• Начало /
  • Новини /
  • ЗК „Нива 93” с. проф. Иширково – силна социална кооперация

ЗК „Нива 93” с. проф. Иширково – силна социална кооперация

Публикувано на 04.05.2015 Новини

ЗК „Нива 93” с. проф. Иширково – силна социална кооперация

Село проф. Иширково е разположено на 15 км. от областния център Силистра. То е голямо и красиво, заобиколено от хълмове, характерни за Дунавската равнина. Селото има интересна история. До 1943 г. е носело странното за нас българите име Кочина, в което се вижда румънски оттенък. Три години след връщането на Южна Добруджа в пределите на България селото взима името на известния почвовед и краевед проф. Атанас Иширков. Днес в центъра на селото има негов бюст-паметник.

ЗК „Нива 93” е една от най-големите кооперации в Силистренският регион. Тя е популярна и обичана от член-кооператорите и населението в селищата, в които осъществява своята дейност. Това се дължи както на стабилните производствени показатели, така на приоритетната социална програма, която кооперацията осъществява.

Селскостопанската дейност – основа за развитие на ЗК „Нива 93“

Близо тридесет хиляди дка. обработва кооперацията в землищата на селата проф. Иширково, Смилец, Йорданово, Брадвари, Сърпово, Казимир и Ламбриново. Зърнените култури са основни в производството. Сеят се пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Всеизвестно е, че силистренския край е „раят“ на кайсиите, затова и по-голяма част от обработваните декари са отделени за тези плодове. Останалите са засети с череши, сливи и праскови. През годините са направени и доста големи инвестиции насочени към закупуването на комбайни, трактори и други земеделски машини. И въпреки сивият сектор и нелоялната конкуренция, кооперацията за поредна година доказва, че е силна земеделска структура.

Продукцията на ЗК „Нива 93“ се реализира на вътрешния пазар, като реализацията на етерично-маслените култури – се осъществява чрез Централния кооперативен съюз.

ЗК „Нива 93“ осигурява работа на 138 човека, които са назначени с постоянни трудови договори, като 35 от тях работят в търговската и хлебопроизводствената дейност.

През активните сезони по прибиране на реколтата се наемат още 200 до 300 временно заети работници.

През зимния сезон механизаторите са ангажирани в резитбата на трайните насаждения и поддръжката на селскостопанската техника, като ремонтите се извършват под ръководството на главния инженер на кооперацията.

С вливането на ПК „Прогрес” с. проф. Иширково в ЗК „Нива 93” през 2012 г., кооперацията придоби и търговски сгради, в които вложи значителни инвестиции. Изцяло обновени и реконструирани са седем търговски обекта. Обновено беше и хлебопроизводството и беше създаден цех за производство на закуски и сладкарски изделия.

Така наред с основната – селскостопанска дейност,  ЗК „Нива 93“ стартира развитието на търговия, хлебопроизводство, производство на закуски и сладкарски изделия, а в скоро време предстои да развие още една нова дейност - ресторантьорство.

По този начин кооперацията се явява един от основните работодатели в областта. А осигуряването на поминък на жителите от района се отразява благоприятно върху общото състояние на селищата, които тя обслужва.

Търговската дейност - с характерни особености

В центъра на с. проф. Иширково ЗК „Нива 93“ има търговски комплекс който включва – магазин от търговска верига КООП, магазин за плодове и зеленчуци, сладкарница, кафе-бар, магазин за строителни материали, фурна и цех за закуски. Жителите на селото са благодарни на ръководството на кооперацията, че им предоставя тези своеобразни места за социални контакти, които особено през топлите месеци от годината и се препълват с клиенти. В гр. Силистра ЗК „Нива 93“ има малка, приветлива сладкарница – „Житената питка“, която не само заради името си се е превърнала в любимо място за децата и техните родители. В гр. Дулово кооперацията има работещ павилион с изграден детски кът към него, който предоставя на децата от района обновено и безопасно място за игра. Ръководството на кооперацията предвижда съвсем скоро в с. проф. Иширково да бъде открит и ресторант.

Доставките на стоки за магазина от търговска верига КООП се извършва по линия на Единния кооперативен пазар, които са с гарантиран произход и качество. Продавач-консултантите със задоволство отбелязват ръст в търсенето на стоки с марка КООП.

Социалната дейност – на първо място

Наред с основните ремонти на търговските сгради, ЗК „Нива 93“ поддържа в много добро състояние и местата около тях. Кооперацията полага и грижи за възрастните, болни и немощни член-кооператори, като им осигурява социален патронаж. Благодарение на тази хуманна дейност член-кооператорите я приемат като своя опора и търсят нейното съдействие за разрешаването на най-различни житейски проблеми.

Кооперацията подпомага и краеведческата дейност в селото и района. Краеведът Господин Великов, който е бил дългогодишен председател на Контролният Съвет на ЗК „Нива 93” има най-големи заслуги в проучвателната и издателска дейност свързана с историята на селото, кооперациите, родовете и традициите.

ЗК „Нива 93“ подпомага също така самодейните състави, пенсионерските клубове и футболните отбори в обслужваните от нея населени места.

Кооперацията се грижи и поддържа в добро състояние паметниците в с. проф. Иширково и района, както и местата около тях – паметника на загиналите съветски летци край с. проф. Иширково, паметник на загиналите във войните Иширковци, паметник на добруджанския революционер Йордан Димов, паметник на патрона на селото професор Иширков и паметника на Христо Ботев пред който винаги има свежи цветя и венци.

За кадровото си обезпечаване ЗК „Нива 93” наред с привличането на специализирани кадри полага грижи и за обучението на специалисти – агрономи и инженери, като им осигурява стипендии във висшите училища. Резултатът не закъснява и вече двама обучени специалисти работят в кооперацията като агрономи.

В каре:

Велика Славова, председател на ЗК „Нива 93“

Аз и цялото ръководство на кооперацията не крием задоволството си от факта, че сме членове на РКС Силистра и част от системата на Централния кооперативен съюз. Чрез тях усещаме подкрепа и сигурност и получаваме много сериозна методическа помощ. Благодарение на тях нашите кадри се включват в различни курсове за обучение.

Направените инвестиции за модернизиране на търговските обекти и закупуване на селскостопанска техника за нас са инвестиции в бъдещето на ЗК „Нива 93“. От важно значение е и че всички направени през последните години инвестиции са постигнати само със собствени средства.

Ръководството на кооперацията отделя средства и за реализиране на нашата социална програма. Всяка година организираме различни екскурзии за работещите в кооперацията, които са много ползотворни за всички нас. Предвиждаме и посещения на кооперативните хотелски комплекси, които предлагат наистина примамливи оферти.

 

отвори в pdf.pdf