• Начало /
  • Новини /
  • Новости в трудовото и осигурително законодателство

Новости в трудовото и осигурително законодателство

Публикувано на 20.01.2016 Новини

Новости в трудовото и осигурително законодателство

С приемане на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за 2016 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2016 г. (ДВ, бр. 98 от 15. 12. 2015 г.) в края на 2015 г. се направиха отново изменения в трудовото  и осигурително законодателство. Необходимо е да се разгледат по-подробно по-съществените от тях. 
    
Разшряване възможностите за избор на осигуряване на лицата родени след 31.12.1959 г.  

Въведената възможност за промяна на осигуряването от професионален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на държавно обществено осигуряване (ДОО) засяга широк кръг от работещите. Тази промяна претърпя няколко редакции за кратък период от време и това може да доведе до объркване при прилагането й, както на осигуряващите се лица, така и за осигурителите им. В сила от 01.01.2016 г. осигурените в професионален пенсионен фонд лица имат право еднократно да променят осигуряването си от професионален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на ДОО с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски за професионален пенсионен фонд, ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране (чл. 4в, ал. 1 от КСО). Веднъж вече променили осигуряването си от професионален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на ДОО не могат да възобновят осигуряването си в професионален пенсионен фонд. Правото на този еднократен избор за промяна на осигуряването е предвиден в КСО, а редът и начинът за събиране и разпределение на увеличената осигурителна вноска се уреждат с наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и за обмен на информация. Осигурените в професионален пенсионен фонд лица могат да избират да се осигуряват само във фонд "Пенсии" на ДОО чрез подаване заявление съгласно приложение № 4 към чл. 4, ал. 6 от наредбата. Заявлението се подава в териториална дирекция на НАП лично, от лице упълномощено с нотариално заверено изрично пълномощно или по електронен път с квалифициран електронен подпис на осигуреното лице (чл. 4, ал. 7 и 8 от наредбата). Не се приемат заявления от осигурени в професионален пенсионен фонд лица, на които към датата на подаването е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране (чл. 4, ал. 10 от наредбата).    
НАП предоставя информация на пенсионноосигурителните дружества (ПОД) за подадените заявления до първо число, съответно - до първия работен ден от месеца, следващ месеца на подаването (чл. 10, ал. 4 от наредбата).  Въз основа на тази информация, на първо число, съответно - на първия работен ден от месеца, следващ месеца на подаване на заявленията ПОД изчислява размера на средствата по индивидуалните партиди на лицата и закрива партидите. В 10-дневен срок от тази дата ПОД изготвя и изпраща на Националния осигурителен институт (НОИ) информация за размера на средствата по индивидуалните партиди на лицата, които са подали заявления ( чл. 10, ал. 6 от наредбата). ПОД прехвърля тези средства във фонд "Пенсии" на ДОО (в 6-месечен срок от избора) и в деня на превода предоставя по електронен път с квалифициран електронен подпис информация на НАП, съответно на НОИ, за размера на прехвърлените за всяко лице средства (чл. 10, ал. 7 от наредбата). В едноседмичен срок от превода ПОД изпраща на всяко осигурено лице с писмо с обратна разписка извлечение от индивидуалната му партида и го уведомява за извършеното прехвърляне на средствата (чл. 10, ал. 8 от наредбата). Важно е да се подчертае, че увеличените осигурителни вноски за фонд "Пенсии" на ДОО в размера на осигурителните вноски за професионален пенсионен фонд (и лихвите по тях) не се внасят по банковата сметка на компетентната териториална дирекция (ТД) на НАП за събиране на приходите на НОИ, а се превеждат по банкова сметка за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) в ТД на НАП (чл. 2, ал. 1 и ал. 4 от наредбата). Освен това, изчисляването на осигурителните вноски за фонд "Пенсии" на ДОО в размера на осигурителната вноска за професионален пенсионен фонд се извършва отделно от изчисляване на останалите дължими вноски за фонд "Пенсии" на ДОО (чл. 3, ал. 1, т. 6 от наредбата). Това е така, защото дължимите вноски за фонд "Пенсии" на ДОО в размера на осигурителната вноска за професионален пенсионен фонд се декларират като задължение заедно с дължимите вноски за ДЗПО (на ред 13 от декларация образец № 6 към Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г.), а не с другите дължими вноски за ДОО (ред 10 от декларацията). Същевременно при подаване на данните за осигуряването на тези лица, осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО в размера на осигурителната вноска за професионален пенсионен фонд ще се попълва в полето, в което се посочва размера на осигурителните вноски за професионален пенсионен фонд (в т. 25 от декларация образец № 1 към Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г.). Така се запазва начинът, по който се извършва сравняването между декларираните месечни задължения в декларация образец № 6 и изчислените задължителни вноски от декларации образец № 1 при преценката за наличие на необходимото равенство за тяхното приемане. 
 
Промени в размерите,  разпределението и реда за внасяне на осигурителните вноски  

 За 2016 г. се запазват размерите и разпределението на осигурителните вноски за фондовете на ДОО за всички категории труд, както и съотношението им между осигуряващи и осигурени. Съгласно чл. 6, ал. 3, т. 10 от КСО за лицата, които са избрали да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на ДОО, осигурителна вноска за фонд "Пенсии" на ДОО се увеличава с размера на вноската за универсален пенсионен фонд (5 на сто – основание чл. 157, ал. 1, т. 1от кодекса). Вноската се разпределя между осигурителя и осигуреното лице в размерите по чл. 157, ал. 3 от КСО (2,8 на сто за сметка на осигурителя и 2,2 на сто за сметка на осигуреното лице).   На основание чл. 6, ал. 3, т. 11 от КСО за лицата, които са избрали да променят осигуряването си от професионален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на ДОО, осигурителна вноска за фонд "Пенсии" на ДОО се увеличава с размера на вноската за професионален пенсионен фонд (12 на сто - за лицата, работещи при условията на I категория труд или 7 на сто - за лицата, работещи при условията на II категория труд – основание чл. 157, ал. 1, т. 2 от кодексаА). Промени от началото на 2016 г. в реда за внасяне на осигурителните вноски за ДОО и ДЗПО не са извършвани.
 

Напомняме, че  заедно с  промените в Кодекса на труда (Д.В. бр. 54 от 2015 г. влиза в сила от 01.01.2016 г. и промяната в чл. 37а от наредбата за работното време, почивките и отпуските. Регламентирано е задължение на работодателя в началото на всяка календарна година, но в срок не по-късно от 31 януари, да уведоми писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва през годината, както и неизползвания от предходни години. 

Изготвил: Отдел „Човешки ресурси”, ЦКС