• Начало /
  • Новини /
  • ПК “Труд” с. Бояново избра още една посока за развитие

ПК “Труд” с. Бояново избра още една посока за развитие

Публикувано на 15.12.2015 Вестник "Земя"

ПК “Труд” с. Бояново избра още една посока за развитие

Магазинът на местната кооперация е основният търговски обект в с. Бояново. Той е разположен в центъра на селището, там е и сграда на управлението на ПК „Труд“. В края на селото се намира и стопанския двор на боянската кооперация, където се съхранява произведената продукция и модерна селскостопанска техника. 

Според ръководството на ПК „Труд“ в магазина има над петнадесет хиляди артикула. На член-кооператорите и на други клиенти от селото са раздадени потребителски карти, с които могат да ползват допълнителни отстъпки при пазаруване в магазина на кооперацията от търговска верига КООП. Член-кооператорите ползват 5% отстъпка при пазаруване, а останалите – 2%. Това е една допълнителна възможност да станат членове на ПК „Труд“. До Коледните празници в кооперативния обект се провежда томбола, в която участват всички, които са пазарували за над петстотин лева. Близо 600 човека ще са претенденти за наградите. 

ПК “Труд” арендова или обработва под наем около пет хиляди декара земя, като около хиляда декара са собствена земя. А една от непосредствените цели пред ръководството на ПК „Труд“ е придобиването на още собствена земя, като желание и възможности за това не липсват. 
 

Златка ИВАНОВА, председател на ПК „Труд“: Който не е готов да посвети цялото си време на работата, да не мисли за постигане да големи успехи

Такова е моето разбиране. Да се заеме човек с работа в кооперацията и да има мислене на чиновник – нищо няма да се получи. На всяко работно място в кооперацията има какво да се прави и за какво да се мисли. 
Тази година имаше добра реколта от жито и сега изчакваме по-добри цени. Лошото е, че нямаме възможност много да изчакваме. Имаме складове, но те не са базата, в която дълго може да съхраняваме житото и да изчакваме до последния най-изгоден за продажба момент.
Имаме в плановете си да изградим силози – три силоза ще ни бъдат абсолютно достатъчни. Много дълъг обаче се оказва пътят до реализацията на това наше намерение.
При нас работят на щат четирима механизатори и те успяват да се справят със задачите си и в най-усилните кампании. Но дори и сега на стопанския двор си има работа. Няма да споменавам и постоянните спорове с местни купувачи кое от житото ни е хлебно и кое е фуражно, тъй като на тях им се иска цялото жито да е фуражно защото е по-евтино, но ние много добре знаем качеството на произведеното от нас жито.
В крайна сметка всички усилия на ръководството на ПК „Труд“ са насочени към това хората да са доволни и да са спокойни, както за този който стопанисва земята им, така и за този, който работи с парите им.