ПК “Победа”, Лъки остава вярна на името си

Публикувано на 14.11.2016

ПК “Победа”, Лъки остава вярна на името си

Данни за ПК “Победа”, Лъки 

  • ПК “Победа” членува в РКС Пловдив
  • Броят на заети в кооперацията е 21 души
  • Член-кооператорите са 683 души, от които 20 са до 35-годишна възраст
  • Основните стопански дейности са търговия на дребно, горско стопанство и промишленост
  • Кооперацията стопанисва 9 търговски обекта, от които 5 са от национална търговска верига КООП
  • ПК “Победа” обслужва 11 населени места

Според отчетените резултати към декември 2015 година ПК “Победа” е на тридесет и пето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Софка ЯНКОВА, председател на кооперацията

„ВЪПРЕКИ ПРОБЛЕМИТЕ…

Нашата кооперация работи при трудни условия, но проблемите не ни обезкуражават. Хората работят всеотдайно. Населението ни вярва и ни подкрепя. С нашите възможности ние отговаряме на това доверие. Във всяко по-голямо селище имаме кооперативен магазин, а в махалите на Община Лъки осигуряваме мобилно снабдяване на хляб и основни хранителни продукти. Произвеждаме хляб, който е прочут със своите качества. Всяка сутрин този хляб пристига при хората. Доставяме и пресни плодове и зеленчуци. Не искаме хората в планината да се чувстват изолирани. Започнахме да доставяме до домовете и фуражи за личното стопанство. Нашите член-кооператори са близо седемстотин на брой. За този топящ се район тази цифра е доста голяма. Това показва, че хората разчитат на нас.

Особено много усилия трябват, за да решаваме затрудненията, които възникват с факта, че кооперацията ни е и горовладелска. Съдействаме на хората като собственици на гори, стараем се да снабдяваме всички с дърва за огрев за зимния период на изгодни цени.

Имаме постоянно приток на нови член-кооператори. А това е истинската оценка за усилията ни.“

В кооперацията в град Лъки никой не се оплаква от реалните дадености – топящите  се села са реална даденост, но пък и прекрасната природа също са реална даденост. Същественото в случая е да се работи съобразно тези дадености – това всъщност успешно върши кооперацията.

Населението на самия град Лъки е около хиляда и осемстотин човека, само две села са с население към сто и петдесет човека, а във всички останали населението е стигнало критичния минимум. Например най-високото на Балканския полуостров селище - Манастир има петдесет жители. То е разположено на двадесет и два километра далече от града. Подчертаваме този факт, за да откроим още един елемент от усилията на кооперацията – три пъти седмично и това селище се снабдява с хляб и продукти, независимо от броя на жителите. В махалите на Община Лъки живеят от двама до десет човека и тях не сме изоставили.

В малките селища магазините са комбинирани  с пивници – така кооперативните обекти се превръщат в социални средища.

Важна роля и голяма отговорност се предоставя на отделния магазинер – той има отговорността да заявява по своя преценка стоки директно от доставчиците. На базата на договори, избрани доставчици карат стоките си директно в магазините.

От своя страна, кооперацията зарежда хляб и стоки почти всекидневно със собствени микробуси. Сутрин микробусите карат хляб, собствено производство до магазините на кооперациите, по три пъти в седмицата до магазините на НАРКООП Пловдив и фирмени обекти на Асеновград и Пловдив. Фурната е снабдена с модерна техника, засега в нея работят подготвени кадри, на които кооперацията осигурява постоянно обучение и повишаване на квалификацията.

В същите дни се връщат със стоки от РКС Пловдив, комбинирани със зеленчуци от борсите. Доставките на плодове и зеленчуци кооперацията е поела като пряк ангажимент – така се гарантира качеството и свежестта на продуктите.

ПК “Победа”, Лъки притежава и собствен пчелин. През миналата година поради заболяване, което впрочем обхваща пчеларите от цялата страна, ръководството поема трудното решение да намали броя на кошерите от сто на петдесет.

Кооперацията е и горовладелска. Ежедневно се справя с трудните и недостъпни терени. Притежаването на гори губи смисъл, ако дървесината се продава директно като суровина. Ръководството на кооперацията още през годините се е съобразило с този принцип и е изградило  преработвателен цех. Прокарването на специален път към труднодостъпните места в планината е основен проблем за осигуряване  на възможност за добив на дървесина в близките десет години.

Сега главният въпрос е да се търси пазар. Доскоро Турция е правила сериозен бизнес с кооперацията, но поради усложнените там условия, този процес сега е забавен.

 Съществена част от дейността на кооперацията обхваща стопанисването на горите в ревирите „Батурица” и „Джурково” на обща площ 2175,3 ха, които на 100%  са гори със специални функции.

„В процедура сме на приемане на Горскостопанския план за предстоящото десетилетие 2016-2026г. Въпреки наложените ограничения от Натура 2000 за природосъобразно, оптимално и устойчиво ползване на горските ресурси,  на база данни от ЛУП-2006г. и предвиденото ползване от 2016г.,  проектът на Горскостопански план, който предстои да приемем е обнадеждаващ.“, споделя госпожа Янкова.

Общият размер на ползването се очертава да бъде  52 640 куб.м  или средногодишно по 5 264 куб.м., а това е в повече от ползването през предходния лесоустройствен период 2006–2016г. Предвижда се изграждане на нови горски пътища към затворени басейни на р-р „Батурица”, както и възстановяване на съществуващи такива, без които стопанисването на горите е невъзможно както за осъществяване на стопанската дейност, така и по осъществяване на противопожарните мероприятия.

За съжаление, в процеса на инвентаризация на горите, както и в изработването на самия план на кооперацията са заложени неактуални данни за собствеността, касаеща предимно ревир „Джурково”. Седемнайсет години след стартиране на Закона  за възстановяване на горите реалната собственост не е уредена.

Дори установени нарушения във възстановяването на горите от съдебните органи не се зачитат от компетентния орган по възстановяването.

Визира се конкретно ГД ”Земеделие и развитие на регионите”, от която Дирекция „Поземлени отношения” към МЗХ наследи проблемите,  ОДЗ – гр. Пловдив, които стопираха всички усилия на предходни състави да се преодолеят нарушенията във възстановяването още от самото начало 1998-2000г. Тяхното последващо неадекватно отношение към проблемите на възстановяването бетонира съмненията и присвоената собственост, останаха неизпълнени десетки съдебни решения, касаещи реалните собственици. Нито законодателния орган, нито компетентните институции се ангажират адекватно с  интересите на ощетените собственици. Макар проблемите да са създадени от други, сегашните институции не следва да отбягват решението им, защото същите индуцират нови проблеми, дори и парадокси. Например, ревир „Джурково” към ПК ”Победа”, който в 1941-1946г. е бил на 100% собственост на бившите член-кооператори, сега в него се настани държавата и общината в една трета от общата й площ, което предполага претендирането на наеми, които следва да се платят  пак от тези – ощетени собственици, макар държавата да не се интересува от най-важното – прокарването на горските пътища, изискващи огромни инвестиции. В ПРСР в това отношение също се поставят ограничения.

Нужна е законодателна промяна, инициатива и настойчиво решение на натрупаните проблеми от възстановяването, което предполага не само механично цитиране на разпоредбите от закона, а логично тълкуване на собствеността от гледна точка на истинските собственици  и без да се пренебрегват документите и фактите в исторически план. Иначе ще се продължава с новата политика по стопанисването на горите, включително и с Областните планове за развитие, върху неуредени собственически отношения, които следва да бъдат здравата основа на една съвременна политика по управление на горите.    

„Към края на 2016 и началото на 2017г. очакваме да стане факт новият Горскостопански план за периода 2016-2026г., за да продължим уверено . Необходимо е да уредим взаимоотношенията си на договорна основа с всички собственици на гори в ревирите „Джурково” и „Батурица” –  наследници на бивши  член-кооператори, с държавата и общината. В настоящия програмен период ще разчитаме изключително на финансов ресурс от ПРСР за да осъществим важни инвестиционни намерения.“, допълва госпожа Янкова.