• Начало /
  • Новини /
  • Хранителни съвети за поддържане на добър жизнен статус и работоспособност

Хранителни съвети за поддържане на добър жизнен статус и работоспособност

Публикувано на 18.02.2016 Експертът съветва

Хранителни съвети за поддържане на добър жизнен статус и работоспособност

1. Изпивайте сутрин на гладно 400-500 мл. топла вода или билков чай (за предпочитане – липов, който действа диуретично или в комбинация липов/мурсалски ) с ½ изцеден лимон. Ще постигнете затопляне и прочистване на перисталтиката, алкализиране на телесните течности и леко здравословно изпотяване. През деня продължавайте да пиете лимонена вода. Ще почувствате прилив на енергия, нормализиране на кръвното налягане, лекота в движенията си и бистрота на ума.

 2. Хранете се ежедневно с пресни плодове и зеленчуци, характерни за всеки сезон от годината. Не забравяйте чесъна! В салатата Ви трябва да присъства доматът, краставицата, зелената салата, авокадото, репичките, целината, червеното цвекло, моркова, зелето, соевите кълнове, копъра и магданоза. Овкусявайте със студено пресован зехтин и сок от прясно изцеден лимон.

 3. Поне един ден от седмицата консумирайте картофи, зеле или алкални бобови култури, като зелен или зрял боб, грах, леща.

 4. Предимство в хранителната си диета предоставяйте на леки меса (пилешко  филе, прясна риба), на всички продукти от козе мляко, на храни приготвени със зехтин, сусамово или ленено олио и прясни подправки.

 5. Избягвайте да досолвате ястията с които се храните! Ползвайте калиева сол или в комбинация с натриевата.

 6. Хранете се с малки хапки, като продължително време сдъфквайте храната в устната кухина до течна каша.

7. Хранете се бавно, защото реакцията за ситост от храна постъпва в мозъка чак след двадесетата минута.

8. Киселото мляко, като пробиотичен продукт може да се консумира по всяко време от денонощието.

9. Намалете консумацията на силно киселите храни, като свинско, телешко месо, рибни консерви, подсладени плодови сокове, газирани напитки, тестени, сладкарски, шоколадови и захарни изделия.

10. Избягвайте храни и напитки с подсладители, като аспартам, ацесулфам и др.

11. Консумирайте с предимство хляб богат на фибри (типов, ръжено-пшеничен, пълнозърнест и др.), а ако предпочитате бял хляб по възможност препичайте го на филийки.

12. Използвайте кафяв ориз при готвене, а при необходимост от бял ориз задължително го накисвайте в студена вода за 30 сек. и го отмивайте няколко пъти за да отстраните част от силнокиселинното нишесте.

13. Изпивайте ежедневно 1-2 л. «жива» вода с неутрално или леко алкално рН. Най-често това са изворните и някои от минералните води. По възможност пийте вода от стъклени опаковки. Преварената вода е «мъртва вода» и продължителната употреба не е за препоръчване. Чешмяната вода пък е хлорирана и е препоръчително след филтрация да се остави да постои 1 час, да се намали съдържанието на хлора и тогава да се консумира. Обаче по продължителният престой може да доведе до насищане на водата с въглероден двуокис и тя да се подкисли, което не е желателно.

14. Избягвайте консумацията на хранителни полуфабрикати, като бланширани картофи, изпечени и вакуумирани меса, тумблирани с кисели фосфатни соли пилешки меса, консервирани храни, компоти в тенекиени кутии, кроасани мажещи се в небцето след преглъщане, вафли и шоколадови изделия с хидрогенирани масла, силно газирани напитки с ниско рН, плодови сокчета с оцветители и емулсии.

15. Намалете консумацията на кафе и бира. Вместо тях се почерпете с 50 гр. натурален (70 % какао) шоколад или изпийте чаша с кафе «Инка», което е лесно разтворим екстракт от цикория богата на инулин и един фреш от пресни плодове или в комбинация със зеленчуци.

16. Всеки ден следете внимателно състоянието на собствените си „отвори към света“: устни, ностни кухини и анус.

- Ностните кухини трябва да са проходими за дишане!

- Езикът в устната кухина трябва да е чист от налепи. Ако те съществуват се изчистват с четка за зъби. Чистият език е гаранция за добро здраве!

- Освобождаването на дебелото черво трябва да бъде поне 1-2 пъти в денонощието. При трудна проходимост се препоръчва сутрин пиенето наведнъж на ½ литър топла вода и консумацията на храни богати на фибри – кореноплоди, чесън, кисело мляко, ябълки и др.

17. След миене на посуда с топла вода и препарати винаги изплаквайте със студена вода за отстраняване миризмата на детергента.

Храни, систематизирани по тяхната алкалност

Кисели храни

Алкални храни

Силно киселинни

Силно алкални

Месо – свинско, телешко

Соя и соеви кълнове, зеленчукови сокове, суров спанак, чесън, магданоз, авокадо, брюкселско зеле, кервиз, краставица, артишок

Рибни консерви

Лимони, дини, пъпеши, плодови прясно изцедени сокове

Туршии, деликатесни сирена, винен оцет

Сушени плодове – смокини, фурми, стафиди

Бира, кафе, алкохол, ликьор

Ядки – лешници, бадеми

Плодови подсладени сокове

Билков чай, лимонена вода

Черен чай, аспартам, орехи, фъстъци

Подсладители - стевия

Киселинни

Алкални

Бял хляб, захар, тестени и сладкарски изделия, бял ориз, пъстър фасул, кашу, гъби, млечен шоколад, бисквити, халва

Домат, червено цвекло, репички, целина, марули, тиквички, чушки, пресни картофи (с люспите)

Майонеза, горчица, кетчуп, соев сос

Сода за хляб

Прясно мляко, кашкавал, сирене, пушено сирене, сирене крема

Минерална вода – Горна баня, Девин, Банкя, Ком

Ананас, нар, малина, шипка

Бял боб, зелен фасул

Зърнени закуски, консервирани храни, пшеница, компоти, конфитюри

Киви, банан, тиква

Месо – пилешко, пуешко, патешко, агнешко, биволско, риба

Кафяв ориз

Газирани напитки, вино

Зелен чай, майчина кърма

Слабо киселинни

Слабо алкални

Хляб – пълнозърнест, ръжен, слънчогледово, тиквено и сусамово семе, булгур, овесени ядки, нахут, пуканки

Зехтин - натурален «Екстра Върджин», ленено олио, сусамово олио, кокосово масло, маслини

Сметана, краве масло, кисело мляко, сладолед, какао, горещ шоколад, преработена мед, плодов сок - натурален

Зелен банан, кестени, папая, череши, кокосов орех, грах, червено зеле, зеле, мащерка, праз лук, пресен лук, карфиол, аспержи, бяла ряпа, моркови, алабаш

Слънчогледово олио, маргарин

Елда, леща, лимец, канела, кимион

Ябълки, кайсии, къпина, боровинка, мандарина, касис, грозде, слива, портокал, праскова, круша, нектарина, ягоди

Минерална вода : Девин – изворна, Михалково – изворна

Черен дроб, миди, ябълков оцет, минерални и изворни води

Чист мед, соево сирене, козе мляко, козе сирене, жълтък, царевица

инж. Цецко Григоров

Главен експерт към Главна Дирекция „Методология на стопанските дейности" – Централен Кооперативен Съюз – гр. София

Забележка : В статията са използвани публикации в научни списания, интернет сайтове за алкални храни и технически спецификации на определени продукти.