• Начало /
  • Новини /
  • ПК “Наркооп”, Монтана дава подкрепа и кураж на хората от района

ПК “Наркооп”, Монтана дава подкрепа и кураж на хората от района

Публикувано на 19.07.2016

ПК “Наркооп”, Монтана дава подкрепа и кураж на хората от района

Данни за ПК “Наркооп”, Монтана 

  • ПК “Наркооп” членува в КС Монтана;
  • Броят на заети в кооперацията е 35 души;
  • Член-кооператорите са 951 души, от които 40 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно и хлебопроизводство;
  • Кооперацията стопанисва 18 търговски обекта, от които 3 от търговската верига КООП;
  • ПК “Наркооп” обслужва 16 населени места;

Според отчетените резултати за 2015, ПК “Наркооп” е на двадесет и осмо място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Вежен ВЕЛКОВ, председател на кооперацията

„Кооперацията като същност е много ценно достояние на обществото. Нейните принципи и ценности са сътворени така, че кооперацията да работи изцяло само за хората, за тяхното добро. Това не трябва да се забравя нито за миг от хората, чийто труд е свързан с пряката дейност, но трябва да се знае от цялото общество. Можем да кажем, че в нашия район кооперацията има своето място в живота на хората. Самият факт, че имаме близо хиляда членове говори за това.

Колкото и трудно да е, постигаме ръст в приходите и в печалбата, а това означава, че хората ни подкрепят със своето пазарно поведение.

Най-важното, което изискваме от хората, е чувството за отговорност. Често подчертавам, че при конкуренцията, която ни заобикаля и при сложната пазарна среда, в която работим, понякога предимство ни дава само човешкото, топлото и предразполагащо поведение на нашите хора зад щанда.

Нашият край е известен с трудната икономическа обстановка. Ние сме наясно какво точно трябва да направим, за да се развиваме в тази среда. Все по-приветливи магазини, все по-богато зареждане, все по-добро обслужване на населението със строителни материали и други, които ги доставяме до дома на купувача.

Трудно намираме хора за отговорници на търговките обекти. При нас работата е отговорна. Недоумение буди у нас новото положение, при което ако откраднеш пари от магазина не се смята за престъпление, а за…нарушение. Спомням си два случая от историята на нашата кооперация. Преди десетилетия един откраднал от кооперацията и селото го изселило. Има един случай, при който човек от кооперацията събрал пари от кооператорите и ги дал на чужд човек с уговорката срещу тези пари да се доставят определени стоки, но търговецът  се оказал мошеник и избягал с парите. Тогава човекът си продава нивите, за да възстанови кооперативните пари…“

Историческа справка

Началото на ПК “Наркооп” е поставено в далечната хиляда деветстотин и осма година. Във видинския окръжен съд е записана под номер сто. Инициатор за създаване на кооперацията е Тодор Първанов.

Двадесет и трима будни селяни са първите  членове. Това е станало в село Крапчене.

През годините близките до големия град селища се обединяват и създават градската потребителна кооперация. Сега ПК “Наркооп” включва селищата Благове, Долно Белотинци, Николово, Крапчене, Трифоново, Сумер, Вирове, Безденица, Славотин и Горно Белотинци.

Сега във всички селища има кооперативни магазини, като в града  и село Славотин са по два.

Поглед отблизо

И други  магазини биха могли да бъдат включени във веригата, но тове не е факт само заради малкия брой на жителите.

Само две селища имит жители близо шестотин човека, пет от селата са с население малко над петдесет човека,  а останалите се с население между триста и четиристотин човека.

Селата са разположени  не много далече от града. Наблюденията показват, че когато хората идват по работа в гради, си тръгват след като са напазарували в магазините на големите веП

риги.

Господин  Велков, председател на кооперацията, подчертава, че наблюденията показват следната картина: цените на много от стоките в кооперативните магазини са по-ниски от цените на стоките, които са на промоция в магазините на големите вериги.

Това трябва да се подчертава на вниманието на хората. Това е една от задачите на отговорниците на магазините. Кооперацията много често ползва възможностите на местното радио. Колкото и странно да звучи, из селата в Монтанско все още работят познатите от едно време радио точки. Нещо повече – хората ги слушат с интерес. Това също е възможност да се разкрива реалната истина за цените в кооперативните магазини.   

Кооперацията не затваря своите търговски обекти, колкото и малобройно да е населението в някои селища. Нещо повече – всяка година се отделят средства за поддържане естетичния вид на магазините и за оборудването им с модерна техника за съхранение и  предлагане на стоките.

Първото тримесечие на миналата година  кооперацията завършила с показатели за приходите много по-ниски от предходната година. Веднага са всети мерки, изоставането е преодоляно и годината завършва  с ръст в приходите.  Този факт  показва, че ПК “Наркооп” Монтана има организационни и икономически сили да върви всяка година с положителна крачка напред.

Повече  подробности

Кооперацията произвежда собствен хляб, който намира добър прием сред населението. Всяка сутрин собствените коли разнасят хляба само в кооперативните магазини. С хляба се доставят и поръчани хранителни стоки и по този начин зареждането на магазините е всекидневно.

За да обиколят всички магазини колите изминават по сто и петдесет километра, като постоянно се търсят начини да се оптимизират маршрутите.

В магазинните от търговска верига КООП са въведени потребителски карти. Член-кооператорите пазаруват с четири процента отстъпка, а другите клиенти - с два процента отстъпка.

Благодарение на доброто зареждане, старателния персонал и цялата атмосфера в кооперативния обект, почти във всички селища магазините бележат ръст в стокооборота – магазинът в село  Благово – двадесет и три процента, в село Безденица – близо петнадесет процента, в село Долно Белотинци – близо  четиринадесет  процента  и т.н.

Един обект като символ и носталгия

До неотдавна този край е бил известен с десетките си мелници. В тях е кипял живот. В наше време бе останала само една мелница – мелницата на ПК “Наркооп”. Но новите времена не пожалиха и нея.

Докато работеше мелницата хората даваха част от житото си да се смели и да получават от кооперацията хляб на ишлеме. По няколко стотин човека са се възползвали от тази възможност.

Сега земите са оформени като големи масиви, арендаторите предпочитат да продадат житото на едро, а на хората да дадат аренда под формата на пари. Постепенно хората свикнаха с това и така бавно–бавно мелницата запустя.

Сега кооперацията й прави ремонт, за да я освежи и да я даде под наем за складове или някаква друга дейност.

Кооперацията изкупува жито и така си подсигурява брашно за собствената фурна. Кооперативният хляб е без консерванти и набухватели. Това е предимството му и хората оценяват факта. Сутрин пред магазините се събират хора, за да си поговорят, да почакат топлия хляб и...да си напазаруват.

Удобство за хората ще бъдат и специалните помещения непосредствено до магазините, където хората ще могат да поседнат и поговорят. Идеята е почти при всеки магазин при възможност да се отдели такова място.

Пещта работи на газ. Така се пести електроенергия. Заради икономии в тази част кооперацията се включи за закупуване на електроенергия към свободен доставчик. По този начин цената на тока е снижена с около петнадесет процента.   

Дирекция "КООП Медии и реклама“, ЦКС