• Начало /
  • Новини /
  • Заключителна конференция по проект за създаване на нови кооперации в България

Заключителна конференция по проект за създаване на нови кооперации в България

Публикувано на 02.04.2015 Новини

Заключителна конференция по проект за създаване на нови кооперации в България

На 31.03.2015 г. в конферентната зала в сградата на ЦКС се проведе заключителна конференция по проект „Създаване на кооперации в България в нови сфери на дейност и иновации в разкриване на нови работни места за младите хора“. Проектът се реализира от Централния кооперативен съюз с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Стойността на проекта е 175 600,73 лв., а срокът на изпълнение 24 месеца от датата на подписване на договора - от 03.04.2013 г. до 02.04.2015 г. Партньори на ЦКС по проекта са „Интелект КООП” ЕООД, гр. Пловдив и „Кооператионен”, Дания.

В заключителната конференция взеха участие представители на кооперативни организации от системата на Централния кооперативен съюз, експерти на бенефициента, участниците в четирите целеви групи по проекта, представител на партньор 1 по проекта в лицето на управителя на „Интелекткооп“ ЕООД Теодора Николаева и екипа за реализация и управление на проекта. Присъстваха също представители на Министерството на труда и социалната политика в лицето на Георги Великов, старши експерт в гл. дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“, Венета Тешовска, главен експерт в същата дирекция и Веселин Инджев, директор на дирекция „Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии“.

Конференцията бе открита от ръководителя на проекта и зам.-председател на ЦКС Ваня Боюклиева, която запозна присъстващите с резултатите от приключващия проект и ползата от неговата реализация. Тя изказа благодарност към партньорите на ЦКС, към участниците в целевите групи и екипа за управление, като отбеляза, че всички те са научили много от обмяната на опит и проведените обучения в Дания и България, както и за самата организация на проекти, финансирани по европейски програми.

Директорът на дирекция „Правна“ на ЦКС Теменужка Джурина, която е член на екипа за управление на проекта, представи отделните дейности, като акцентира на техните цели и на конкретните резултати от постигането им. Тя обясни на присъстващите, че дейностите по проекта са общо 6 и са създадени 4 целеви групи от млади хора, които са взели участие в проведените две посещения за обмяна на опит и едно обучение в Дания и едно обучение в България.

По един представител от всяка от групите запозна присъстващите с впечатленията от участието им в проекта и опита, който са придобили от него. Моника Недялкова, Теодора Кузманова, Невена Великова и Полина Шишкова по младежки емоционално разказаха за иновативните кооперации в Дания, които са създадени с цел да решават важни обществени и социални проблеми и да подпомагат хората в неравностойно положение. Те споделиха, че са останали с незабравими впечатления от своите датски колеги и са решени да популяризират и използват наученото сред своите връстници в България.

По нестандартен начин управителят на „Интелект Кооп“ ЕООД Теодора Николаева и Красимир Игнатов представиха новата кооперация „ЕДИН-Е-НИЕ“, която е учредена на 25.03.2015 г. в рамките на изпълнение на проекта. Тя има за цел да интегрира и подпомага хората в неравностойно положение. Председателят на кооперацията Красимир Игнатов разказа, че тя е създадена от група млади хора, които искат да създадат условия за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания и неравностойно положение във всички области на обществения живот.

Бъдещите планове на кооперацията са свързани с разработването на интернет страница, която ще бъде мрежа за общуване и споделяне на информация между хората с увреждания и хората, които могат да помогнат за решаването на техните проблеми. Ще бъде създадена информационна база данни за хората с увреждания, техните проблеми и нужди от социални услуги. Ще се проучат възможностите за рехабилитация, за обучение, за трудова заетост и професионална реализация и възможностите за социално включване. Потребителите на интернет страницата могат да станат член-кооператори, за да участват в нейното развитие и управление. Голямата цел на новоучредената кооперация е активното включване на хората с увреждания във всички сфери на общественият живот, при равен старт и при отсъствие на каквато и да е била пряка или косвена неравнопоставеност.

Учредителите на кооперация „ЕДИН-Е-НИЕ“ са взели решение да подадат молба за членство в кооперативен съюз „КООП микс“. Изборът на конкретния предмет на дейност бе представен по нестандартен начин от Теодора Николаева и девет от участниците в проекта, които чрез интересна игра демонстрираха проблемите пред различните социални групи в обществото, и факта, че наглед обикновените ежедневни действия могат да се окажат невъзможни за хората в неравностойно положение.

Присъстващите на конференцията дадоха висока оценка на резултатите от реализацията на проекта „Създаване на кооперации в България в нови сфери на дейност и иновации в разкриване на нови работни места за младите хора” и пожелаха успех и много привърженици и членове на новоучредената кооперация „ЕДИН-Е-НИЕ“.