• Начало /
  • Новини /
  • Осемдесет години КС Пазарджик: опит, сътрудничество, доверие

Осемдесет години КС Пазарджик: опит, сътрудничество, доверие

Публикувано на 27.12.2016

Осемдесет години КС Пазарджик: опит, сътрудничество, доверие

Историческа хроника

Неоспорим факт, че обединението прави силата е подтикнало преди 80 години кооперациите от Пазарджишки регион да създадат своя представителен и организационен  орган.  Годините от 1931 до 1936 са години на икономическа криза и създадените търговски, земеделски, производствени и кредитни кооперации изпитват ударите на големите капитали и силна конкуренция. Тези обстоятелства са наложили създаването на друга организация , която да осигурява произведените и изкупени стоки да стигнат до потребителните кооперации по селата, където живее  80 % от населението на страната.

Създават се Районните кооперативни съюзи в по-големите селища на областта. Така на 1 октомври 1936 година с определение № 1432 в Кооперативния регистър на Пазарджишки окръжен съд е вписан Районен кооперативен съюз „Марица”, гр. Пазарджик. В съдебния регистър е отбелязано, че към Районен кооперативен съюз „Марица“ за периода 1948 – 1949 година се вливат конопочукачната фабрика и тютюнева кооперация „Родопска яка“. Според намерения архивен материал от 1950 година в РКС Пазарджик членуват 13 всестранни кооперации, една шивашка кооперация и производителната кооперация „Металпром“. През годините броят на членуващите кооперации нараства, като през 1959 година в Съюза членуват 54 кооперации.

След промяната на териториалното разпределение и отпадането на околиите като териториална единица и създаването на окръзи, съгласно Указ 29 от 22 януари 1959 година, Районен кооперативен съюз „Марица“ се преименува на Окръжен кооперативен съюз Пазарджик, като се приема и нов Устав.

През 1987 година с нов Указ № 2295 на Държавния съвет на Народна Република България се заличават окръзите и така Окръжния кооперативен съюз отново сменя своето наименование.

Първото  ръководство на Кооперативен съюз Пазарджик е избрано на 24 февруари 1960 година с протокол №1 и  Управителен Съвет в състав:

Председател: Тома Томов

Членове: Заприн Петров, Георги Злокученски, Миланка Балтова, Димитър Благоев, Иван Велков Иванов, Лука Шекеров, Димитър Тонов, Александър Атанасов, Александър Топаров, Любен Стаменов, Милан Белев, Темелко Върбанов, Кръстьо Гумнеров и Теофил Минев.   

Предметът на дейност на Окръжния Кооперативен Съюз през тези години се изразява в: организационно и методическо ръководство, финансов контрол на районните потребителни кооперации, търговия на едро и дребно, изкупуване на селскостопанска продукция, производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия, ракиеизваряване. Пряко подчинено на ОКС е Кооперативното промишлено предприятие „Изкуство”, в което се произвеждат павилиони, дограма, щори и други стоки за бита. /Снимка 10 „Кооперативни търговски обекти”/

През 1970 година със създаването на Държавните стопански обединения /ДСО/ се отнема по голямата част от  номенклатурата със стоки за търговия на едро.

С решение №1 от 25 октомври 1982 година на Общо събрание на КС Пазарджик са създадени Междукооперативните предприятия  в Пазарджик и Панагюрище. Дейността на тези  предприятия е прекратена през 1991 година, като активите и пасивите им преминават към  Съюза.

В  периода 1983-1987 година в Съюза членуват 30 кооперации, които разполагат с 860 магазина и 500 заведения и павилиони за обществено хранене. През 1989-1991 година от районните потребителни кооперации започва отделянето на малки, самостоятелни кооперации по селата. Броят на  кооперациите  в съюза се увеличава на  39 с 11 342 член-кооператори.

Кооперативен Съюз Пазарджик днес

През настоящата 2016-та година Кооперативен съюз Пазарджик отбелязва своя 80-годишен юбилей.

Съюзът членува в Централния кооперативен съюз. Към момента кооперациите, които членуват в КС Пазарджик са 25 и обединяват 2 921 член-кооператори, от които 164 са до 35-годишна възраст. Кооперациите към Съюза обслужват 56 населени места с население над 21 хил. души. Двадесет и един са обектите от Национална търговска верига КООП, които се стопанисват от кооперациите, членуващи в КС Пазарджик. Освен търговия на дребно, други стопански дейности, които Съюзът развива са търговия на едро, земеделие, промишленост и туризъм. КС Пазарджик е собственик на търговски и промишлени складове в градовете Пазарджик и Велинград.

Съгласно комплексното класиране на съюзите от системата на ЦКС, според отчетените резултати към юни 2016 година, Кооперативен съюз Пазарджик се класира на пето място от всички двадесет и девет действащи кооперативни съюза.

През последните няколко години бе реновирана шест етажната административна сграда на Съюза в центъра на град Пазарджик, като са създадени съвременни условия за работа. /снимка 12/

Кооперативен съюз Пазарджик има участие в три икономически ефективни и перспективни търговски дружества:

  • Дружество за търговия на едро „Хебър КООП” АД
  • Хотелски комплекс „Александрия” ЕООД
  •  Предприятие за производство на месо и месни заготовки „КООП Мес” ООД

Послание на Александър Шишков, председател на КС Пазарджик, по повод 80-годишния юбилей на Съюза

„Нека продължим да подкрепяме политиката на Централния кооперативен съюз, която се развива въпреки кризата и се превърна в устойчив модел за подражание. Нека бъдем силно ангажирани с кооперативната дейност и да работим активно за кооперативната идея. Именно от нас зависи съхранението на кооперативната идея – идея за по-добро общество, която е вечна, идея за справедливост и равенство, доказваща, че заедно можем да постигнем повече и да живеем по-добре."