• Начало /
  • Новини /
  • Председателката на ПК “Студена" проведе лични срещи с член-кооператорите

Председателката на ПК “Студена" проведе лични срещи с член-кооператорите

Публикувано на 14.07.2016

Председателката на  ПК “Студена" проведе лични срещи с член-кооператорите

Данни за ПК “Студена” 

  • ПК “Студена” членува в РКС Перник;
  • Броят на заети в кооперацията е 14 души;
  • Член-кооператорите са 351 души, от които 16 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно и селско стопанство
  • Кооперацията стопанисва 5 търговски обекта, от които 2 от търговската верига КООП;
  • ПК “Студена” обслужва 3 населени места;

Според отчетените резултати  за 2015, ПК “Студена” е на тридесет и шесто място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Виолета ВИТАНОВА, председател на кооперацията споделя:

"Човещината е най-силният двигател на живота!

Смятам, че една от най-силните страни на нашата кооперацията е атмосферата на човечност. Топлото ни отношението ни към всеки спомага да работим по-добре. Радваме се на колективен дух сред нашите служители, а да не говорим за приветливото отношение и етичност на магазинерите към клиентите на магазините.

Всички  в нашето село и в съставните села Боснек и Чуйпетлово знаят с какво в определен момент се занимава кооперацията, какви въпроси решава, има ли нужда от помощ. Ето защо аз не се притеснявам за бъдещето на нашата кооперация. Повече от четиридесет години работя в нея и през десетилетията съм се убедила, че щом има доверие на хората към нея – бъдещето е осигурено.

А на хората, които през годините са работили в кооперацията, винаги съм казвала: има ли човек желание – решение ще се намери, няма ли желание – ще се намерят хиляди пречки.“

Кооперацията трябва да подпише договори с четиристотин и четиридесет човека, че предоставят за съвместна обработка земята си на кооперацията. Лесно е всичко това да стане като например се обяви ден, в който хората да дойдат в сградата на кооперацията и за ден-два да се приключи с договарянето.

Така може да се постъпи на друго място, но не и в село Студена. Да се види с всеки човек лично, да поговори, да се запознае с проблемите в работата му, да изслуша съветите – така госпожа  Виолета Витанова, председател на кооперацията, разбира своето общуване с хората. Това разбиране е станало стил  в работата на нейния екип. Хората отвръщат със същото внимание и уважение. Прави впечатление, че по време на селищните събрания идват всички хора – млади и стари, които живеят в селището.

В историята на кооперацията  хората са показвали своята вярност към кооперацията и досега винаги заедно са взимали най-добрите решения.

От хиляда деветстотин осемдесет и осма година досега всяка година кооперацията завършва на печалба!

Интересни моменти от миналото

Кооперацията е създадена през хиляда деветстотин тридесет и трета година. С трудности, но все пак със справяне с проблемите, успява до хиляда деветстотин осемдесет и трета година, когато се обединява с кооперациите в Кладника, Драгичево, Даскалово.

Въпреки възможностите за работа, голямата кооперация не върви успешно и хората от Студена през хиляда деветстотин осемдесет и осма година решават да се отделят в самостоятелна кооперация. Другите селища правят същото. Струва си да се отбележи горчивият факт, че в другите селища вече няма кооперации, а  ПК в Студена  години наред е сред петдесетте топ кооперации от системата на Централния кооперативен съюз!

Един факт, който няма нужда от коментар

При настъпване на демократичните промени и в Студена трудовото кооперативно земеделско стопанство се разтурва, както навсякъде. Но какво да се прави по-нататък? Земята пустее и се покрива с плевели. Хората нямат с какво да я обработват. Правят се бурни общоселски събрания. Посочват няколко мъже, които да се наемат и да спасят земята. Не всички отказват, защото повече от очевидно е какво ги чака.

Тогава хората възлагат и земята си и надеждите си на Виолета Витанова.

Така потребителната кооперация, която се занимава  традиционно с търговия на дребно, поема и грижата за земята.

И в тази ситуация най-ярко проличава талантът на госпожа Витанова да работи с хората, да печели и да оправдава доверието им.

Има земя, но с какво да се обработва. На първо време трябва да се закупи трактор, но тракторът струва десетки хиляди лева, а кооперацията ги няма.

И тогава предприемчивостта на председателката изиграва ключова роля – търсейки подкрепа от дом на дом, за три дни събира сумата и в селото пристига тракторът.

Селскостопанската дейност сега

Който не познава землището на селото – той не знае, че това е може би най-тежката земя в цялата страна. Отвсякъде се издигат възвишения, а силуетът на Витоша се е надвесил застрашително над селото. Природата е прекрасна, но за разходка и за почивка. А когато битието на хората е заложено на  плодородието – нещата стават по-трудни. Изкарват се средно по двеста тридесет и пет килограма жито от декар. Твърде малко е в сравнение с други райони на страната, но философски се преценява, че и това е достатъчно, след като нивите се обработват, а има по нещо и за хората, защото всичко, което се произведе, е за тях.

Двадесет и девет тона пшеница са раздадени като рента, хората са получили и като рента  брашно – близо три тона.

Голямата мисия на кооперацията към хората

В Студена никога не забравят, че кооперацията е на хората и работи за тях. Затова натуралната рента,  лихвите върху дяловото участие, висока лихва върху спестяванията на хората във взаимно-спомагателната каса, добрата отстъпки при пазаруване в кооперативните магазини – всичко това е за хората.

И тук, както и в повечето малки населени места, населението намалява, младите отиват да работят другаде, населението застарява, но…броят на член-кооператорите не намалява, а расте. Интересен факт е, че има приемственост от поколенията.

Работен поглед

Кооперацията работи с пет магазина. Всички със своя външен и вътрешен вид, със своето съдържание и с безупречното обслужват са на ниво за включване в търговската верига КООП.

Магазините в Студена се зареждат всекидневно от доставчици, а при необходимост кооперацията дозарежда и със собствените си микробуси.

Освен това, кооперацията редовно зарежда селата Боснек и Чуйпетлово, защото са отдалечени и доставчиците не желаят да карат стока до там. Разбира се, тези селища не се оставени без грижите на кооперацията. И двете селища са толкова живописни, че доста туристи намират пътя към тях. В селцата има кооперативни магазини. Всички са в очакване животът да повиши своето равнище и тогава повече хора ще имат време и възможности да дойдат и да видят този невероятен кът от България. Достатъчно е да видят как бистроструйната Струма  се спуска от планината, как изведнъж водата й изчезва под големите обли морени и как след  километри се появява отново над земята…

Още една традиционна дейност

Макар и при невероятно трудната пазарна среда, кооперацията подържа още една своя традиционна дейност – хлебопроизводство и производство на хлебни изделия. Хората си купуват всекидневно пресен хляб в кооперативните магазини.

Госпожа Витанова не за първи път постави въпроса за сътрудничество между съседните кооперации. Тя познава магазинната им мрежа и е готова да им предоставя при добри условия всекидневно доказано вкусен хляб. Но засега желаещи…няма.

Последна новина

В кооперацията се споделя разбирането, че не трябва хората да дойдат в магазините, а магазините трябва да отидат колкото е възможно по-близо до хората. Може би това е един от отговорите защо кооперацията успява всяка година да увеличава стокооборота си.

Без магазин беше кварталът, разположен в подножието на язовирната стена на прочутия язовир “Студена”. Но сега и този квартал има свой магазин – при това невероятно атрактивен. Кооперацията използва свои и привлечени средства, за да превърне старата и изоставена фурна  в модерен магазин.

Всичко в този магазин впечатлява със своите архитектурни и дизайнерски решения. При това не са привличани никакви консултанти – впечатляващият вид се е получил благодарение на естетическите способности на хората от кооперацията.

Магазинът е много добре зареден и естетически аранжиран, после се влиза в кафе-сладкарницата, а вторият етаж се подготвя да стане хотел.

 

Дирекция „КООП медии и реклама“, ЦКС