• Начало /
  • Новини /
  • Всички заедно можем повече за доброто на България

Всички заедно можем повече за доброто на България

Публикувано на 31.10.2016

Всички заедно можем повече за доброто на България

 

На 27 октомври в гр. Вършец кандидатът за президент ген. Румен Радев се срещна с членовете на Управителния и Контролния съвет на Централния кооперативен съюз. Акценти на срещата бяха мястото и ролята на кооперациите в социалната икономика и преодоляването на регионалните диспропорции.

„Благодаря за това, което правите – там, където абдикира държавата, останахте само вие.“ С тези думи се обърна към членовете на Управителния и Контролния съвет на ЦКС ген. Румен Радев, чиято кандидатура за президент е издигната от Инициативен комитет, подкрепен от БСП. На 27 октомври 2016 г. той се срещна с кооперативните лидери в гр. Вършец, преди те да проведат своето шесто за годината заседание.

Срещата протече в изключително конструктивен и делови дух.

Председателят на ЦКС д.ик.н. Петър Стефанов представи накратко основните моменти от създаването и развитието на кооперативните организации в света и България, като акцентира на резултатите и ролята на българските потребителни кооперации в икономическото, обществено и социално развитие на страната и признанието, което те получават за своето устойчиво развитие от европейските и световни международни организации. Той не пропусна да отбележи сложната икономическа и демографска обстановка в редица региони на страната и оттеглената подкрепа от страна на държавата, които ще оставят близо 600 населени места без доставка на основни хранителни продукти на социално приемливи цени.

„Наясно сме, ген. Радев, че голяма част от нашите проблеми не са в правомощията на президента на Република България. Но те са съществена част от държавната политика, която засяга всички нас. Затова ще си позволя да завърша с това, с което започнах – Всички заедно можем повече за доброто на България!“ завърши своето представяне Петър Стефанов

С това бяха свързани и основните въпроси, които поставиха на ген. Радев членовете на управителния съвет на ЦКС.

«Всички знаем какво е армия, но не знаем какво е армия без хляб и как тя ще защитава нашите интереси», с тези думи се обърна към ген. Радев председателят на КС Монтана Бранимир Дивинисиев. Той постави въпроса за спряната финансова подкрепа на държавата за фурните, които кооперативните организации поддържат със свои средства за военно време, бедствия и аварии и попита кандидата за президент за това как могат да бъдат преодоляни големите диспропорции между различните региони на страната. «В Северозападния регион, в който се намират кооперативните организации от ОКС Монтана, държавата не полага необходимите усилия. Затова нашите деца отиват в големите градове или в чужбина и няма кой да работи в кооперациите.»

„Това са наистина важни въпроси“ съгласи се ген. Радев и подчерта, че въпросът за хлебопекарните е въпрос на националната сигурност и трябва да намери своето отражение в закона, който предстои да бъде приет. „Другият наистина голям проблем, е нехармоничното развитие на регионите, от което държавата също е абдикирала. Ако допуснем обезлюдяването на отделни региони в България, няма да имаме развитие на нормална държава“ допълни ген. Радев и се ангажира с провеждането на по-активна политика в тази област, ако бъде избран за държавен глава.

„Вие поддържате трудова заетост на хиляди българи и вашата дейност трябва да се разширява. Единението е това, което ще ни спаси.“, отговори ген. Радев на председателя на КС Пловдив, който постави въпроса за спрените държавни субсидии за транспорт на основни хранителни продукти до малките населени места. Лазар Филчев подчерта социалната роля, която кооперациите играят в тези населени места и очерта проблемите, които оттеглянето на държавата поражда. То принуждава кооперативните организации да закриват своите търговски обекти и обрича живеещи във високопланинските и малките населени места на снабдяване с хляб един път в седмицата или на доставка на стоки на социално неприемливи цени. Условия, които са недопустими за 21 век.

Не беше избегната и темата за емигрантите и политиката на държавата по отношение на тяхната интеграция в страната. Председателят на КС Сливен Тодор Драганов постави въпроса за изграждането на бежанците и предстоящото изграждане на база за тяхното настаняване в с. Бояново. Той сподели, че член-кооператорите и жителите от региона са обезпокоени от това решение.

„Проблемът е, че българската държава няма адекватна позиция по въпроса“ отговори ген. Радев  и добави, че липсата на солидарно решение от страна на Европейския съюз ескалира напрежението в страната. Организираният нелегален трафик на емигранти, съпътстван с корупция и престъпност на всички нива по веригата, както и липсата на реални параметри за интеграция влошават обстановката не само в пограничните региони, но и в големите градове и София.

„За мен е важно България и българите да успяват, а вашите кооперации имат важно място в този процес“ завърши срещата ген. Румен Радев.

Като пожелание да си спомня за тяхната роля в историческото и обществено развитие на страната, доайенът сред членовете на Управителния съвет Валентин Димов подари на ген. Радев История и Енциклопедия на кооперативното движение в България. Председателят на ГКС София подчерта, че така както са се развивали успешно повече от 125 години, потребителните кооперации ще продължат да се развиват устойчиво и в бъдеще и българските държавници не бива да ги пренебрегват.

С проведеното след срещата заседание на управителния съвет на ЦКС ще ви запознаем в следващия брой на в. „Земя“

 

Дирекция

„Кооперативна политика и европейски проекти“