• Начало /
  • Новини /
  • История на създаване на единен Централен кооперативен съюз

История на създаване на единен Централен кооперативен съюз

Публикувано на 27.03.2015 История

История на създаване на единен Централен кооперативен съюз

До 09.09.1944 г. кооперативното движение в България се характеризира с разнообразие от кооперации и съюзи. Те все повече се превръщат в неразделна част от общата икономика на страната и стават активен фактор за нейното по-нататъшно развитие.

Ролята на кооперацията за укрепване на икономиката на страната обективно изисква извършване на организационно преустройство на кооперативното движение. То протича в няколко етапа,

като в първия се извършва

обновление в ръководните органи на всички видове кооперации. Обновява се изцяло и съставът на Националния комитет на българските кооперации. Временно той се изгражда организационно към Националния комитет на Отечествения фронт, като активизира своята дейност, провеждайки агитационно-пропагандистка дейност, съдейства за масовизиране на кооперациите и установяване на връзки с кооперации от други страни. разгръща широка културно-просветна дейност, издава вестници, списания и други печатни материали. Прави редица предложения пред правителството за усъвършенстване на кооперативното законодателство и други.

Вторият етап обхваща

усилията за единство в кооперативното движение. На 23.06.1946 г. в гр. София, на игрище „Юнак“ се провежда кооперативен събор с представители-делегати на всички видове кооперации в страната. В него вземат участие над 4 000 делегати и гости като преминава под знака на единство на кооперативното движение. Разкрива се наложителната необходимост възможно по-скоро да се създадат съответните условия за разбирателство и сътрудничество, за единство и правилно координиране на дейността на всички кооперации и отделни сектори на кооперативното движение.

Кооперативният събор гласува резолюция в подкрепа на идеята за обединяването на кооперативните организации. В изпълнение на тези поръчения Националният комитет на българските кооперации като идеен представител на всички кооперативни съюзи и централи изработва в основни линии проект за нов организационен строеж на кооперативната система.

На 18.12.1946 г. управителните съвети на кооперативните съюзи и централи провеждат заседания, на които избират делегати за учредяване на единен кооперативен съюз. На 20 декември същата година се провежда пленарно събрание на делегатите на 15 съюзи и централи, на което се взема решение за обединяване на тези организации в едно кооперативно сдружение с ограничена отговорност под наименованието Централен кооперативен съюз. Това събрание се обявява за учредителен конгрес на обединеното кооперативно движение. Избират се временни управителен и контролен съвет, които практически да извършат обединението.

На 22.12.1946 г. управителният и контролният съвет се конструират и от този момент започва фактически да функционира Централния кооперативен съюз, а на 24.12.1946 г. се приема структурата на ЦКС.

На 02.02.1947 г. временният управителен съвет излиза с окръжно № 1 до всички кооперативни организации в страната, с което им съобщава за учредяването на единния Централен кооперативен съюз. За да се ускори процесът на обединяването на 27.02.1947 г. Великото народно събрание приема закон, с който се дава възможност решения за обединяване на кооперациите да вземат не само общите събрания и конгресите на кооперативните съюзи и централи, както пише в техните устави, а и съвместните заседания на техните управителни и контролни съвети с квалифицирано мнозинство – 2/3 от членовете.

Въз основа на този закон, през март 1947 г. ръководствата на осем кооперативни съюза вземат решение за вливане в Централен кооперативен съюз и фактически стават негови учредители.

С Определение № 949 от 02.04.1947 г. Софийският областен съд извършва неговата регистрация под наименование „Централен кооперативен съюз – Коопцентър“.

Като трети етап

може да се определи заседанието на Управителният съвет на 03.07.1947 г. на което се приемат за вливане още 12 кооперативни централи и съюзи.

Наред с кооперативните съюзи и централи, под непосредственото ръководство на ЦКС преминават и районните кооперативни съюзи. по този начин в Централния кооперативен съюз се включват 20 кооперативни съюзи и централи.

Със създаването на Централния кооперативен съюз се поставя началото на развитието на обединено и единно кооперативно движение в страната. Той поема организационното и стопанското ръководство на всички кооперативни организации. Също така трябва да мобилизира силите на кооператорите за успешното изпълнение на стопанските планове и за повишаване жизненото равнище на населението. Това намира място и в програмата на Съюза, която предвижда всестранно развитие на кооперациите като доброволни и демократични обществено-стопански организации.

За да осъществи единството на кооперативното движение, ЦКС изгражда стройна и жизнеспособна организационна структура, която се изгражда върху принципите на демократическия централизъм, при пълна изборност, отчетност и отговорност на всички ръководни органи. Със свои средства Съюзът издава печатни, агитационни и други материали. Полага грижи и оказва финансова помощ за подготовката и квалификацията на кооперативните кадри, за изграждането на жилища, почивни станции, школи и други социални инициативи.

Централният кооперативен съюз поставя началото на плановото управление на стопанската дейност в цялата кооперативна система. Той е една от първите стопански организации, които изграждат планови органи в цялата си система.

 

отвори в pdf.pdf