• Начало /
  • Новини /
  • РПК "Наркооп", Хасково търси начини за развитие на кооперативния бизнес

РПК "Наркооп", Хасково търси начини за развитие на кооперативния бизнес

Публикувано на 02.08.2016

РПК "Наркооп", Хасково търси начини за развитие на кооперативния бизнес

Данни за РПК “Наркооп” Хасково

  • РПК “Наркооп” членува в РКС Хасково;
  • Броят на заети в кооперацията е 16 души;
  • Член-кооператорите са 411 души, от които 34 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно;
  • Кооперацията стопанисва 8 търговски обекта, от които 3 от търговската верига КООП, а 4 са КООП Маркет;
  • РПК “Наркооп” обслужва 7 населени места.

Според отчетените резултати за 2015, РПК “Наркооп” Хасково е на тридесет и седмо място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Таничка АТАНАСОВА, председател на кооперацията споделя:

"Ако не вярваш, че ще успееш – няма да успееш.

Откровено мога да кажа, че години наред живеем в истинско изпитание. Населението намалява, нелоялната конкуренция вместо да се ограничава – се засилва. В града ни вече работят големите магазини на чуждестранните търговски вериги. Но искам силно да подчертая – в нашите кооперативни магазини цените на стоките са по-ниски от цените в големите търговски вериги!

И още нещо си струва дебело да се подчертае – хората по селата намаляват, но обемите в търговските магазини се запазват!

Какво означават тези неща? Те показват, че макар и при трудни условия ние можем да работим успешно.Това означава високо чувство на отговорност, с което работят всички, които са свързали битието си с кооперацията

Често споделяме помежду си колко издържлива структура е кооперацията, през какви истински премеждия е минала и пак е оцеиляла повече от сто и десет години. Аз давам кураж на моите хора, че дори при малка промяна в условията на работа – кооперацията веднага ще тръгне напред. При нормални условия на работа ние бързо ще покажем, че сме силни.

Нашата сила се корени в самите хора, в самия народ. А хората във всички времена са имали нужда от някой, на когото да се облегнат. Това е нашата кооперация. И сега само при нас могат да намерят най-необходимите им стоки на най-изгодни цени.

Организацията на дейността ни е такава, че работим най-икономично и рационално, но всеки ден колите ни отиват по магазините, карат пресен хляб и всеки ден се зареждат с нова стока.

Четиристотин и единадесет са член-кооператорите, всяка година се приемат нови членова. Полагат се усилия да се популяризира името и съдържанието на кооперцията сред младите хора, но засега трудно се постигат резултати. За сметка на това притокът от хора от по-възрастното поколени е постоянен. Явно житейският им опит им показва правилния път."

В последно време в някои от съставните села се закриват магазини, в други се откриват. Има случаи, при които само след кратко закриване на кооперативния магазин той е възобновявал работата си.

Тези факти показват, че ръководството на кооперацията следи отблизо променящата се в отделните селища пазарна среда и веднага реагира. Трябва да се подчертае, че магазините, които прекъсват своята работа, се оставят оборудвани и непокътнати, готови веднага да заработят, щом селището по една или друга причина отново се оживи.

В един от големите квартали на Хасково доскоро работеше голям кооперативен магазин. Каква е пазарната среда в района най-добре я охарактеризират думите на госпожа Таничка Атанасова, председател на кооперацията: ”Вечерно време почти в половината от жилищния комплекс лампите не светят!”

Млади и възрастни търсят работа в близки и по-далечни страни. По неофициални данни населението на града се е стопило наполовина.

Поради тази причина и в този голям квартал на града е трябвало бързо да се реагира. Магазинът беше с голяма търговска площ, беше съоръжен изобилно с хладилна техника, работеха няколко търговски работнички, но…

Щом обектът започва да трупа загуби, ръководството на кооперацията преустановява неговата работа. Магазинът се намира в нова, модерна сграда – една от тези сгради, които през последните години се появиха в този град, за да облагородят поне малко панелния пейзаж на големите квартали.

Вторият етаж отдавна е свободен. Той е просторен и напълно готов да заработи – като производствен цех или като изложбена зала- базар  например за всичко, което селското стопанство или леката промишленост в района произвежда.

Премеждия през годините

Кооперацията води началото си от хиляда  деветстотин  и пета година. Тя е обединила три по-малки кооперации и е заработила под името “Наркооп”.

През шейсетте години на миналия век всички активи на кооперацията преминават в държавния сектор. Кооперацията остава само с два имота, а дотогава е развивала дейност  в Първомай, Кърджали и дори в Дедеагач – Гърция. След хиляда деветстотин шейсет и пета година следва голям подем – кооперацията развива дейност в направленията лека промишленост, хлебопроизводство, сладкарство, животновъдство, търговия, производство на захарни изделия и др. През годините на прехода се отделят четири потребителни кооперации и една производителна. Тези кооперации вече не съществуват.

Пример за добра пазарна среда

Този пример е от село Въгларово. В селото действа земеделска кооперация и хората получават добри приходи. Има училище, в което се учат доста деца.

Може да се каже, че населението на това село не се топи както другаде. То е живо. Разбра се, за  поддържането на този  живот много спомага  РПК “Наркооп” – Хасково.

Кооперативният магазин тук е много добре зареден и прави добър стокооборот. Може да се каже, че няма стока, която да бъде потърсена и да я няма.

Но живият живот има още изисквания. В едно оживено селище не може да се мине без модерна кафе-сладкарница. И кооперацията изгражда такава сладкарница. Необходим е и магазин за продажба на строителни материали и промишлени стоки. Кооперацията изгражда и такъв магазин.

Има и друго помещение, което кооперацията е предоставила безвъзмездно на хората от селото, където се срещат, обсъждат.

Така в центъра на Въгларово се е оформил кооперативен комплекс, където е съсредоточен целият социален живот.

Предстоящи намерения

Всички натрупани собствени средства веднага се инвестират в търговските обекти. Сега магазините на кооперацията са с модерна техника за съхранение и предлагане на стоките, с икономична дограма, навсякъде работят климатици, касови апарати и компютри. 

Струва си още веднъж да се спомене, че кооперацията разполага със собствена бригада от строителни работници. Това всъщност са мъже на различни постове – шофьори, доставчици и т.н. Но те помат строително-монтажните работи в кооперациятя и така спестяват средства и дават своя принос за успешната дейност.

Неслучайно госпожа Атанасова спомена, че при най-малката промяна в пазарната среда, кооперацията е готова да реагира. Такава промяна с очаква, за да започне реализацията на една идея на ръководството – на няколко места из кварталите да се открият малки, но динамични кооперативна магазинчета. Тази идея е убедителна и чака своето време.

Дирекция "КООП Медии и реклама"