• Начало /
  • Новини /
  • 70 години Национална потребителна кооперация на слепите в България

70 години Национална потребителна кооперация на слепите в България

Публикувано на 22.04.2015 Новини

70 години Национална потребителна кооперация на слепите в България

Кооперация със значима социална функция

 Просторната зала на хотел „Рамада“ в гр. София се оказа тясна за десетките участници в тържественото отбелязване на 70-годишнината от създаването на НПК на слепите в България. Честването се проведе на 20.04.2015 г. и на него присъстваха хора с нарушено зрение, техните помощници във всекидневието и организаторите по места, които подпомагат пряката дейност на кооперацията в изпълнение на нейните основни цели, а те са да създава условия за трудова заетост и да осигурява доходи на най-тежката група хора с увреждания, които освен загуба на зрението имат и редица съпътстващи заболявания, което ги прави трудно приспособими в обичайните трудови дейности.

В своето приветствено слово председателят на кооперацията Михаил Кърлин подчерта, че изминалите:”Седемдесет години са време, кратко като миг в историята, но достатъчно дълъг период, даващ повод за равносметка.”

А равносметката е радваща. Две хиляди триста и седемдесет са членовете на кооперацията, на които тя осигурява достоен начин на живот.

През цялото време фоторепортери и телевизионни камери запечатваха моменти от тържеството. Това присъствие на медии показва интереса на обществото към тази „специализирана социална институция“, както я определи в поздравителния си адрес министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

На тържественото честване присъстваха Никола Николов, заместник-министър на труда и социалната политика, Ваня Боюклиева, заместник-председател на ЦКС, Валентин Димов, председател на ГКС София и много др.

Силно впечатление на присъстващите направи поздравителния адрес от председателят на ЦКС Петър Стефанов. “С водената политика кооперацията доказва ежедневно устойчивостта на кооперативния модел и неговата значима роля в живота на хората” се казва в приветствието, в което се подчертава, че ”член-кооператорите на НПК на слепите в България притежават сила и воля на духа, които са несравними с тези на член-кооператорите на други кооперации. Те им помагат да победят собствените си здравословни ограничения и да продължат да градят в името на общото благо…”

Много показателно е човек да види тези хора, които независимо от трудностите и несгодите притежават енергия и сила на духа, достойни за възхищение.

Национална потребителна кооперация на слепите в Бъгария е учредена през 1945 г. и отначало е осигурявала стоки на амбулантни търговци с нарушено зрение. След години се изграждат специализирани предприятия за слепи, но не всички могат да заработят в тях, тъй като се оказва, че не малко хора имат допълнителни тежки хронични заболявания, а други живеят в отдалечени селища. Именно с грижа за тези хора кооперацията настройва дейността си, като разкрива търговска мрежа от десетки магазини и предоставя дребни стоки, които да се продават при домашни условия. Така с пряка трудова дейност се ангажират хиляди хора с проблеми в зрението.

В своя поздравителен адрес президентът на Република България Росен Плевнелиев пише: ”Европейският съюз, като страна по Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, пое ангажимент да изгради до 2020 г. Европа без бариери за близо 80 милиона граждани с увреждания. Много държави-членки, в това число и България, развиват добри практики, които показват, че когато се създаде благоприятна среда, хората с увреждания могат да реализират своите права и потенциал.”

Поздравителен адрес бе прочетен и от председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Хасан Адемов, в който се подчертава, че: в лицето на българския парламент, НПК на слепите в България има отговорен партньор в усилията за създаване на качествени работни места и модернизиране на социалната закрила.

Умилителни мигове предизвикаха многото подаръци, които получиха юбилярите.

Централният кооперативен съюз удостои НПК на слепите в България с високото кооперативно отличие “Плакет КООП”, а председателят на кооперацията, Михаил Кърлин беше удостоен с Почетна грамота за дългогодишна дейност и принос в развитието на кооперативното движение в национален мащаб.

Много трогателен беше подаръкът, който поднесе г-жа Жулиета Петкова, директор на училището за деца с нарушено зрение във Варна – пластика от дърво, направена от самите дечица, която показва силата на човека, когато има дълбоки корени.

 

отвори в pdf.pdf