гр. Китен също избраха своя фаворит. Представителите на националните кооперативни организации от 12 страни от Европа единодушно избраха рисунката на Йоана Иванова Георгиева, на 7 години от гр. Варна, която бе отличена със специалната награда на участниците (кошница със стоки с марката КООП на стойност 200  /двеста/ лева).

/вестник -земя/3sp.jpg

 

 

 

Благодарим на всички участници! Пожелаваме здраве за тях и техните семейства, много творчески успехи, да не спират да се усмихват и да сбъдват мечтите си.

Отворете в pdf - тук