• Начало /
  • Новини /
  • Съюз “Солидарност 1915“ - Велико Търново работи за икономическото развитие на региона

Съюз “Солидарност 1915“ - Велико Търново работи за икономическото развитие на региона

Публикувано на 17.03.2015 Новини

Съюз “Солидарност 1915“ - Велико Търново работи за икономическото развитие на региона

В своята 100 годишна история /съюзът е основан на 15 май 1915 г./ КС „Солидарност 1915 е преминал през периоди на падение и възход, но е оцелял в името на кооперативните ценности и принципи, да служи на своите членове, за да осъществяват своите нужди - икономически, социални и културни.

В историческите документи е отразена превратната 1938 г., когато на Общото събрание на КС В. Търново през м. април се обсъжда решението, дали съюзът да бъде обявен в ликвидация поради влошеното финансово състояние. По предложение на един от делегатите се решава ликвидацията да се отложи с една година, и това се оказва решаващо за бъдещето на съюза. След няколко месеца той получава поръчки за изкупуване на зърно и друга селскостопанска продукция, в резултат на което и кооперациите и съюзът започват своето успешно развитие.

Строят се изби, мандри, зърнена база и други. Не по-малко впечатляващи са осемдесетте години на 20 век, когато кооперациите са произвеждали, изкупували и изнасяли продукция за милиони лева.

Днес, въпреки трудните условия, кооперациите членуващи в КС „Солидарност 1915“ успяват и ежедневно доказват, че са устойчиви, защото заедно могат повече и защото когато принципите на управление са демократични, когато солидарността между хората е голяма, по-лесно се решават сложните проблеми. Не може да не се посочи, че кооперациите в Елена, Златарица, Вонеща вода, Килифарево и др. са единствените доставчици на хляб и основни хранителни продукти за жителите в над 70 населени места с население под 50 души.

Стопанската обстановка бе трудна за кооперативния бизнес и през 2014 г., но положените усилия от ръководствата на Управителните съвети на съюза и 34-те кооперации, членуващи в него дадоха своя положителен резултат. За това допринесе и лоялността на член-кооператорите, които редовно пазаруват в кооперативните магазини. Въпреки трудностите 15 от 34 кооперации отчитат увеличение на приходите си за изминалата година.

За успешното развитие на КС „Солидарност 1915“ ръководството определя като първостепенна задача увеличаването на социалната база на кооперациите. За реализирането ѝ КС В. Търново залага на мобилизиране усилията за активен прием на нови член-кооператори. В изпълнение на поставената задача през 2014 г. са приети 195 нови членове, 33 от които са на възраст до 35 години, а процентът на кооперираност е 3.3%.

С приетата от УС на съюза програма за прием на нови членове се предвижда техният брой от 7702 в края на 2014 г. да достигне 9 700 броя в края на 2020 г., с което процентът на кооперираност ще достигне 4% от населението на Великотърновска област и 7% от населението в селата и градовете, в които има кооперации от съюза.

Втората задача, която са си поставили в КС „Солидорност 1915“ и членуващите в него кооперации е увеличаване ролята на жените. Днес много жени избират да участват като член-кооператори или работещи в кооперативните организации. Над 53% от всички член-кооператори в региона са жени, над 90% от всички главни счетоводители са жени, а от 34 председатели на кооперации 18 са жени.

Третата задача, като подход е необходимостта да се привлекат повече млади хора в кооперациите. За целта се осигурява информация и възможност за запознаване с организационно-правната и управленска структура на кооперативната система. По този начин те ще могат да оценят възможностите, които кооперациите предлагат за тяхното развитие и реализация. Ще могат да осъзнаят уникалността на кооперативните структури, като форма на управление, тъй като тя е единствената стопанска единица, където управлението е основано на ценности като морал, взаимопомощ, равноправие и справедливост.

Основните дейности, които развиват кооперациите, членуващи в КС В. Търново са търговия на дребно, промишленост и селско стопанство. Те стопанисват 12 магазина включени в национална търговска верига КООП, които реализират 18% от общият стокооборот.

Затова и следваща важна задача пред Управителния съвет на съюза е подобряване рентабилността на стопанските дейности чрез постигане по-висок ръст на приходите от тях.

Независимо някои дадености, които създават трудности в търговската дейност, като силната и нелоялна конкуренция, малкият брой жители в някои населени места, обслужвани от кооперациите и др., е отчетено, че в някои кооперации има много неразкрити резерви, като например внедряването на клиентски карти и търговско-информационна система.

Наетите в кооперациите и съюза са 291 човека или с 6 човека по-малко от средно списъчния състав в началото на годината. Тревожен е и фактът, че в структурата на заетите броят на работещите с висше образование е 14%, а наетите във възрастовата категория от 51 до 65 години - 48%.

С приетата дългосрочна програма до 2020 г. се предвижда да бъде осигурено увеличаване на наетите с висше образование до 25%.

През настоящата година КС Велико Търново ще работи за модернизиране на два магазина, които също ще бъдат включени в национална търговска верига КООП. Усилия ще бъдат насочени и към увеличаване процента на стоките, доставяни по линия на Единния кооперативен пазар.

В произведената селскостопанска продукция от земеделските кооперации, членуващи в съюза, през 2014 г. също е отбелязан ръст. Земеделските кооперации ППК “Възраждане 92“ с. Карайсен и ЧППК „Наша нива“ с. Горна Липница са водещи в класацията на съюза.

Другата насока, по която КС „Солидарност 1915“ възнамерява да работи усилено през годината, е разработване на проекти за финансиране на стопански дейности чрез европейските фондове и програми.

Изпълнението на тези задачи ще подпомогне реализирането на основаната цел, а именно един добър в организационно отношение кооперативен съюз, който да е в състояние да преодолее предизвикателствата на икономическата криза и да може да подпомага членуващите в него кооперации, за да даде своя принос в кооперативното движение за социално-икономическо развитие под мотото „ Кооперациите за съзидание на един по-добър свят“.

Естествено, това не е всичко, което кооперативните организации от Великотърновски регион правят за хората. Народната мъдрост „Каквото посееш, това ще пожънеш“ в пълна сила важи за тях.

Ръководството на кооперациите и съюза са оптимисти за настоящата година и вярват, че не само ще запазят своето място в обществото, но и ще бъдат фактор за неговото развитие в бъдеще.

 

В каре:

Александър Чокойски председател на КС “Солидарност 1915“ гр. Велико Търново

За бъдещето на системата, считам че най-важно е да обновим управлението на кооперативните организации

Животът показва, че няма нищо по-важно от интереса на член-кооператорите. В икономически силните и финансово независими кооперации, които имат възможност да изплащат дивидент, като ВК В. Търново, ОППК “Възраждане 92“ с. Карайсен, ЧППК “Наша нива“ с. Горна Липница, ЗК “Плодородие 95“ с. Никюп и други броят на новоприетите член-кооператори е висок.

Важно е също така съчетанието на младостта с опита на по-възрастните. Примерът показва, че когато младият човек е запознат наистина с живота на кооперацията не е проблем да реши да стане член-кооператор и да свърже трудовия си път с нея.

От друга страна, освен повишаване активността в защита интересите на член-кооператорите, наша задача е намаляването на все по-нарастващата „пропаст“ между членовете и реалното им участие в управлението на кооперацията.

Поставяне на акцент върху устойчиво развитие, търсене на възможности за нови дейности в областта на производството на биохрани, зелена енергия, разширяване на кредитната дейност и други.

И не на последно място е новото отношение към кадрите, от които до голяма степен зависи развитието и бъдещето на нашите кооперации.

 

Страницата е подготвена от дирекция „Кооперативна политика“, ЦКС по материали и снимки предоставени от КС “Солидарност 1915“ гр. В. Търново.