ЩЕ УСПЕЕМ ЗАЩОТО СМЕ ЗАЕДНО

Публикувано на 14.07.2016

ЩЕ УСПЕЕМ ЗАЩОТО СМЕ ЗАЕДНО

Анализът на резултатите и резервите дава повод за оптимизъм. Около това се обединиха членовете на Управителния съвет на Централния кооперативен съюз, които проведоха своето заседание на 30.06.2016 г. Домакин бе Областен кооперативен съюз гр. Кърджали. В заседанието взеха участие и членовете на Контролния съвет.

Спазвайки добрата кооперативна практика за сътрудничество и обмяна на опит, участниците в заседанието имаха възможността да посетят 11 обекта от търговска верига КООП, които се стопанисват от кооперативни организации от трите съюза в Южен централен район – КС Кърджали, КС Смолян и КС Хасково.

Конструктивен диалог

С това се отличаваше проведената преди заседанието на УС работна среща на председателите на деветте устойчиво развиващи се кооперации от КС Кърджали с председателя на съюза Георги Стоянов и председателя на ЦКС д.ик.н. Петър Стефанов. В нея взеха участие и председателят на Контролния съвет на ЦКС Виден Виденов и изп. директори на „Кооп-търговия и туризъм“ АД Бойка Добрева и на „Момчил кооп“ АД Рахми Шабан.

На срещата бе направен задълбочен анализ на постигнатото до момента, бяха очертани основните проблеми пред кооперативните организации, потърсени резервите и набелязани конкретни мерки за устойчивото им развитие и в бъдеще. Сред тях са активизиране приема на нови членове и участието в единния кооперативен пазар. Присъстващите поеха конкретни ангажименти за увеличаване броя на член-кооператорите чрез постигане на положително салдо между новоприетите и напусналите членове на ръководените от тях кооперации.

Друг конкретен ангажимент е активизиране участието в единния кооперативен пазар и търсене на възможности минимум 40% от доставката на стоките да се осъществява чрез „Момчил кооп“ АД. За постигането на тази цел, изп. директор на дружеството запозна присъстващите с възможностите за доставка на стоки от различните стокови групи, вкл. и на стоките с марката КООП, както и за допълнително стимулиране на кооперативните организации за реализирания от тях стокооборот. Изтъкнато бе, че резерви в това отношение има, особено при доставките на стоки с марката КООП от европейските партньори на Централния кооперативен съюз.

По традиция заседанието на УС на ЦКС бе открито от председателя на Съюза Петър Стефанов. Той благодари на КС Кърджали за добрата организация на домакинството и призова кооперативните организации да направят сериозен анализ на резултатите от първото полугодие на 2016 г. и да потърсят резервите за реализиране на задачите до края на годината.

Председателите на трите кооперативни  съюза от район Южен централен – КС Кърджали, КС Смолян и КС Хасково, запознаха участниците в заседанието със състоянието, проблемите и перспективите за развитие на членуващите в тях кооперативни организации. (Виж карето). Те очертаха основните проблеми, породени от трудната икономическа обстановка, влошената демографска среда, обезлюдяването на част от обслужваните населени места и прекратеното от държавата изплащане на субсидии за доставка на основни хранителни стоки до някои от тях.

Равносметката е положителна

Заседанието на УС на ЦКС продължи с обсъждане на приключилите отчетно-изборна кампания и конкурс за детски рисунки, които бяха представени от зам.-председателя на ЦКС Ваня Боюклиева. Тя очерта накратко положителните моменти в приключилата отчетно-изборна кампания ‘2016 и задачите, които трябва да бъдат решени. Те са свързани с консолидацията на кооперативните организация, адекватното противодействие на стесняващата се социална база и повишаване активността на член-кооператорите. Като сериозен акцент в работата на общите събрания бе поставен анализът на резултатите от извършените финансови ревизии и оценката на потенциала за устойчиво развитие.

По следващата точка от дневния ред г-жа Боюклиева представи резултатите от Втория национален конкурс за детска рисунка на тема „КООП създава усмивки и рисува мечти“, в който взеха участие 490 деца от 88 населени места. Бяха утвърдени и правилата за провеждане на благотворителна кампания под мотото „КООП = COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА”, която е пряко продължение на приключилия конкурс.

Приет бе отчета на Съвета за икономическа ефективност (СИЕ) за приключилия шестмесечен мандат, в който той бе ръководен от председателя на КС Пловдив Лазар Филчев, и бяха очертани задачите за следващия шестмесечен период под председателството на Васил Буковски, председател на КС Бургас.

Прогнозата: Ще успеем, ако сме заедно

По точка пета от дневния ред директорът на гл. дирекция “ИТ и търговия” Живко Димитров запозна присъстващите с изпълнението към 31.05.2016 г. на Плана за реконструкция на търговски обекти и въвеждането в тях на търговски информационни системи, програми за лоялни клиенти и клиентски карти. Той подчерта, че за изпълнението на заложените показатели е необходимо максимално мобилизиране на всички нива.

Участниците продължиха своята работа с обсъждане на информация за член-кооператорите, които са се включили до момента в Инициативата „КООП – Заедно на пазар”, представена от Живко Димитров, и изпълнението към 31 май на утвърдения план за доставки по Националния единен кооперативен пазар, представено от изп. директор на „Кооп-търговия и туризъм” АД Бойка Добрева. Общият извод е, че при запазване на постигнатите темпове и обеми и при по-активното включване на кооперативните организации в ЕКП през второто полугодие на годината, прогнозата за изпълнение на плана за 2016 г. е оптимистична.

Със свои становища и предложения в дискусията по обсъжданите въпроси по реда на изказванията се включиха Александър Шишков – председател на КС Пазарджик, Лазар Филчев – председател на РКС Пловдив, Георги Сариев – председател на ПК «Наркооп» гр. Пловдив, георги начев – председакел на РПК «Еледжик» с. Лесичово и Валентин Димов, председател на ГКС София.

След края на заседанието участниците в него имаха възможност да се насладят на неповторимата родопска музика и традиционните за региона кулинарни изкушения, организирани по актрактивен начин от любезните домакини от Областен кооперативен съюз гр. Кърджали.

Дирекция "Кооперативна политика и Европейски проекти", ЦКС