• Начало /
  • Новини /
  • ГПК “Наркооп”, Радомир не оставя без подкрепа и най-малките селища в района

ГПК “Наркооп”, Радомир не оставя без подкрепа и най-малките селища в района

Публикувано на 24.11.2016

ГПК “Наркооп”, Радомир не оставя без подкрепа и най-малките селища в района

Данни за ГПК “Наркооп”, Радомир 

  • ГПК “Наркооп” членува в КС Перник
  • Броят на заети в кооперацията е 58 души
  • Член-кооператорите са 653 души, от които 68 са до 35-годишна възраст
  • Основните стопански дейности са търговия на дребно и промишленост
  • Кооперацията стопанисва 31 търговски обекта, от които 3 са от Национална търговска верига КООП
  • ГПК “Наркооп” обслужва 15 населени места

Според отчетените резултати към декември 2015 година ПК “Победа” е на четиридесет и шесто място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

 

Димитър РАЙНСКИ, председател на кооперацията 

„В нашата производствена дейност постигнахме едно от най-важните неща – постигнахме трайно високо качество.

Сега задачата ни е да разширяваме пазара. Пазар се завладява с качества, но и с цени. Оценяваме, че себестойността при нас е висока – особено на хляба.

С намаляване на производствените разходи е свързана и най-добрата новина при нас – цялата работа във фурната минава на газ. Преценено е, че разходите ще намалеят няколко пъти. Това при нас е очакваното събитие.  Имаме пълна проектна готовност по този въпрос, по законен начин е определен и изпълнителят на задачата. Очакваме малък жест от страна на местната община и след него само за месец-два газификацията на обекта ще е факт. От това ще имат полза всички хора.“

Изминаха сто и четиринадесет години от създаването на кооперацията в Радомир. Интересното при нея е, че тя е създадена и през годините работи като градска кооперация, но винаги е полагала грижи и за около петнадесетина селища в района, включително и няколко махали. Такова е  положението и сега. В почти всички от тези селища, кооперацията подържа свой търговски обект. Разходите са големи, а приходите – скромни, като се има предвид броят на жителите. Господин Димитър Райнски, председател на кооперацията сподели, че ще се търсят начини хората дори от най-малката махала да получават редовно пресен хляб и най-необходимите за битието продукти. И след като при тази пазарна ситуация са наложиха промени, кооперацията пристъпи към нетрадиционни стъпки. Сега кооперативни бусове започват да посещават такива “затихващи” селища и да осъществяват така наречената „търговия на колела“. Те докарват топлия хляб, собствено производство, докарват и основните продукти – като за всяко място се знае денят и часът когато ще пристигне бусът със стоките.

Засега тази търговия се осъществява в малко селища. Ръководството на кооперацията прави всичко възможно да удържи   досегашните позиции, като подържа магазин, магазинер и всички останали разходи. Но селищата остават с  все по-малко жители, някъде те са по десетина-петнадесет човека. Преценява се, че търговията на колела ще се засилва и затова ръководството на кооперацията възнамерява да закупи нови хладилни бусове и така да гарантира нормалния живот на най-малките селища.  

Ето един факт, който изразява философията на тази кооперация в отношението към хората. В малкото село Долна Диканя има три кооперативни магазина, в село Поцърненци /още по-малко като население/ има два магазина, в село Прибой /още по-малко/ също има два магазина. Това е така, защото кооперацията споделя разбирането, че колкото кооперативният магазин е близо до хората – толкова по-добре за тях. Въпросните селища са малки, но са пръснати на махали и кооперацията осигурява магазини във всичките махали на селището.

За търговията – още по-подробно

Кооперацията притежава основен склад, където пристигат всички стоки, доставени или от доставчиците, или със собствения превоз. От склада стоките тръгват по обектите. Този начин се е утвърдил, за да се осъществява по-добър контрол върху качеството на доставените стоки. Освен това, при прякото наблюдение на доставките не може да се допусне липса на някоя стока по рафтовете на магазините – тя се доставя веднага от склада, без да се чака изпълнение от доставчиците.

Кооперативните магазини имат добра визия, подържани са в идеален вид, като три от тях са включени в Национална търговска верига КООП. При всеки магазин е уреден кът, където хората могат да поседнат на кафе или бира и на раздумка.

Силата на кооперацията е в производството

Има няколко неща, с които радомирската кооперация стана особено известна през последните години. Едно от тях е кооперативната фурна. Тя не прилича на фурна, а на сграда, свързана с космическите изследвания. С други думи - сградата е забележителна.

По-хубавото е, че тази забележителна сграда е изпълнена със съдържание. Тук се произвежда кооперативният хляб, който достига до всеки кооперативен магазин и до всяка селище. Тук се произвеждат и хлебни изделия. Много известни са сладкарските изделия. Те са над тридесет вида и са забележителни  с вкусовите си качества. Сладкарските изделия на кооперацията намират пазар в магазините на кооперациите в гр. Елин Пелин, Кюстендил, Дупница и други.

Кооперация с история, но и със собствен облик

ГПК “Наркооп” е един от малкото в страната производители на автентична боза. Това е прочутата радомирска боза. Тя се прави по традиционна технология и затова вкусовете й качества са безспорни. Неслучайно и затова намира много добър прием на пазара. С тази боза се зареждат над тридесет частни заведения.

Един от интересните детайли в градската среда на града е паметникът на радомирския бозаджия. Темата е оригинално разработена от местния творец писател и художник Евгени Кузманов.

Наскоро в града се проведе изложение на продуктите, които произвеждат местните фирми. С най-разнообразни изделия участваше кооперацията, а как се приети изделията й говори фактът, че всичко е било разпродадено за по-малко от два часа. Кооперацията е получила грамота за успешното си участие.

Факти без коментар

През последно време рязко са се увеличили сумите, с които хората формират своето дялово участие. Това показва, че член-кооператорите имат голямо доверие в своята кооперация и вярват в нейното бъдеще и възход.

Кооперацията има близо седемстотин членове. Петдесет и осем човека са пряко ангажирани с дейността на кооперацията. Неслучайно в разговора ни господин Райнски подчерта, че е много важно разбирателството и сътрудничеството с местната власт – нали нейна грижа е осигуряване на нормален живот дори на най-малките селища – нещо, което кооперацията реално прави.