• Начало /
  • Новини /
  • С оптимизъм и желание РКС Хасково работи за популяризиране на кооперативния бизнес

С оптимизъм и желание РКС Хасково работи за популяризиране на кооперативния бизнес

Публикувано на 24.11.2016

С оптимизъм и желание РКС Хасково работи за популяризиране на кооперативния бизнес

Данни за РКС Хасково  

  • РКС Хасково членува в Централен Кооперативен Съюз
  • Съюзът обединява 19 кооперации, от които 18 потребителни и 1 за извършване на счетоводни услуги
  • Кооперациите към Съюза обединяват 3 690 член-кооператори, от които 238 са до 35 години
  • Основни стопански дейности на Съюза са търговия на едро, търговия на дребно и туризъм
  • Стопанските дейности на Съюза се осъществяват  от четири търговски дружества, а именно: “КООПТУР“ ЕООД, “ТЕРРА КООП“ ЕООД“, “ТЕРРА ТУР“ ЕООД и „Тракия КООП“ АД
  • Членуващите в РКС Хасково кооперации стопанисват 54 търговски обекти, 19 от които са включени в ТВ КООП, а 6 са КООП Маркет

Според отчетените резултати към септември 2016 г. РКС Хасково е на седмо място в комплексното класиране на кооперативните съюзи от системата на ЦКС

Живко Йончев, председател на РКС Хасково 

„Най-важната инвестиция в кооперативната система са хората. Организационната ни дейност и нейните многообразни форми на работа ни дават основание да вярваме, че нашия модел на управление е успешен, защото при него управлява не капитала, а хората и затова кооперативният бизнес модел е устойчив и в годините на криза е успял да се съхрани. Всяка кооперация е създадена и се стреми преди всичко да задоволява хората със стоки и услуги. Няма друга стопанска структура, където бизнесът и моралът да се съчетават така добре. Управителният  съвет  на Съюза съвместно с председателите на кооперациите непрестанно разглеждат възможности за приобщаване на нови член-кооператори и популяризиране на кооперативните принципи и ценности. Кооперативният съюз съвместно с кооперациите членуващи в него, участват активно в инициативите, които ЦКС организира.

Също така, се организират срещи с ръководствата на други Съюзи и кооперации, които са ценен източник за обмяна на опит по въпросите, касаещи кооперативната система. Ние сме оптимисти и вярваме, че кооперативните организации ще запазят своето място в обществото и че с общи усилия ще успеем да постигнем набелязаните цели и да защитим интересите на нашите член-кооператори.“

Историческа справка

Кооперативното движение в Хасковски окръг има над стогодишна история, изминава дълъг и труден път. Първоначално, кооперациите възникват самостоятелно и независимо една от друга, за да се стигне до 1925г., когато те се обединяват в РКС на териториална основа. Целта, която си поставя Съюзът, е да обедини всички земеделски кредитни кооперации от Хасковския район и съседните му околии, да развива и засилва спестовността и икономическата мощ на кооперативното население, да подпомага и улеснява член-кооператорите при осигуряването им със стоки на преференциални цени, кредитиране на кооператорите, задоволяване нуждите и на малките отдалечени села и региони. С разширяване на стопанската дейност на РКС, кооперациите в региона увеличават членовете си, създават се и нови кооперации. През 1926г. кооперациите са 20, а през 1944г. те са вече 48. Днес с гордост можем да кажем, че РКС Хасково изпълнява своето призвание.

РКС Хасково днес

Кооперативната търговия е приоритетна и структуроопределящата дейност за кооперациите в РКС Хасково. Безспорно, тя е дейността, която определя финансовото състояние, облика и имиджа на кооперациите. През последните години дейността е изправена пред предизвикателствата да отстоява своите принципи, ценности и пазарен дял. Тя е най-засегнатият от икономическата криза сектор, което несъмнено оказва влияние върху реализираните приходи и рентабилност. Приоритетите за нейното развитие са продължаващото разширяване и утвърждаване на ТВ КООП и използването на съвременни форми за организиране и отчитане на търговския процес, както и прилагането на програми за стимулиране на продажбите. Разширяването на ТВ КООП продължава в две основни направления –реконструкция и модернизация на обекти КООП и обекти от типа КООП Маркет. За съжаление, паралелно с разкриването на нови обекти се наблюдава и тенденция за преустановяване дейността на вече сертифицирани обекти. В повечето случаи, причините за затварянето на обектите са продажба, отдаване под наем или лоша рентабилност. С цел по-ефективно управление на стоковите наличности и осигуряване на възможност за прилагане на програми за стимулиране на продажбите е необходимо използването на ТИС, което от своя страна осигурява възможност за привличане на повече потребители. Въпреки неблагоприятната икономическа среда в малките населени места, в които е концентрирана търговията, прилаганата политика за модернизиране на търговската дейност е правилна и има дългосрочен характер. Тя спомага за повишаване на нейната конкурентоспособност и устояването в изключително силната конкурентна среда.

Търговията на едро в кооперативния Съюз се извършва от „Тракия КООП“ АД, в което дружество РКС е основен акционер. Като цяло дружеството изпълнява своето предназначение, а именно да подпомага кооперациите в тяхната търговска дейност. Търгуват се предимно стоки по сключени национални и регионални договори чрез ЕКП. Търговската дейност формира приходите си основно от три кооперации: РПК “ТРАКИЯ“ гр. Димитровград /40,2%/, РПК“ЮГ“ /24%/ гр. Хасково и РПК “НАРКООП“ гр. Хасково /17,2%/. Останалите кооперации реализират 18,6% от стокооборота, а делът на клиентите извън кооперативната система е 7,1%.      

В началото на 2016годна Съветът на директорите на „Тракия КООП“ АД взе решение дружеството да разшири дейността си с търговия на дребно в търговски обекти взети под наем от кооперациите. От 01.04.2016г. заработи първият магазин в с. Тракиец, нает от РПК “ЮГ“ гр. Хасково. Положителните усилия от страна на съвета на директорите, служителите в дружеството и търговския работник, още след първия месец, доведоха до двойно увеличение на стокооборота в магазина, спрямо реализирания стокооборот преди наемането му. Магазинът е част от ТВ КООП, привлекателен с приятна атмосфера за пазаруване, предлагащ богат асортимент от качествени стоки на конкурентни цени. Относителният дял на продуктите, доставени от ЕКП е над 30 %, като преобладаващо място от тях заемат стоките с марка КООП и стоките от кооперативните производства – минерална вода и чай.

Търговията на дребно е структуроопределяща дейност за кооперативния Съюз и кооперациите, която го представлява пред обществото като структура способна да се развива в пазарни условия и паралелно с това да изпълнява социалната си ангажираност. От членуващите 19 кооперации, само 10 осъществяват търговска дейност. Най-големи приходи за изминалата година имат кооперациите: РПК “Тракия“ гр. Димитровград, РПК “ЮГ“ гр. Хасково, РПК „НАРКООП“ гр. Хасково, РПК “ПОСТОЯНСТВО“ гр. Любимец, ПК “БРСТСТВО“ с. Горски извор и ПК “ФАР“ с. Славяново. Въпреки неблагоприятната икономическа среда тези кооперации бележат ръст в дейността.

Дейността търговия на дребно в момента се извършва от 54 търговски обекта, от които 19 са включени във веригата КООП, а 6 са КООП Маркет. Магазините от веригата КООП реализират 67 % от оборота на търговското дружество. „Ще продължим с въвеждането на ТИС в търговските обекти, тъй като тя подпомага ефективното управление на стоковите наличности, подобрява отчетността и създава система за повишен контрол върху дейността на материално отговорните лица. Освен това, именно ТИС е необходимо условие за използване възможностите на клиентските карти като форма за работа и стимулиране на лоялни клиенти.“, споделя господин Йончев, председател на РКС Хасково.

„Другата изключително успешна дейност, с която се гордеем е в областта на туризма. Тя се осъществява от хотел „КООП БРИЗ“ и ресторанта ни за бързо хранене, които се намират в централната част и в непосредствена близост до плажната ивица на град Черноморец. Налагането на този пазар е дългогодишен приоритет в дейността на дружествата пряко ръководени от сформирания ни екип от служители на РКС. Поддържането на материалната база в добър вид и предлагане на перфектни услуги в храненето и настаняването на туристи, а също така и преференциалните цени, които заплащат член-кооператорите за своите нощувки са, гаранция за добри резултати. През 2015година външната част на сградата беше изцяло обновена, а през 2016г. започнахме  поетапно обновяване и на вътрешната част. Успяхме да спечелим доверието на нашите гости и да превърнем по-голяма част от тях в наши редовни посетители. Те знаят, че с удоволствие ще откликнем на техните желания и ще им предоставим приятна ваканция и незабравими мигове.“, отбелязва господин Йончев.