• Начало /
  • Новини /
  • УС на ЦКС обсъди развитието на кооперативните организации от район Северозападен

УС на ЦКС обсъди развитието на кооперативните организации от район Северозападен

Публикувано на 02.11.2016

УС на ЦКС обсъди развитието на кооперативните организации от район Северозападен

На 27.10.2016 г. в гр. Вършец се проведе шестото за годината заседание на Управителния съвет на ЦКС, в което взеха участие и членовете на Контролния съвет, и председатели на съюзи от район Северозападен. Съгласно приетия план за работа, домакин на заседанието бе Кооперативен съюз гр. Монтана.

Спазвайки добрата кооперативна практика, участниците в заседанието имаха възможност да посетят 13 обекта от търговска верига КООП, които се стопанисват от кооперации, членуващи в КС Видин, КС Враца, КС Монтана и КС Плевен.

По традиция заседанието бе открито от председателя на ЦКС Петър Стефанов, който благодари на председателя на КС Монтана Бранимир Дивинисиев за добрата организация и любезното домакинство, след което премина към точките от дневния ред.

По точка първа от него, зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева запозна присъстващите с изпълнението на взетите решения, като изказа благодарност към всички кооперативни организации, които се включиха в благотворителната камапания „КООП=СООР: Да изградим по-добър свят СЕГА“. Г-жа Боюклиева запозна участниците в заседанието и с възможностите за включване на търговски обекти в единната търговска информационна система (ЕТИС). Тя допълни, че е направен пълен преглед на внедрените до момента търговски информационни системи и са оценени възможностите за включване на нови обекти и изрази готовност директорът на дирекция “Информационни технологии” на ЦКС да посети на място кооперативните организации, които срещат проблеми с включването на своите обекти в ЕТИС.

По втора точка от дневния ред, председателите на четирите кооперативини съюза от Северозападен район – КС Монтана, КС Видин, КС Враца и КС Плевен, представиха пред участниците в заседанието актуалното състояние, проблемите и перспективите за устойчиво развитие на кооперативните организации от района.

Дневният ред на заседанието продължи с представения от директора на дирекция „Търговия” Бойка Добрева анализ на населените места и кооперативните обекти с ограничен потенциал за осъществяване на търговска дейност без покриване на част от транспортните разходи за доставка на хляб и основни хранителни продукти, който е разработен съвместно с дирекция „Икономическа политика“ на ЦКС. Г-жа Добрева подчерта, че основният извод, който може да бъде направен от представените данни, е че търговската дейност в тези населени места се нуждае от преструктуриране и прилагане на комплекс от мерки, които да подобрят нейната ефективност и да намалят загубите. Тя допълни, че предложените в материала мерки са насочени към използването на по-гъвкави форми за управление на търговския процес, свързани с преминаване към мобилни търговски обекти, оптимизиране на търговската площ, намаляване на разходите по експлоатация, подобряване на асортимента и намаляване на работното време.

По следващата точка от дневния ред членовете на Управителния съвет на ЦКС единодушно решиха със събраните средства чрез кампанията „КООП=СООР: Да изградим по-добър свят СЕГА“ да се закупят хранителни стоки, които да бъдат предоставени като дарение на SOS Детски селища България. Сред мотивите за избора на тази организация, които бяха представени от управителя на СНЦ „Всички заедно можем повече“ Виден Виденов, са че тя осигурява здравословна среда за развитието и изразстването на лишени от родителски грижи деца.

Участниците в заседанието продължиха своята работа с обсъждане на информация за участието на член-кооператорите в Инициативата „КООП – Заедно на пазар” към 30.09.2016 г. Директорът на дирекция „Търговия” Бойка Добрева подчерта, че за поредна година броят на участниците в инициативата е малък и не съответства на потенциала, който има в кооперативната система. Тя допълни, че кооперативните организации имат значителни резерви и не използват в пълна степен възможностите за увеличаване броя на участниците.

Заседанието на Управителния съвет на ЦКС продължи с приемането на решения касаещи оперативната дейност на Съюза и неговите търговски дружества. По реда на техните изказвания със свои становища по повдигнатите въпроси взеха участие Пенка Пеева - председател на РКС Русе, Бранимир Дивинисиев - председател на ОКС Монтана, Ваня Цакинска - председател на ОКС Видин, Велко Атанасов – председател на КС Враца, Емка Ангелова – председател на КС Плевен, Валентин Димов – председател на ГКС София, Александър Шишков – председател на КС Пазарджик, Светла Анастасова – председател на ОКС Шумен, Мими Петрова – председател на ПК „Теодоси Марков” с. Розино, Лазар Филчев – председател на РКС Пловдив, Ангел Руев – председател на РПК „Развитие” гр. Елин Пелин и Георги Сариев – председател на РПК „Наркооп” гр. Пловдив.

Кооперативни организации от Северозападен район:

КС Видин, КС Враца, КС Монтана и КС Плевен, заедно с членуващите в тях кооперации представляват:

  • 13% от член-кооператорите в системата на ЦКС (124 252 бр.)
  •   7% от общия дялов капитал (19 659 хил. лв.)
  • 10% от заетите (6 905 бр.)
  • 10% от търговските обекти на верига КООП (744 бр.)
  •   8% от стопанските приходи на кооперативната система.

Бранимир Дивинисиев, председател на ОКС гр. Монтана:

„Първите 3-4 месеца на годината са силен период за КС Монтана. Проблемът е в това, че оборотът в ПК и приходите намаляват с 3-4% годишно, за разлика от кооперативния съюз където приходите се увеличават с 15%. Правим всичко възможно, за да подобрим ситуацията, като освен традиционните дейности развиваме застраховане, сключваме договори в областта на изкупуването, но очевидно имаме проблеми, които не можем да преодолеем. Хлебопроизводството беше добре развито, но след спирането на субсидиите сега дейността е спряла. Голям проблем е и увеличаването на член-кооператорите. В района преобладава възрастното население, но има и редица субективни причини. В някои от кооперациите особено в земеделските приеха в уставите си дяловият капитал да е минимум 2/3 от минималната работна заплата и това води до рязко намаляване на членовете. КС Монтана стои като цяло стабилно.“

Ваня Цакинска, председател на ОКС гр. Видин:

„В момента ситуацията в района е много трудна, но с помощта на съюза се справяме. От м. юни започнахме съвместна дейност с Областния информационен център. КС Видин изготви проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Средствата, които можем да ползваме от Оперативната програма ще ни дадат възможност през 2017 г. складовите помещения на Съюза да бъдат така направени, че да могат да се ползват години напред. По решение на УС на КС Видин се търсят възможности отново чрез ОП „Конкурентоспособност“ да се реновира сградата, която се ползва от ПК Белоградчик в града, и да се направи малък хотел. И при нас сериозен проблем е намаляването на член-кооператорите най-вече заради демографския срив. Като положително можем да отчетем откриването на 26 октомври на магазин КООП в гр. Видин, за който изказвам специална благодарност за финансовата помощ на ЦКС. Този магазин е първият на територията на гр. Видин и 10-тия в областта.“

Велко Атанасов, председател на КС гр. Враца:

„Представеният материал е обсъден и приет от Управителния съвет на КС Враца. Живеем и работим в област от Северозападна България, в която ако трябва да цитирам едно заглавие на вестник, единственото стабилно нещо е мизерията и страха. Обикаляме България и се уверяваме, че тук е несравнимо по-трудно. Бих искал да чуя какъв е резултатът от проведените срещи до сега, за да можем да ползваме опита от тях.“ 

Емка Ангелова, председател на КС гр. Плевен:

„През тази година КС Плевен чества 90 години от създаването си. В съюза членуват 54 ПК, като 1 ПК прекрати членството си и приехме 1 нова ПК. Като юридическо лице КС Плевен осъществява търговия на едро и дребно и услуги. Стоките, които предлагаме са стоки с марка КООП, минерална вода, домашни потреби и др. Търговията на дребно се реализира чрез 3 магазина, които са взети под наем от ПК. Развиваме също така счетоводна дейност на 10 ПК срещу минимално заплащане.

КС Плевен е финансово стабилен. Този факт дава възможност да се грижим добре за членуващите при нас кооперации. Преди пет години това бяха хора, които не се познаваха. За пет години, откакто е новото ръководство, нещата се промениха и ние постепенно станахме екип. Честваме международния кооперативен ден, правим екскурзии, в края на годината провеждаме общи тържества. Това допринася за създаване на благоприятен климат между всички председатели на ПК, които членуват в КС Плевен. Затова те казват, че съюзът е на кооперациите, а не на работещите в него“.

Дирекция „Кооперативна политика и Европейски проекти“, ЦКС