• Начало /
  • Новини /
  • Устойчиво развитие, изпълнение на плана за ЕКП и преминаване към новата марка КООП

Устойчиво развитие, изпълнение на плана за ЕКП и преминаване към новата марка КООП

Публикувано на 27.09.2016

Устойчиво развитие, изпълнение на плана за ЕКП и преминаване към новата марка КООП

Устойчиво развитие, изпълнение на плана за Единния кооперативен пазар и преминаване към новата марка КООП

Това бяха акцентите на петото за годината заседание на Управителния съвет на Централния кооперативен съюз, което се проведе на 15 септември 2016 г. Домакин на заседанието беше Кооперативен съюз
гр. Ловеч, като освен членовете на Управителния съвет, участие в него взеха и членовете на Контролния свет на ЦКС.

В продължение на наложилата се добра кооперативна практика, участниците в заседанието имаха възможност да посетят и да се запознаят с работата на 11 обекта от търговска верига КООП, които се стопанисват от кооперации членуващи в КС Велико Търново, КС Ловеч и КС Севлиево – 3 от кооперативните съюзи от Северен централен район.

По традиция заседанието бе открито от председателя на Съюза Петър Стефанов, който благодари на КС Ловеч за добрата организация и домакинството. Преди преминаването към точките от дневния ред, присъстващите имаха възможността да се запознаят с изготвения от Международния кооперативен алианс кратък филм за кампанията „Да изградим един по-добър свят СЕГА“, с която в световен мащаб се популяризират кооперативната идентичност и марката КООП.

След станалата вече традиционна първа точка от дневния ред, касаеща изпълнението на решенията на УС на ЦКС, председателите на трите кооперативни съюза от Северен централен район - КС Велико Търново, КС Ловеч и КС Севлиево, представиха актуалното състояние, проблемите и перспективите за устойчиво развитие на кооперативните организации в региона.

Възможности за устойчиво развитие на кооперативното земеделие и изкупуване

Заседанието на УС на ЦКС продължи с обсъждане на възможностите за устойчиво развитие и повишаване конкуретоспособността на кооперативното земеделие и изкупуване, представена от директора на главна дирекция „Методология на стопанските дейности” инж. Васил Митрев. Той подчерта, че приходите и резултатите в тези две кооперативни дейности показват трайна тенденция за възходящо развитие. Г-н Митрев запозна присъстващите и с възможностите за финансиране на кооперативните дейности, чрез различните схеми и програми за подпомагане на земеделските стопани.

По следващата точка от дневния ред, директорът на дирекция „КООП медии и реклама” Полина Шишкова запозна участниците в заседанието с основните изисквания за използване на Марката COOP залегнали в наръчника на Международния кооперативен алианс. Тя изтъкна, че Централният кооперативен съюз е сред първите организации, които са се регистрирали за използване на Марката след нейното официално представяне през 2013 г. Г-жа Шишкова описа основните етапи за налагане на новата марка: заявяване желание от страна на кооперативните организации за регистрация и използване; популяризиране на Марката на национално ниво чрез различни рекламни кампании; преминаване на кооперативните организации към единна визия. Бе подчертано, че на този етап регистрацията и използването на марката не е обвързана с подмяна на вече поставените рекламни табели на магазините от търговска верига КООП.

По точка пета от дневния ред зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева запозна присъстващите с резултатите и достигнатия етап на благотворителната кампания „КООП = COOP: Да изградим по-добър свят СЕГА”. След приключилия първи етап, в кампанията са се включили 45 кооперативни организации, от които 22 кооперации, 16 кооперативни съюза, 6 кооперативни търговски дружества на ЦКС и Централният кооперативен съюз.

Участниците в заседанието продължиха своята работа с информация за изпълнението към 31.08.2016 г. на утвърдения от УС на ЦКС план за доставки по Националния единен кооперативен пазар (НЕКП), представена от изпълнителния директор на „Кооп-търговия и туризъм” АД Бойка Добрева. Бе направен изводът, че при мобилизиране на усилията от страна кооперативните организации, през оставащите три месеца, прогнозатата е, че планът за 2016 г. ще бъде изпълнен. Основание за това дава отчетеният ръст на реализираните доставки, спрямо предходните години. Г-жа Добрева допълни, че ръст е отчетен и по отношение на реализираните обеми при преобладаваща част от стоките, но продължава тенденцията в отделни кооперативни складове и магазини да липсват асортименти на стоките с марката КООП.

Управителният съвет взе и редица решения касаещи оперативната дейност на Съюза и неговите търговски дружества. По реда на техните изказвания със свои становища по повдигнатите въпроси взеха участие Бранимир Дивинисиев - председател на ОКС Монтана, Валентин Димов - председател на ГКС София, Снежана Лазарова - председател на ОКС София, Пенка Пеева - председател на РКС Русе, Ангел Руев - председател на РПК „Развитие” гр. Елин Пелин, Георги Начев - председател на РПК „Еледжик” с. Лесичово и Емка Ангелова - председател на КС Плевен.

След края на заседанието, участниците в него имаха възможност да посетят два търговски обекта КООП в гр. Летница (стопанисван от ПК „Единство” гр. Летница) и в с. Дойренци (стопанисван от КС Ловеч). Със своите качествени стоки и достъпни цени те се ползват с доверието на жителите на двете населени места. Доказателство за това, бе присъствието на кмета на гр. Летница Красимир Джонев, който е член-кооператор в местната кооперация и кметът на с. Дойренци Мариана Хитова, която е подала своята молба за членство в РПК „Стратеш”. Кметовете на двете населени места дадоха висока оценка на кооперативните търговски обекти и на това, което те правят за населението.

Разширяване на социалната база и изпълнение на целите в областта на кооперативната търговия в региона на КС Ловеч

Това бяха основните теми на работната среща на председателите и зам.-председателите на устойчиво развиващите се кооперации от КС Ловеч с председателя на съюза Байко Баев и председателя на ЦКС д.ик.н. Петър Стефанов.

Участие в нея взеха (по азбучен ред на имената):

  • Васил Дацин, председател на ПК „Иван Павлов” с. Орешак
  • Георги Съев, зам.-председател на К „Доверие” с. Лесидрен
  • Грета Атанасова, председател на ПК „Сеяч” с. Бежаново
  • Иван Байчев, председател на РПК „Стара планина” гр. Троян
  • Лазар Лазаров, председател на ПК „Георги Бенковски”
    с. Рибарица
  • Николай Малчев, председател на К „Обнова” с. Черни Осъм
  • Стелиян Нунев, председател на РПК „Изток” гр. Априлци
  • Ценка Райкова, зам.-председател на РПК „Стратеш” гр. Ловеч

Срещата се проведе преди заседанието на УС на ЦКС. На нея бяха обсъдени въпросите за организационното състояние на кооперациите и необходимостта от актуализиране уставите на някои от тях с цел синхронизирането им с общата кооперативна политика. Бе подчертано, че за увеличаване приема на нови членове, е необходимо кооперативните организации да отговарят в максимална степен на техните потребности и да насочат усилията си за повишане на обществения интерес към кооперациите. В тази връзка присъстващите на срещата председатели се ангажираха с конкретен брой нови членове, които ще бъдат приети до края на 2016 година.

Важно място в дискусията заеха и въпросите за изпълнението на плана за стокооборота по линия на Единния кооперативен пазар, обединяването на доставките и последователна политика за налагане на стоките с марка КООП. Участниците в срещата бяха единодушни, че при добра мобилизация, правилно насочване на усилията и подобрена логистика, в оставащите три месеца от годината планът ще бъде изпълнен. В продължение на темата, председателят на КС Ловеч Байко Баев допълни, че „за да се постигне ефективна търговия в тази насока трябва стоките с марката КООП да се доставят директно от склада на „Кооп-търговия и туризъм“ АД в магазините”.

Активно участие в срещата взеха Иван Байчев – председател на РПК „Стара планина” гр. Троян, Стелиян Нунев – председател на РПК „Изток” гр. Априлци и Николай Малчев – председател на К „Обнова” с. Черни Осъм, които в резултат на своя опит предложиха конструктивни решения, имащи за цел да осигурят устойчивото развитие на кооперативните организации и в бъдеще.

Кооперативни организации от Северен централен район:

КС Велико Търново, КС Ловеч и КС Севлиево, заедно с членуващите в тях кооперации представляват:

  • 14% от член-кооператорите в системата на ЦКС (124 323 бр.)
  • 20% от общия дялов капитал (19 586 хил. лв.)
  • 13% от заетите (6 905 бр.)
  • 9% от търговските обекти на верига КООП (744 бр.)
  • 11% от стопанските приходи на кооперативната система.

Байко Баев, председател на КС гр. Ловеч:

„Наред с търговската дейност, кооперативните организации от КС Ловеч работят и за развитието на промишлена дейност, приходите от която заемат 42% от общите приходи на съюза. Друг положителен елемент в нашата работа, е че за поредна година успяваме да постигнем положителен баланс между броя на приетите и броя на напусналите член-кооператори. …Искам да изразя задоволството си от проведената преди началото на заседанието среща с председателите на водещи кооперации от КС Ловеч. Мога да определя срещата като интересна и ползотворна, на която бяха обсъдени както положителните моменти в нашата работа, така и проблемите, които ни предстои да решаваме. Изключително удовлетворени сме от резултатите, които показа наетата фирма „Таен клиент”. Тя направи оценка на 18 обекта от ТВ КООП и на предлаганите в тях стоки с марката КООП. Според предоставения ни анализ стоките са с добър търговски вид, който вдъхва доверие, здрава опаковка, достъпни цени и не на последно място с добро качество.”

Александър Чокойски, председател на КС гр. Велико Търново:

„КС Велико Търново е един от първите кооперативни съюзи в България, като към настоящия момент обединява 25 потребителни и 8 земеделски кооперации. Една от основните цели пред съюза е привличането на повече замеделски кооперации, предвид техните добри стопански резултати и широка социална база. През последните години се отчита спад в почти всички осъществявани дейности. Затрудненията, които изпитваме се задълбочиха след спирането от страна държавата на субсидиите за снабдяване на населението в труднодостъпните населени места, а в област Велико Търново тези места са много.”

Радослав Камбуров, председател на КС гр. Севлиево:

”Условията за работа и трудностите, които КС Севлиево и членуващите в него кооперации срещат при осъществяването на своята дейност са идентични с тези за цялата система. Като положителен  можем да отчетем факта, че за първи път община Севлиево отпусна макар и малки субсидии за превоз на хляб в планинските населени места. Работим по оптимизиране на търговския процес и подобряване работата в търговските обекти. Днес някои от Вас посетиха новият обект в гр. Севлиево, който е открит съвсем скоро и вече постига добри резултати. В това отношение ни предстои да подобрим процеса на зареждане със стоки с марка КООП в кооперативния търговски обект в гр. Габрово. Данните показват, че през първото полугодие на 2016 г. търговските ни обекти бележат ръст в сравнение със същия период на предходната година, което дава повод за оптимизъм.”

Дирекция „Кооперативна политика и Европейски проекти“, ЦКС