• Начало /
  • Новини /
  • Магазините КООП Маркет на ПК “Златна Панега”, Луковит: най-предпочитаното място за пазаруване

Магазините КООП Маркет на ПК “Златна Панега”, Луковит: най-предпочитаното място за пазаруване

Публикувано на 11.11.2016

Магазините КООП Маркет на ПК “Златна Панега”, Луковит: най-предпочитаното място за пазаруване

 

Данни за ПК “Златна Панега” 

  • ПК “Златна Панега” членува в КС Ловеч;
  • Броят на заети в кооперацията е 21 души;
  • Член-кооператорите са 97 души, от които 17 са до 35годишна възраст;
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно;
  • Кооперацията стопанисва 9 търговски обекта, от които 7 са КООП Маркет;
  • ПК “Златна Панега” обслужва 6 населени места.

Според отчетените резултати към 30.09.2016 година ПК “Златна Панега” е на четиридесет и пето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Иван ИВАНОВ, председател на кооперацията 

"Бихме искали да работим в по-стабилна пазарна среда.

Ние полагаме усилия, предоставяме на хората най-потребните неща, осигуряваме системното снабдяване с хляб. Лошото е, че трудно можем да предприемем по-нататъшни стъпки, да разширяваме магазинната си мрежа например. За съжаление, пазарната среда в момента не е толкова стабилна, колкото би ни се искало, за да работим и да развиваме успешно своята дейност. Надявам се в близкото бъдеще да имаме възможността да работим в единодействие с държавата – в интерес на народа.“

Луковитската кооперация има пет съставни села. Както навсякъде – така и при тях населението се топи, няма млади хора. Но във всяко от тези селища кооперацията има свой магазин. Става  дума за модерни, красиви и богато заредени магазини, включени в търговска верига КООП. Тези магазини и начинът, по който работят в интерес на хората показват отношението на кооперацията към населението. Всички от екипа на ПК “Златна Панега” са убедени, че кооперацията като философия и практика има своята мисия – да работи за доброто на хората.

Ето защо магазините в селата се зареждат всекидневно. В търговската дейност на кооперацията има един факт, който е много показателен – цените в кооперативните магазини са най-ниски и най-изгодни за хората в целия район. Това се постига с труд, с добра организация и съвестно изпълнение на задълженията – всеки на своя пост.

Тези дадености могат да обяснят как всяка следваща година кооперацията увеличава приходите си и за поредна година завършва на печалба. Така е и в момента. Постигнатият ръст в сравнение с предходната година е над осем процента.

Има и още нещо, което характеризира тази кооперация. Тя притежава сериозен сграден фонд, богато материално имущество. Трябва да се подчертае, че за всяка сграда, за всеки квадратен метър земя кооперацията притежава документи – всичко е узаконено. Само можем да се досетим през колко перипетии е минало ръководството на кооперацията, колко време и нерви е похабил председателят на кооперацията господин Иван Иванов. Той оглавява тази кооперация тридесети три години и една от неговите големи гордости е успешното узаконяване на цялото кооперативно имущество.

Господин Иванов има една крилата фраза, която обяснява неговата мотивация да не пести усилията си: ”Трябва да пазим кооперативната собственост, която в определен момент може да ни тежи, но ще дойде време и тя ще потрябва на бъдещите поколения   - тогава ще са ни благодарни, че сме я опазили!”

ПК “Златна Панега” през годините

Кооперацията с това име съществува от хиляда деветстотин четиридесети седма година. Тогава се обединяват съществуващата потребителна кооперация “трудолюбие” и луковитската популярна банка. Кооперация “Трудолюбие” води началото си от хиляда деветстотин и единадесета година. А най-старата кооперация в района е в село Румянцево – от хиляда деветстотин и седма година.

През хиляда деветстотин седемдесет и втора година кооперациите в селата Петревене, Беленци, Тодоричене  се обединяват с луковитската кооперация.

Най-старата кооперация “Съгласие” се приобщава към ПК “Златна Панега” през хиляда деветстотин седемдесети втора година.

Как е организирана работата

Ръководството на кооперацията е преценило, че в селата кооперативните магазини трябва да са по-малки по площ и да предлагат по-разнообразни стоки – хранителни и промишлени. Така на хората ще се предоставя цялата гама от най-необходими за делника стоки. От друга страна този подход позволява по-динамично зареждане и по-кратък срок на обращаемост на стоките.

Подходът очевидно е правилен, след като магазините работят на печалба и всяка година увеличават стокооборотите си.

Магазините са в собствени сгради и за техния външен вид и вътрешна уредба не се жалят средства. Хората оценяват това. Трябва да се подчертае още веднъж, че цените в тези магазини са най-изгодните, на които човек може да пазарува в района.

Продуктите например на кооперацията в Лесидрен се продават без каквато и да е надценка от страна на кооперацията. С тази жест ръководството на ПК “Златна Панега” улеснява хората при достъпа им да продуктите на лесидренската кооперация осигурява по-големи продажби и така помага на съседна кооперация.

По-голяма част от стоките се доставят директно в търговските обекти. И за да отговаря стопроцентово дадена стока на търсенето, е въведена практиката снабдителите в даден ден да минат през обектите, заедно с магазинерите да формират точно от какви стоки и в какви обеми има нужда съответният обект и на другия ден се изпълнява уговореното. Стоките винаги са придружени с необходимите документи, които гарантират произход и качество – в тази област не се допускат компромиси.

Голяма част от стоките се доставя по линия на Единния кооперативен пазар и от едровата база на КС Ловеч. Кооперацията има и свой превоз, но той се използва само при екстремни случаи, когато се налага доставянето на определена стока, а по график доставчикът не трябва да идва. Собственият превоз се използва най-често за доставка на промишлени стоки – предимно за стопанствата, където сезоните не чакат.

Спокоен поглед в бъдещето

Кооперацията няма задължения към никого, разполага със средства и е готова да инвестира – стига времето и пазарът да покажат потребност от това.

Кооперацията притежава собствена фурна, която наскоро е произвеждала по дванадесет хиляди хляба на ден. Фурната не работи поради нелоялната конкуренция. Но тя е модерна, отговаря на всички изисквания на НАССР и е готова всеки момент да заработи.

Кооперацията притежава и най-солидната и най-интересна сграда в самия център на града. Тя струва милиони, като през годините се проявявани нечисти апетити към нея, но кооперацията успява да я съхрани, като са извадени и всички документи за собственост  и е готова да заработи, пряко оползотворена от кооперацията.

Но за това трябва да дойде подходящото време. Така или иначе бъдещите член-кооператори ще получат истинско богатство.

 

Дирекция „КООП Медии и реклама“, ЦКС