ГПК “ Наркооп” Бяла

Публикувано на 14.07.2016

ГПК “ Наркооп” Бяла

Данни за „ГПК Наркооп“ гр. Бяла 

  • ГПК “Наркооп” членува в РКС Русе;
  • Броят на заети в кооперацията е 37 души;
  • Член-кооператорите са 576 души, от които 55 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно и хлебопроизводство;
  • Кооперацията стопанисва 7 търговски обекта, от които 3 от търговската верига КООП;
  • ГПК “Наркооп” обслужва 5 населени места;

Според отчетените резултати за 2015, ПК “Наркооп” е на четиринадесето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Иван КАСАБОВ, председател на кооперацията споделя:

„По-малко бюрокрация – по-големи възможности за работа.

Зная, че всяка държава се нуждае от данъци. Но е много важно да се преценява, когато привлечеш дадена сума – дали в перспектива не губиш много повече.

Неотдавна злосторници разбиха склада, където се съхранява продукцията и отмъкнаха за вторични суровини големия железен стълб, който се намираше пред склада. Трябваше бързо да възстановим електрозахранването – просто да поставим нов стълб и да захраним. Но не! Трябваше да започнем от нулата, сякаш на това място никога не е имало склад и той не е бил електрифициран. И никой не си дава сметка, че в този склад е хлябът на селото и района, защото житото на хората е оставено тук, за да бъде преработено на ишлеме за хляба им.

Сега например регистрираме ново закупения камион. Шофьорът, който е  професионалист, трябва да изкара специални курсове точно за такъв вид камион. Освен това, трябва да изпратим на курсове и човек, който да е нещо като контрольор – също срещу заплащане. А на кого се пречи по този начин – пречи се на нашите шестотин и шейсет член-кооператори, които пазаруват в магазините ни с пет процента отстъпка върху всяка цена.

Пречи се и на десетките семейства, които разчитан на нашата помощ с техниката ни.

Преди години кооперацията стопанисваше петстотин декара лозя. Грижехме се, чудесно грозде изкарвахме. Но като се докараха нещата до там, че започнаха да изкупуват гроздето по десет стотинки за килограм – ние изоставихме лозята.“

Една търговска максима казва, че който осигурява хляба за населението – той се ползва от уважението и благодарността на хората. Хлебопроизводството е една от силните страни в дейността на тази кооперация и четиридесет и пет обекта практически означават устойчиво място в пазарния пейзаж в района.

Хората от района  са доволни от кооперацията и затова, че с техниката си обработва земята им при двадесет процента по-ниски цени за услугите в сравнение с другите собственици на техника.

Трябва да добавим и седемте кооперативни обекта, разположени в града и съставните села, като в село Пет кладенци например живеят само двадесет и осем пенсионера, но и на тях им се карат стоки редовно и всеки ден топъл хляб.

Неслучайно магазинът в Босилковци например прави по близо половин милион лева оборот годишно, а това означава, че хората разчитат на него и с покупките си му засвидетелстват своята вярност.

Не е излишно да се каже като фон на всичко това фактът, че в града работят цели четири търговски вериги.

Как е организирана работата

Търговските обекти се зареждат почти изцяло от склада на едро на РКС Русе и по линия на единния кооперативен пазар. Само зеленчуците по обясними причини кооперацията доставя директно от фирма.

Доставките се осъществяват с транспорт на кооперативния съюз и отиват директно в магазините.

В щатния си състав кооперацията няма човек, който да се занимава директно с търговския процес. И от само себе си се подразбира колко голяма е отговорността на магазинерките. Те правят заявките и от тяхното майсторство като търговски работници и от техния усет за търговски процес зависят оборотите. Неслучайно в едно село кооперативният магазин прави няколко стотин хиляди лева оборот, а магазинът в центъра на града прави  на половината от този оборот.

Засега причината се търси в младостта на  персонала и ръководството на кооперацията се надява на бързо натрупване на професионален опит.

Прави впечатление, че най-често още преди обяд са се привършвали стоки като хляб и зеленчуци – а това са стоките, които идват след директна поръчка, а не чрез едровия склад в Русе.

Хлебопроизводството – една от силните страни

Кооперацията в Бяла е традиционен производител на хляб. Тя запази своя пазарен дял в това толкова конкурентно производство. Успехът има своето обяснение.

Очевидно персоналът е на ниво, след като по вина на работниците никога не е създаван прецедент. Ако е имало проблеми, то те са били свързани или със спирането на ток или проблеми във водоснабдяването.

Хляб се произвежда два пъти на ден. Със собствен превоз той веднага се разкарва из обектите – не само в кооперативните, а и в доста други магазини.

Практически населението има на трапезата си топъл  хляб и за обяд и за вечеря.

Част от производството е на ишлеме, а това също е в помощ на хората от района, които притежават ниви и пшеница и ако не е кооперацията да оползотвори тази пшеница – ще се отвори проблем пред хората.

През последната година са произведени девет хиляди хляба повече в сравнение с предходната година.

Кооперацията предоставя на пазара десет вида хляб – бял, типов, царевичен, многозърнест и пълнозърнест, така наречените слънца, малки хлебчета за сандвичи и др.

Само така, без да се жалят сили и инициатива, може да се гарантира устойчиво място на пазара.

Децата от града и района знаят жимето на кооперацията

В цеха за закуски се произвеждат двадесет и два вида закуски. Те се продават в обособен магазин при самия цех и в още един павилион, разположен в оживена част на града. Тук трябва да се подчертае още една подробност – закуските биха могли да се доставят от цеха и да се продават в павилиона, но те се пекат…в самия павилион!

Както се казва, по –добър ход от този няма.

Децата знаят името на кооперацията, защото тя им осигурява вкусните закуски – всеки ден пресни и топли закуски получават децата от селата Полско косово, гара Бяла, Копривец и две училища в самия град.

А шестотин и осемдесет деца от началните училища и детските градини получава пресни плодове и свежи зеленчуци пак от кооперацията.

Силен производител и на селскостопанска продукция

Кооперацията обработва две хиляди триста и осемдесет декара земя. В това число влизат и шестотин петдесет и един декара собствена земя.

Произвежда се рапица, ечемик, пшеница, слънчоглед, царевица и соя.

Отминалата година не е била особено благоприятна и за това говори /дори и за неспециалистите/ само фактът, че се е наложило два пъти да пръскат с хербицид, два пъти с фунгицид, един път с инксентизид и един път с листна тор.

В крайна сметка реколтата е била доста добра - от пшеницата например са получили петстотин осемдесет и пет килограма от декар, а от царевицата – над осемстотин и осемнадесет килограма от декар.

Цената на торовете е скочила неразумно високо – от шестотин и шейсет лева за тон комбиниран тор – на близо хиляда и петстотин лева за тон

Въпреки всичко, кооперацията е амбицирана да продължи селскостопанското си производство, като за тази година е планирано да се получат над шестотин килограма на декар от пшеницата.

Гледа се напред и в перспектива

Дали един производител е уверен в себе си като стопанин и производител личи от това дали обогатява машинния си парк или стои на едно място.

По този показател кооперацията в Бяла впечатлява  Тя постоянно купува все по-нова и по-модерна техника. А това показва, че тя работи за своето бъдеще.

Последните покупки са автомобил, самосвал с кран за петнадесет тона, както и окопен култиватор.

Кооперацията продължава да търси възможности за закупуване на още собствена земя. Това също говори за увереност в бъдещето.

Ръководството споделя какво предстои през 2016 г.

  • Да реализираме общ обем от 2 500 х. лв.;
  • Да произведем ССП 1200 тона;
  • Да увеличим покупките от ЕКП над 600 х.;
  • Да произведем закуски за 310 х. лв.;
  • Да произведем 360 хил. бр. хляб;
  • Да извършим основен ремонт на покрива на смесения магазин в с. Пейчиново;
  • Да закупим 1 бр. плуг с обръщач;
  • Да закупим земеделска земя.

 

Дирекция „КООП медии и реклама“, ЦКС