• Начало /
  • Новини /
  • Кооперация “Наркооп” - Карнобат с най-динамично развиваща се стопанска дейност за 2014 г.

Кооперация “Наркооп” - Карнобат с най-динамично развиваща се стопанска дейност за 2014 г.

Публикувано на 06.04.2015 Новини

Кооперация “Наркооп” - Карнобат с най-динамично развиваща се стопанска дейност за 2014 г.

През тази година изтича четиригодишният мандат на органите за управление и контрол на ПК „Наркооп“ гр. Карнобат. Това е добър повод да се проследи развитието на кооперацията не през изминалата година, а през целия четиригодишен мандат. Резултатите са впечатляващи. В периода 2011 – 2015 г. карнобатската кооперация е постигнала ръст в стокооборота от 71%, като всяка следваща година е по-добра  от предходната.

От дванадесетте търговски обекта на кооперацията 8 са включени в търговска верига КООП, а 2 са КООП Маркет.

В резултат на инвестираните през последните години средтва, всички търговски обекти, независимо от малобройното население в някои от обслужваните села, са модернизирани и оборудвани с най-съвременна хладилна и търговска техника.

Член-кооператорите са се увеличили с близо сто човека.

Как са постигнати тези резултати?

За да се отговори на този въпрос, най-напред трябва да се подчертае философията, която мотивира заетите в кооперацията да дават най-доброто от себе си и всекидневно да се стремят да постигат все по-видими резултати. Тази философия е общото разбиране, че кооперацията е създадена и работи само в интерес на хората – не само на член-кооператорите, но и на цялото население.

Това разбиране практически се реализира в предоставяне на обслужваното население на възможнпостта да пазаруват в модерни и богато заредени магазини, които предлагат стоки на атрактивни цени.

Във всеки от обектите на ПК „Наркооп“ персоналът е добре подготвен и с вежливо отношение към клиентите. Високите изисквания се отнасят за всички.

Успешни бизнес ходове

Преди няколко години в един от районите на гр. Карнобат кооперацията изгражда изцяло свой търговски-промишлен комплекс. Самата сграда впечатлява с много успешно архитектурно и функционално решение. В нея освен просторният магазин, се помещава и фурната, където се произвеждат хляб и закуски. Те се доставят рано сутрин със собствен транспорт до всичките кооперативни магазини, като към самата фурна има и магазин за директна продажба.

В централната част на града кооперацията стопанисва голям търговски обект, който впечатлява с изключително просторно помещение и интересно разположение на стелажите, което позволява предлагането на над шест хиляди артикула.

По преценка на ръководството на ПК „Наркооп“ е решено търговското пространство да се разшири и обогати с нови стоки. Ето защо се планира и интересно дострояване на обекта – сегашните стълби ще бъдат ремонтирани и площадката пред входа ще бъде превърната в добавка към съществуващото вече помещение. Реконструкцията ще увеличи площта на обекта с около 15-20 кв. м. търговска площ, която ще бъде изцяло отделена за продажба на плодове и зеленчуци. Явно е, че районът има потребност от такива стоки. По този начин плодовете и зеленчуците ще са в началото на търговския обект, за улеснение на клиентите.

Успешно предизвикателство

Председателят на кооперацията, Стефка Костова, споделя, че едва ли не на всеки ъгъл в града има фурна за производство на хляб.

Защо при това положение и ПК „Наркооп“ се наема да произвежда хляб? А отговорът е - за да покаже, че кооперацията произвежда хляб без никакви подобрители, набухватели и консерванти. И най-важното – защото хората заслужават вкусен, класически български хляб. Същите са съображенията и при производството на закуски. Знае се, че най-вече децата ги консумират, затова е важно, въпреки конкуренцията, да им се предлага качествена храна. Така преодолявайки всички затруднения миналата година е завършена с добра печалба от тази дейност.

Трябва да се подчертае, че единствено кооперативният хляб се произвежда по специална рецепта от брашно на „Топаз мел“. Засега ПК „Наркооп“ произвежда сравнително малки количества хляб и закуски, но ръководството не бърза да разширява производството. Логично е клиентите постепенно да започнат да търсят кооперативната продукция, не само заради нейното качество, а и защото е всеизвестно, че както търговецът се съобразява с пазара, така и пазарът по собствена логика се приспособява към предлаганите продукти.

Още от сега е започнала подготовката за Великденските празници. ПК „Наркооп“ произвежда най-вкусните козунаци в района, като цената им е и най-конкурентната. Хората могат лично да се убедят в качествата им и следващият път да ги предпочитат не заради цената, а заради качеството.

Търговски подходи в интерес на хората

На всяко седмо число на месеца в магазините на ПК „Наркооп“ се предлагат голям брой стоки на промоционални цени. Защо точно на седмо число? Защото тогава пенсионерите от града и района получават пенсиите си. С този подход ръководството на кооперацията дава възможност на възрастните хора да се снабдят с най-необходимите продукти на изгодни цени. А такива възможности се предоставят и на останалите клиенти, защото всяка събота и неделя най-разнообразни групи стоки се включват в различни промоции.

Член-кооператорите на ПК „Наркооп“ притежават потребителски карти, с които ползват 4% отстъпка при пазаруване в кооперативните магазини.

Всяка година, без изключение, член-кооператорите получават 10% дивидент върху дяловото участие.

Прави впечатление, че девет кметове и кметски наместници, както и няколко общински съветници, са член-кооператори в ПК „Наркооп“ гр. Карнобат. Това показва добрите връзки с местните органи на управление, което може да е само от полза за хората.

През годините кооперацията е правила дарения на читалището, на детски домове и училища, на пенсионерски клубове, на сдружението на болните от диабет и др.

Неслучайно името на ПК “Наркооп” е на най-видно място в рекламната брошура, която представя привлекателните възможности на града.

 

В каре:

 

Стефка КОСТОВА, председател на ПК „Наркооп“ гр. Карнобат

 

Добрата атмосфера в колектива води до добри стопански резултати

 

Имам голям опит и като член на колектива на ПК “Наркооп” гр. Карнобат, и като председател. Отдавна съм стигнала до извода, че само добрата атмосфера в колектива може да доведе до добри резултати в работата.

Добрата дума, директно казаните слабости и изпълнените с добронамереност препоръки и съвети дават по-добри резултати от каквито и да било наказания.

Мога да кажа, че в нашия колектив е създадена една откровена и човешка атмосфера. При нас няма началници и подчинени, има задължения, които всеки трябва да изпълни по най-добрия начин.

Много е важно ръководството на кооперацията да има добро отношение към младите кадри. Но първо трябва да има усета или може би късмета да попадне на качествени хора. При нас работят хора с различно образование, но по-важно е да се каже, че няма хора, които да не са всеотдайни в работата си – независимо на какъв пост са. Как освен с всеотдайност в работата можем да обясним, че нашите продавач-консултанти всяка година успяват да намалят дните на обръщаемост на стоките. Магазинът с отговорник Злати Динев е ускорил обръщаемостта с осем дни, магазинът с отговорник Ганка Арнаудова – с дванадесет дни, магазинът с управител Елена Стоянова – с тринадесет дни и т.н.

Може да се каже, че всички имат принос, за да получим почетната грамота на ЦКС за 2014 г. като кооперация с най-успешна и динамично развиваща се стопанска дейност.

 

отвори в pdf.pdf