• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Правда” с. Щръклево дължи славата на модерното и ефективно земеделие

РПК „Правда” с. Щръклево дължи славата на модерното и ефективно земеделие

Публикувано на 17.03.2015 Новини

РПК „Правда” с. Щръклево дължи славата на модерното и ефективно земеделие

Китното село Щръклево се намира в област Русе. През лятото то има почти 4 000 жители, но те стават двойно по-малко през зимата. Тогава по-възрастните от тях се преместват при близки и роднини в града и чакат с нетърпение да се „пукне“ пролетта, за да се върнат отново на село.

Преди 116 години в това будно и голямо село се създава кредитно-спестовна каса, която наричат „Правда”. С това име РПК „Правда” преминава през годините, за да заеме своето място сред първите кооперации не само в областта, но и в системата на ЦКС. Кооперацията има добре развита търговска дейност, но е известна преди всичко със своята много успешна селскостопанска дейност. Затова авторитетът и славата й са напълно заслужени. Вече 24 години те се свързват и с името на нейният председател Данчо Камбуров, който е на този пост от 1991 г. През всички тези години той доказва, че когато работата се върши със сърце и отговорност, големите успехи идват един след друг.

 3% ръст в търговията през 2014 г.

Изминалата 2014 г. никак не беше лесна по отношение на търговската дейност на РПК „Правда“. Кооперацията има четири магазина в Щръклево и един в село Красен. Всички те са включени в търговска верига КООП. Един от обектите в Щръклево централният супермаркет, се намира на спирката, от която тръгват автобусите за Русе. Той е на оживено място и има вече сериозни постоянни клиенти. Останалите три търговски обекта, разположени в различните квартали на селото, също покриват голяма търговска територия и имат редовни клиенти. Затова спокойно може да се каже, че малкото останали магазини едва „кретат“ в конкуренция с кооперативните магазини.

И точно заради това колкото и трудности да е имало в търговската дейност през миналата година, РПК „Правда“ отбелязва ръст от около 3% в сравнение с 2013 година. Малък, но все пак ръст. А и ръководството на кооперацията отчитайки трудните условия, при които се развива тази дейност и намалената покупателна способност на клиентите в района не прогнозира голямо увеличаване на стокооборота. Въпреки това РПК „Правда“ предоставя 5% отстъпка при пазаруване на своите член-кооператори. Раздадени са потребителски карти и на другите лоялни клиенти, които ползват 3% отстъпка при пазаруване. „При определяне на цените“, обяснява, председателят на РПК „Правда“, Данчо Камбуров „ние се ръководим от правилото, че печалбата трябва да се получава от увеличаване на оборота, а не от увеличаване цените на стоките“.

Кооперацията стопанисва и ресторант в центъра на Щръклево, който е единствен в голямото русенско село. През зимния сезон кооперацията няма печалба от него, но не го затваря защото за нея е важен социалния ефект - обектът е основно място за срещи на местното население. В него също така обядват с отстъпка служители на кооперацията. Пак там се празнуват и личните празници на голяма част от жителите. Затова всяка година с наближаването на Общото събрание на кооперацията един от често задаваните въпроси, които председателят Камбуров поставя пред член-кооператорите е да продължи ли да работи ресторантът или да го закрият. Присъстващите единодушно се съгласяват, че за всички в селото е необходимо такова място и той трябва да работи.

Трудна година за селското стопанство

2014–та ще се запомни като най-слабата, най-трудната, най-ниско производителната от последните няколко години. „Атмосферните изненади бяха толкова много, че човек не знае от коя да започне“, разказва Данчо Камбуров. „Дъждовете унищожиха немалка част от реколтата, дълго време нямахме достъп до блоковете, всичко беше подгизнало във вода. Имаше градушка, ураганни ветрове, доста болести нападнаха посевите, появиха се даже признаци за засушаване. Всичко това предопредели и добивите от зърнопроизводството – те бяха доста по-ниски от тези, които бяха реализирани през 2013 година. И естествено се стигна до падане на цените на зърното. През миналата година получихме много по-малка сума от продажбата на зърно в сравнение с предходната. Това за нас е сериозна загуба, която не може да се компенсира. Цената на тон зърно се срина със 100 лева. Пак в сравнение с 2013 година печалбата е с 50% по-ниска“.

Единствената зърнена култура, която е донесла печалба на кооперацията е царевицата – средният добив е 1 тон от декар. Цената също е била добра. Но това не е достатъчно, за да се компенсират останалите намалени добиви. Не е добър и добивът от люцерната, от която след това се прави люцерново брашно. Въпреки това през 2015 г. площите с тази култура са увеличени, като са засети 1 000 декара. Пазарът за люцерновото брашно е много голям. Негови основни производители са Китай и Индия. „Не е възможно да се разчита винаги на едни и същи зърнени култури, нужно е да се въведе някакво разнообразие. Това се прави и през тази година – кооперацията започва отглеждането на соя. Да видим какво ще се получи“, казва г-н Камбуров.

 Никой и за миг не е помислял да спира инвестициите

Въпреки трудностите, през 2014 г. са направени инвестиции за закупуване на нова техника и земя, защото независимо от ударите на природата, трябва да се мисли и за бъдещето. А то е свързано с развитието на селскостопанската дейност и грижата за земята. Затова кооперацията е закупила 200 дка и така собствената й земя вече е 1 200 дка. Заедно с тях ПК „Правда” обработва общо близо 22 000 декара земя, от които 7 500 дка са на РКС гр. Русе. Изграденият от години модел на партньорство между кооперацията и съюза е стабилен и в полза на всички.

В земеделската дейност на кооперацията са заети 9 човека – механизатори и механици. Това е оптималният брой на хората, които се трудят в този сектор. Най-характерното за тях е опитът им. Според г-н Камбуров те са добри професионалисти и си разбират от работата, но въпреки това ръководството на РПК „Правда“ ги включва в обучение за повишаване на квалификацията. Зимните месеци, когато по полето няма напрегната работа е най-подходящото време за това. Така всички са преминали курс, средствата за който са поети от кооперацията.

 

В каре:

Данчо Камбуров, председател на РПК „Правда с. Щръклево

Печелившо земеделие се прави с нова, високопроизводителна техника и много труд

За нас това е главното условие, за да разчитаме на успехи в земеделието. Сега кандидатстваме за получаване на средства по европейски проект към ДФ „Земеделие“ за периода 2015-2020 година. Средствата ще бъдат отпуснати за закупуване на нова земеделска техника и инвентар. До края на януари всичко беше подготвено и документите вече са изпратени в Министерство на земеделието и храните. Кооперацията ни има дългогодишна практика по програми на ЕС и почти цялата техника, с която работим, е закупена с отпуснати средства по тези програми. Първоначалните средства при кандидатстване в програмата трябва да са собствени, средства на кооперацията. След като програмата бъде реализирана и от ДФ „Земеделие” ни върнат определената финансова част по проекта, парите веднага се възстановяват по сметката на кооперацията. Ние работим само със собствени средства, което ни гарантира спокойствие и сигурност. А парите по линия на Европейските програми винаги се получават в определения срок и можем да разчитаме на тях.