РКС Смолян: Ще успеем, само ако сме ЗАЕДНО

Публикувано на 24.10.2016

РКС Смолян: Ще успеем, само ако сме ЗАЕДНО

Данни за РКС Смолян 

  • РКС Смолян членува в Централния кооперативен съюз;
  • В Съюза членуват 31 кооперативни организации, от които 23 потребителни, 6 горски, 1 трудово-производителна, 1 горовладелска земеделска производителна кооперация;
  • Основни стопански дейности на кооперативните организации са: търговия на дребно, горско стопанство и промишленост;
  • Общият брой на заетите е 214 души;
  • В кооперациите към Съюза има 8212 член-кооператори, от които 208 са до 35-годишна възраст;
  • Кооперациите към Съюза обслужват 121 населени места;
  • Кооперациите, членуващи в РКС Смолян стопанисват 94 търговски обекта, от които 23 са включени в Националната търговска верига КООП.

Красимир Буков, председател на РКС Смолян 

„През дългогодишната история на кооперативното движение, дейността не се е развивала гладко и безпроблемно. Винаги е имало събития, повечето независещи от нас, които събития са поставяли на изпитание нашите духовни сили и вярата в кооперативната идея.

Дълго се обсъжда идеята за обединение в кооперативната система и считам, че времето това да се осъществи вече е дошло. Не е нужно само да декларираме с лозунги желанието ни за обединение, а просто да го направим, ако искаме историята да ни запомни.

Независимо от трудностите, ръководството на РКС Смолян е убедено, че съхранените кооперативни ценности, вярата в бъдещето и желанието за успех и просперитет, ще ни доведат до нов по-добър и по-успешен стадий на развитие! Това зависи от всички нас! Ще успеем само ако сме заедно!“ 

Тенденции и резултати

Броят на кооперациите, членуващи в РКС Смолян е без промяна спрямо предходния период  – няма напуснали, изключени или фалирали, което показва желанието за работа в полза на кооперативната идея. Друга положителна тенденция е увеличението на дяловия капитал, което е знак за доброто управление на Съюза и подкрепата, която получава от членуващите в него кооперации.

Основната стопанска дейност на потребителните кооперации от съюза е търговия на дребно, където се забелязва леко намаление в стокооборота, но в същото време показателите при финансовия резултат се запазват. Причините за намаления стокооборот е преустановеното снабдяване на определени села поради липсата на субсидии от държавата, което е и причината с по-малък стокооборот да е реализиран по-добър финансов резултат.

Горските кооперации са с основна дейност добив и преработка на дървен строителен материал. При тях приходите и финансовият резултат за 2016 година са се увеличили. Основната причина за по-добрите резултати са направените инвестиции в тази сфера.

Съюзът през 2016 година

Постигнатите резултати през тази година в сравнение с предходната са различни и противоречиви. От една страна обемите са по-ниски, финансовият резултат е подобрен, а очакванията са стокооборотът и финансовият резултат да намаляват поради липсата на субсидии за снабдяване на селата със стоки от първа необходимост. В селата конкуренцията е малка, но обемите на покупките и финансовият резултат могат да се прогнозират, тъй като клиентите и покупателната способност не се променят. Бяха предоставени средства чрез общините само за населени места, в които няма постоянно действащ търговски обект, но за съжаление размерът на средствата е само 1/3 от досегашните.

Доставката на стоки с марка КООП се извършва от РКС Смолян с директна доставка до магазина на съответната кооперация. В резултат на това се е увеличило участието на Съюза в Националния единен кооперативен пазар (НЕКП) и вече в почти всички магазини има стоки с марката КООП.

В  близо 1/3 от магазините от търговска верига КООП има внедрена търговска информационна система. Предвижда се внедряването на такава система и в още няколко обекта, въпреки по-малката им търговска площ от 50-75 кв.м., където се реализират и по-малки обеми.

През годините са направени много инвестиции в търговските дейности, като хлебопроизводство, горска дейност, които инвестиции са довели до очакваните резултати – променен е обликът на търговските обекти, което е довело и до увеличаване на финансовите резултати. Горската дейност също става все по-ефективна. Но и в инвестирането има момент на насищане и темповете намаляват. Голяма роля в инвестиционния процес изигра фонд за взаимно подпомагане „Инвестиции“ при ЦКС – правилното и прозрачно предоставяне на заеми, стриктното управление на Фонда и даването на приоритет на водещи за системата дейности показаха резултати.

Сътрудничество между кооперативните организации

Изключително полезно е сътрудничеството на РКС Смолян с РКС Пловдив, откъдето се осъществява доставката на минерална вода „Горна баня 1“.

РКС Смолян си сътрудничи и с други съюзи и кооперации, с които обменя опит, информация и добри практики. В началото на месец октомври Управителният съвет на КС Варна посети РКС Смолян с цел провеждане на делова среща за обмяна на опит и обсъждане на въпроси, свързани с кооперативната система.

Младите и кооперациите

„…Привличането на млади и образовани хора, които да започнат работа в Съюза е както проблем, така и предизвикателство за нас. Към момента има наети млади хора, но за съжаление недостатъчно. Именно в тази област са насочени и нашите усилия…“, споделя господин Буков, председател на РКС Смолян.

За член-кооператорите

Освен привличането на младите в кооперациите, усилията на Съюза са насочени и към увеличаване броя на член-кооператорите. „На заседанието на управителния съвет на ЦКС от 30.06. тази година бе внесен материал за разглеждане от РКС Смолян относно тенденциите и перспективите на кооперативните организации от Съюза. В този материал разделихме кооперациите в 4 групи, като в първата група „без стопанска дейност“ са 1/3 от кооперациите, членуващи в съюза, но положителното при тях е, че членовете не напускат, не си изтеглят дяловия капитал и по този начин имуществото е съхранено и запазено. Така е и в другите 3 групи – запазена членска маса, съхранено и налично имущество. Това ни дава оптимизъм, че кооперативната идея е жива и има бъдеще.“, споделя господин Буков.

Кооперативни инициативи

Една от последните инициативи, в които Съюзът се включи бе участието на голям брой член-кооператори и съмишленици в края на лятото при представянето на книгата за Георги Кузманов „Дух устремен към светлина”. Георги Кузманов е изтъкнат кооперативен деятел и автор на книгата „Кооперативното движение в Смолянски окръг от 1906 до 1964 година”.

РКС Смолян се стреми и с удоволствие взема участие в инициативите, организирани от Централния кооперативен съюз, с което подкрепя популяризирането на кооперативния бизнес сред широката общественост и повишава доверието в кооперативните организации.

 

Дирекция „КООП Медии и реклама“, ЦКС